FMI trage semnalul de alarmă: Criptoactivele ar putea afecta stabilitatea financiară

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 22:33
2578 citiri
FMI trage semnalul de alarmă: Criptoactivele ar putea afecta stabilitatea financiară
Grafic criptoactive bitcoin

Fondul Monetar Internațional – FMI avertizează că activele virtuale nu se mai află la marginea sistemului financiar, existând în acest moment o interconexiune tot mai mare între criptomonede și piețele financiare.

Astfel, criptoactivele, cum ar fi Bitcoin, s-au maturizat dintr-o clasă de active obscure, cu puțini utilizatori, într-o parte integrantă a revoluției activelor digitale, ridicând preocupări privind stabilitatea financiară, se arată într-o analiză publicată pe blogul FMI, semnată de trei economiști ai Fondului.

Capitalizarea bursieră, de patru ori mai mare decât în 2017

Valoarea de piață a acestor active noi a crescut la aproape 3 trilioane de dolari în noiembrie, de la 620 de miliarde de dolari în 2017, datorită popularității crescânde în rândul investitorilor de retail și instituționali, în ciuda volatilității ridicate.

Săptămâna aceasta, capitalizarea bursieră combinată a ajuns la aproximativ 2 trilioane de dolari, reprezentând încă o creștere de aproape patru ori față de 2017.

Iar corelația criptoactivelor cu deținerile tradiționale de capital, cum ar fi acțiunile, a crescut semnificativ, ceea ce limitează beneficiile percepute că fiind legate de diversificarea a riscului și crește riscul de contagiune pe piețele financiare, potrivit sursei citate.

Înainte de pandemie, criptoactive precum fi Bitcoin și Ether prezentau o corelație redusă cu indicii bursieri majori. S-a crezut că acestea ajută la diversificarea riscului și acționează ca o acoperire împotriva fluctuațiilor altor clase de active.

Evoluție similară cu activele clasice

Acest lucru s-a schimbat însă după răspunsurile neortodoxe ale băncilor centrale la criza de la începutul anului 2020. Atât prețurile criptomonedelor, cât și acțiunile din SUA au crescut, pe fondul condițiilor financiare globale relaxate și încurajate de apetitul mai mare pentru risc al investitorilor.

De exemplu, randamentele Bitcoin nu s-au mișcat în acceași direcție cu S&P 500, indicele bursier de referință pentru Statele Unite, în 2017–19. Coeficientul de corelație al mișcărilor lor zilnice a fost de doar 0,01. Coeficientul de corelație a sărit însă la 0,36 pentru 2020-2021, deoarece activele s-au mișcat mai mult în perioada restricțiilor impuse de pandemie, crescând sau scăzând împreună.

Economiile emergente

Asocierea mai puternică dintre criptoactive și acțiuni este și mai evidență în cazul economiilor de piață emergente, multe dintre acestea fiind deschizătoare de drumuri în adoptarea activelor virtuale.

De exemplu, corelația dintre randamentele indicelui MSCI al piețelor emergente și Bitcoin a fost de 0,34 în 2020-2021, o creștere de 17 ori față de anii precedenți, arată sursă citată.

Corelațiile mai puternice sugerează că Bitcoin a acționat ca un activ riscant. Astfel, corelația sa cu acțiunile a devenit mai mare decât cea dintre acțiuni și alte active, cum ar fi aurul, titlurile de stat și valutele majore, indicând beneficii limitate de diversificare a riscului, în contrast cu percepția inițială.

Iar analiza FMI sugerează că influențele provenite de la randamentele și volatilitatea Bitcoin către piețele de valori și viceversa au crescut semnificativ în 2020-21, comparativ cu 2017-2019.

Transferul de volatilitate

Volatilitatea Bitcoin explică aproximativ o șesime din volatilitatea S&P 500 în timpul pandemiei și aproximativ o zecime din variația randamentelor S&P 500. Ca atare, o scădere bruscă a prețurilor Bitcoin poate crește aversiunea la risc a investitorilor și poate duce la o scădere a investițiilor pe piețele de valori, susține FMI.

Analiza Fondului arată că influențele între piețele cripto și piețele de acțiuni tind să crească în episoadele de volatilitate crescută a pieței financiare — cum ar fi turbulențele pieței din martie 2020 — sau în timpul variațiilor bruște ale prețurilor Bitcoin, așa cum s-a observat la începutul anului 2021.

Mișcarea comună crescută și semnificativă, precum și influențele dintre piețele cripto și de acțiuni indică o interconexiune tot mai mare între cele două clase de active, care permite o transmitere a șocurilor ce pot destabiliza piețele financiare.

Analiza FMI sugerează că activele cripto nu mai sunt la marginea sistemului financiar. Având în vedere volatilitatea și evaluările lor relativ ridicate, co-mișcarea lor sporită ar putea prezența în curând riscuri pentru stabilitatea financiară, în special în țările cu adoptare larg răspândită de cripto.

Nevoia unui cadru de reglementare

Prin urmare, este timpul să fie adoptat un cadru de reglementare global cuprinzător și coordonat pentru a ghida reglementarea și supravegherea națională și pentru a reduce riscurile de stabilitate financiară care decurg din ecosistemul cripto, sugerează FMI.

Un astfel de cadru ar trebui să cuprindă reglementări adaptate principalelor utilizări ale criptoactivelor și să stabilească cerințe clare privind instituțiile financiare reglementate cu privire la expunerea și implicarea lor față de aceste active.

În plus, pentru a monitoriza și înțelege evoluțiile rapide din ecosistemul cripto și riscurile pe care le creează, lacunele de date create de anonimatul unor astfel de active și standardele globale limitate trebuie să fie completate rapid.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criptoactive, #volatile, #stabilitate financiara , #Criptomonede