S-au înmulțit furturile de criptomonede. Cum acționează răufăcătorii

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 07:41
2720 citiri
S-au înmulțit furturile de criptomonede. Cum acționează răufăcătorii
Criptomonede FOTO Unsplash

Hackerii şi-au dublat furturile de criptomonede în prima jumătate a anului 2024, la 1,38 miliarde de dolari, comparativ cu un an în urmă, a arătat un raport al firmei de cercetare blockchain TRM Labs.

Raportul spune că între 1 ianuarie şi 24 iunie au fost furate criptomonede în valoare de 1,38 miliarde de dolari, de peste două ori mai mult decât criptomonedele de 657 de milioane de dolari furate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ca şi anul trecut, câteva atacuri mari au determinat creşterea criptomonedelor furate, primele cinci atacuri reprezentând 70% din suma furată, în prima jumătate a acestui an.

Principalii vectori de atac în 2024 includ cheia privată şi fraza de bază - o secvenţă de cuvinte aleatoare care stochează informaţiile necesare pentru a accesa sau recupera un portofel cripto, a spus TRM Labs.

Cel mai mare furt de până acum anul acesta a extras bitcoin în valoare de peste 300 de milioane de dolari, de la platforma japoneză de criptomonede DMM Bitcoin.

Hackerii au folosit chei private furate sau otrăvirea adreselor – în care atacatorii trimit o cantitate mică de criptomonede dintr-un portofel cu o adresă asemănătoare,creată pentru a o imita-o pe a ta sau pe cea a destinatarului tău, cu intenţia de a păcăli victima să trimită fonduri către portofelul greşit.

Adresele cripto sunt şiruri lungi şi complexe de caractere care sunt greu de memorat sau introduse manual fără a face greşeli.

TRM Labs a spus că nu au existat schimbări fundamentale în securitatea ecosistemului cripto care ar fi putut contribui la creşterea cantităţii furate. Aceasta a spus că numărul de atacuri şi vectorii de atac nu au fost semnificativ diferite de la an la an.

Dar firma a remarcat că preţurile criptomonedelor au fost în medie mai mari în prima jumătate a acestui an, ceea ce ar fi putut contribui la creşterea valorii criptomonedelor furate.

Companiile cripto au fost ţinte frecvente pentru atacuri cibernetice.

Platforma de criptomonede Mt. Gox a depus cerere de faliment în 2014, după ce o serie de atacuri au furat până la 950.000 de bitcoin – în valoare de peste 54 de miliarde de dolari la preţurile actuale.

În noiembrie, aproximativ 115 milioane de dolari au fost furate de la platforma HTX şi Heco Chain, două platforme cripto legate de antreprenorul de renume Justin Sun.

Firmele cripto pot lupta împotriva atacurilor hackerilor printr-o strategie de apărare pe mai multe straturi, inclusiv măsuri precum audituri regulate de securitate şi criptare robustă, a spus TRM Labs.

Educarea angajaţilor şi implementarea unei strategii cuprinzătoare de răspuns la incident pot ajuta, de asemenea, la protejarea companiilor.

Atac cibernetic fără precedent asupra celui mai important aeroport din Croația. Zeci de avioane blocate la sol
Atac cibernetic fără precedent asupra celui mai important aeroport din Croația. Zeci de avioane blocate la sol
Un atac informatic fără precedent a blocat luni seara, 22 iulie, zeci de avioane pe aeroportul din Split, cel mai frecventat din Croaţia pe timp de vară, au declarat marţi, 23 iulie, presei...
Andrei Versace avea un dosar penal deschis: ar fi furat mașina unui prieten și a condus-o fără permis
Andrei Versace avea un dosar penal deschis: ar fi furat mașina unui prieten și a condus-o fără permis
Influencerul Andrei Pârvan, cunoscut drept Andrei Versace, avea un dosar penal deschis în momentul morții sale. Pe numele real Andrei Pârvan, vloggerul care a fost descoperit mort în...
#criptomonede, #furt, #hackeri , #stiri juridice
  1. Crima din Brăila. Noi înregistrări telefonice între principalul suspect și mama acestuia. „Nu mi-a găsit nimic” STENOGRAME
  2. Cât costă o înmormântare în România. Prețurile firmelor de pompe funebre după creșterea ajutorului de deces
  3. Peste 98 la sută dintre elevii cu opțiuni completate au intrat la liceu. Câți au fost admiși la prima opțiune
  4. Un spital din România, obligat să plătească daune uriașe după ce o fetiță de 1 an și jumătate s-a infectat cu o bacterie: ”Viața copilului a fost în pericol”
  5. Doi copii au sunat la Poliție ca să facă o farsă. Ce amendă a primit mama minorilor
  6. Avertizări de vreme severă imediată. Localitățile în care vor fi vijelii și va cădea grindină
  7. Scandalul de la Universitatea de Arhitectură București, la un alt nivel. Procurorii ar putea intra pe fir
  8. Un nou ”azil al groazei”, în Argeș. Un bărbat a murit după ce a fost neglijat și a făcut cangrenă la un picior
  9. Român denunțat de un primar din Italia, după ce a lăsat gunoiul pe o zonă verde. „Este corect să se ia măsuri penale”
  10. Avertizare pentru șoferii care circulă pe Autostrada Transilvania. Carosabilul, acoperit de apă