Criptomonedele, mai populare printre români decât se credea. Câți vor să investească în active virtuale

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 16:11
1797 citiri
Criptomonedele, mai populare printre români decât se credea. Câți vor să investească în active virtuale

În ciuda avertismentelor lansate de BNR, care a atras atenția că monedele și alte active virtuale fac parte dintr-o clasă de active foarte volatile, natura lor speculativă făcându-le să fie foarte riscante, românii se dovedesc a fi interesați în măsură destul de mare de ele.

Astfel, patru din zece români deţin sau au deţinut criptomonede şi 84% au de gând să facă astfel de investiţii, se arată într-un studiu realizat de Ipsos România la solicitarea Tradesilvania.com, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, majoritatea covârşitoare a adulţilor români conectaţi la internet (96%) au auzit de criptomonede, cea mai mare pondere dintre aceştia reprezentând respondenţii din oraşele mari, cu peste 200.000 de locuitori și cu un nivel superior de educaţie.

Băncile comerciale pot lucra cu exchange-urile de criptomonede

Totodată, 4 din 10 persoane care au auzit de criptomonede deţin sau au avut în posesie criptomonede până în prezent, ceea ce denotă, conform studiului, tendinţa de creştere a adopţiei criptomonedelor pentru români de-a lungul ultimilor ani.

Iar intenţia de a deţine criptomonede în viitor se manifestă în proporţie de 84% în România, ceea de demonstrează un interes deosebit pentru acest domeniu.

Acest indicator este mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 44 ani, respectiv în rândul rezidenţilor din Bucureşti şi oraşele de mărime medie (50.000-200.000 locuitori).

În context, trebuie precizat că regulile naționale și europene permit băncilor comerciale să lucreze cu exchange-urile de criptomonede și cu furnizorii de portofele digitale, cu condiția să aplice măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului.

Risc privind spălarea banilor

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestora, precizează Banca Națională, într-un comunicat de presă emis în aprilie 2021.

Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

BNR constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale, deși acestea pot genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

Bitcoin rămâne cea mai cunoscută criptomonedă

Bitcoin (BTC) continuă să fie cea mai cunoscută criptomonedă în rândul românilor, fiind menţionată spontan de peste 70% dintre respondenţii studiului citat şi se regăseşte în prezent în portofoliul a două treimi dintre deţinătorii de criptomonede din România.

Alte criptomonede de interes pentru români includ Ethereum (ETH) şi Dogecoin (DOGE). Moneda românească Elrond (EGLD) este cunoscută de 1 din 5 respondenţi care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede deţin EGLD.

Cu privire la jetoanele nefungibile (NFT - eng: non fungible tokens), studiul a identificat faptul că 1 din 2 adulţi români cu acces la internet a auzit de Non Fungible Tokens.

Ponderea este semnificativ mai mare în rândul celor care au auzit de crypto, deţin, au deţinut sau intenţionează să achiziţioneze criptomonede.

Studiul arată că 1 din 5 respondenţi care au auzit de NFT deţine jetoane nefungibile.

La nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Comentarii
Neutru
rank 5
Criptomoneda, ceva inexistent si negarantat....o inventie de borfas