Câștigurile realizate din criptomonede ar putea fi scutite de impozit în România. Amendamentul a trecut deja de Senat

Marti, 12 Noiembrie 2024, ora 08:34
4570 citiri
Câștigurile realizate din criptomonede ar putea fi scutite de impozit în România. Amendamentul a trecut deja de Senat
Profitul scos din criptomonede ar putea să fie scutit de impozit FOTO PIxabay

Un nou amendament la Codul Fiscal prevede scutirea de impozit pentru câștigurile realizate de persoanele fizice din investiții în criptomonede, până la 31 iulie 2025.

Introducerea acestei scutiri a avut loc pe ultima sută de metri în Parlament, iar conform unei analize publicate de Profit.ro, măsura ar putea impulsiona investitorii români să-și lichideze deținerile de criptomonede, marcând astfel profituri semnificative, fără a fi impozitați.

În contextul creșterii puternice a cotațiilor criptomonedelor, mai ales după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, măsura ar putea aduce un beneficiu important investitorilor locali. „Dacă amendamentul cu scutirea trece, ar putea fi un moment oportun ca investitorii din România cu dețineri semnificative de criptomonede să își vândă participațiile și să marcheze un profit mare scutit de impozit.”

Amendamentul a fost aprobat într-un proiect de lege care a trecut deja de Senat și se află acum în fața ultimei etape legislative, votul în plenul Camerei Deputaților.

Conținutul amendamentului adoptat și argumentele susținătorilor

Conform amendamentului, „Prin derogare de la prevederile art. 116 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv.”

Conform reglementărilor actuale, veniturile din transfer de monedă virtuală sunt impozitate cu o cotă de 10%, aplicată câștigului obținut din diferența pozitivă dintre prețul de vânzare și cel de achiziție, inclusiv costurile directe ale tranzacției. Pentru câștiguri sub 200 de lei per tranzacție, impozitul este exceptat, cu condiția ca totalul câștigurilor anuale să nu depășească 600 de lei. Astfel, amendamentul ar aduce un avantaj semnificativ celor care realizează câștiguri substanțiale din criptomonede, eliminând complet obligația de a plăti impozit pentru o perioadă de aproximativ doi ani.

Argumentul principal al susținătorilor scutirii de impozit este că această măsură va permite o mai mare transparență și o evaluare reală a sectorului criptomonedelor în economia națională. „Această măsură tranzitorie contribuie la creșterea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate de contribuabilii din România și ar permite o mapare reală a acestei piețe din economia românească.”

În plus, susținătorii subliniază și beneficiul economic pe care l-ar putea aduce această măsură. „Prin această măsură temporară, investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie.” Aceasta ar încuraja băncile să accepte sumele provenite din criptomonede în conturile clienților, eliminând astfel riscurile de fraudă și incertitudinile asociate în prezent acestor transferuri.

Posibile modificări și reveniri în Parlament

Deși amendamentul a fost deja adoptat de Senat, partidele au încă posibilitatea de a revizui și eventual de a retrimite proiectul la comisie înainte de votul final din Camera Deputaților, forul decizional.

Implementarea scutirii de impozit ar putea stimula un val de lichidări ale portofoliilor de criptomonede deținute de persoanele fizice, contribuind atât la creșterea transparenței în sector, cât și la consolidarea economiei naționale prin capitalurile atrase în sistemul bancar românesc.

Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin a stabilit un nou record istoric miercuri, 4 decembrie, depășind pentru prima dată valoarea de 100.000 de dolari. Prețul celei mai populare criptomonede a crescut cu peste 5% în...
Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
Ministerul Energiei semnează un contract important pentru finanţarea proiectului de reabilitare şi modernizare a microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW de la SE Turceni, implementat...
#criptomonede, #impozitare, #amendament, #codul fiscal, #aprobat, #Senat , #impozit profit
  1. Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
  2. UPDATE Atac cibernetic ransomware la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți
  3. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  4. Motivele invocate de cei 800.000 de români care nu folosesc internetul. Unii se tem că le-ar putea fi afectată sănătatea
  5. Scenariu exploziv pentru Bitcoin. Ce s-ar putea întâmpla cu moneda digitală din 2025
  6. Ministerul Energiei vrea CfD-uri pentru capacități de stocare în baterii. Ce potențial de producție a energiei are România „pe hârtie” în următorii 5 ani
  7. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"
  8. Un producător auto chinez urmează să depășească Ford și Honda în vânzările globale. Aproape 4 milioane de vehicule livrate în 2024
  9. Private equity in focus – TradeVille
  10. Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. „Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite”