Scăderi pe piețele cripto. Inflaţia și îngrijorările geopolitice aduc pagube economice

Luni, 14 Februarie 2022, ora 22:00
3552 citiri
Scăderi pe piețele cripto. Inflaţia și îngrijorările geopolitice aduc pagube economice
Piețele de criptoactive au oscilat spre sfârșitul săptămânii trecute FOTO Revolut

Piețele de criptoactive au oscilat spre sfârșitul săptămânii trecute, temerile legate de inflație și cele geopolitice provocând noi scăderi.

Bitcoin a început săptămâna tranzacționându-se la peste 41.500 de dolari și a urcat joi la un maxim de 45.4678 dolari. Dar, datorită îngrijorărilor reapărute pe piețe în legătură cu tensiunile geopolitice dintre Ucraina și Rusia, prețul s-a diminuat pentru a încheia săptămâna în stagnare. BTC se tranzacționează acum în jurul valorii de 42.000 de dolari.

Între timp, Ether a început săptămâna sub 3.000 de dolari, înainte de a se tranzacționa joi la un maxim de 3.237 de dolari pe platforma eToro. De atunci, prețul a scăzut și se tranzacționează acum în jurul valorii de 2.850 de dolari.

"Având în vedere că datele privind inflația sunt probabil acum deja luate în considerare, investitorii vor urmări evoluțiile din Europa de Est. De asemenea, sunt cu ochii pe Fed, care raportează cea mai recentă decizie de politică monetară, mulți anticipând o intervenție mai fermă.

În timp ce o mare parte din intențiile viitoare ale Fed sunt deja luate în calcul pe piețele de criptoactive, orice indiciu că ar putea acționa mai rapid și mai dur va avea un potențial impact negativ asupra prețurilor", afirmă analistul Simon Peters.

Modificările privind plățile Apple Play ar putea ridica prețul criptoactivelor.

În curând, utilizatorii Apple Pay ar putea să facă plăți la comercianți folosind cripto. Funcția "Tap to Pay", care urmează să fie lansată, va conține integrarea pentru plăți fără contact de la "Apple Pay, carduri de credit și de debit fără contact și alte portofele digitale".

"Acest lucru deschide în mod direct ușa către potențiale plăți prin portofele de criptoactive, presupunând că Apple nu împiedică în mod deliberat o astfel de opțiune. Integrarea are implicații enorme pentru cripto. Când PayPal a adăugat integrări cripto în infrastructura sa, a făcut ca piața să explodeze. Infrastructura Apple nu este mai puțin influentă și ar putea face ca prețurile criptoactivelor să explodeze", adaugă analistul.

Hashrate-ul Bitcoin, care măsoară numărul de computere angajate activ în mineritul criptomonedei, a atins un nou maxim istoric, potrivit datelor Blockchain.com.

Hashrate-ul cripto a urcat în mod constant din iulie 2021 și a oscilat puțin, în ciuda scăderilor recente ale prețului bitcoin. Stabilitatea mare a hashrate-ului este un semnal pozitiv că recenta scădere este legată mai degrabă de o incertitudine temporară decât de un angajament pe termen lung din partea unor jucători importanți, precum minerii.

"Datele referitoare la hashrate tind să întârzie față de prețul bitcoin, astfel încât este posibil să asistăm la o oarecare scădere dinspre maximele istorice, dar prețul bitcoin este pe cale să recupereze terenul pierdut în ianuarie. Poziția hashrate-ului la niveluri atât de ridicate indică faptul că există mai mulți participanți ca oricând în rețea, lucru care va da încredere semnificativă investitorilor pe termen lung", spune specialistul.

Ce criptomonede au ales românii

Una dintre modalități de a investi descoperite de cei peste 1,6 milioane de utilizatori români ai Revolut este reprezentată de criptomonede. În 2021, un utilizator Revolut a efectuat, în medie, 14 tranzacții cu criptomonede prin intermediul super-aplicației. Dacă la intrarea pe piața locală, în mai 2018, Revolut avea în portofoliu 3 criptomonede, în prezent, utilizatorii au posibilitatea de a tranzacționa 53 de token-uri și cele mai multe dintre acestea, mai exact 32, au fost adăugate anul trecut prin campania "Marțea noilor token-uri" (New Tokens Tuesdays), pe parcursul a mai multe săptămâni.

Anul trecut, cele mai atractive token-uri pentru utilizatorii Revolut au fost Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Cardano (ADA) și Stellar (XLM). BTC și ETH au volume ridicate pe Revolut, dar alături de cele două mai pot fi menţionate Dogecoin (DOGE), Cardano (ADA), Ripple (XRP), ZRX, Litecoin (LTC) etc. Toate token-urile din portofoliu sunt disponibile pentru toți utilizatorii, indiferent de tipul de plan, iar clienții pot opta pentru plan plătit dacă vor să achite un comision mai mic (1,5% este comisionul pentru utilizatorii Premium și Metal, 2,5% pentru Standard și Plus).

Valoarea minimă de la care se poate investi în criptomonede prin aplicație este de 1 euro.

Complexitatea portofoliului a susținut dinamica alertă atât ca număr de tranzacții, cât și la nivelul numărului de utilizatori și al sumelor investite. Astfel, în 2021, Revolut a înregistrat de 8 ori mai multe tranzacții cu criptomonede decât în 2020, în rândul utilizatorilor din România, și valoarea totală a sumelor investite a crescut de 6 ori.

De asemenea, valoarea medie anuală alocată de un utilizator pentru a cumpăra criptomonede a crescut cu 63% anul trecut față de 2020, în timp ce numărul de clienți Revolut care dețin criptomonede în portofele digitale s-a majorat cu 27%.

"Dat fiind interesul crescut în acest tip de active, le reamintim clienților noștri că token-urile intră în categoria investițiilor volatile ale căror prețuri se pot schimba foarte rapid. Chiar dacă Revolut crede în extinderea accesului la criptomonede, acest tip de investiție se poate să nu se potrivească tuturor. De aceea, îi îndrumăm pe clienți să se documenteze în legătură cu diferitele criptomonede și să analizeze riscurile și oportunitățile cu mare atenție, înainte de a cumpăra sau a vinde. Clienții ar trebui să se raporteze la surse independente și să învețe care sunt diferențele dintre token-uri și să ia în calcul propriile condiții personale atunci când fac tranzacții de cumpărare sau vânzare a criptomonedelor. Capitalul este influențat de risc și valoarea criptomonedelor poate să crească, dar la fel și să scadă foarte repede", spune Edward Cooper, head of Crypto Revolut.

Profilul clientului de cripto este un mix între persoanele experimentate în plasarea investițiilor și ”debutanți”, care sunt la prima întâlnire cu lumea criptomonedelor. Corespund profilului general al utilizatorilor Revolut, având vârste cuprinse între 18-44 ani, sunt locuitori ai marilor orașe din țară și interesați de noutățile din tehnologie, adoptând-o în cât mai multe dintre activitățile lor obișnuite.

Conform unui studiu realizat de Revolut, în ultimul trimestru al anului trecut, 34% dintre respondenții români au declarat că printre obiectivele financiare pentru anul 2022 se află și să învețe despre criptomonede și despre cum să investească inteligent în acest activ. Acest obiectiv figura pe locul al treilea, între răspunsurile alese de respondenții români, după opțiunile ”să economisesc mai mult” (61%) și ”să îmi găsesc o sursă pasivă de venituri” (39%). Dintre cei peste 6.000 de utilizatori Revolut din 15 țări care au răspuns la chestionar, 39% au ales ca obiectiv financiar să se informeze mai mult în legătură cu criptomonedele, în 2022.

Citește și:
Primărița din Ardeal care a intervenit la un incendiu uriaș în timpul unui interviu: ”Este îngrozitor să vezi cum arde agoniseala a două familii” VIDEO
Primărița din Ardeal care a intervenit la un incendiu uriaș în timpul unui interviu: ”Este îngrozitor să vezi cum arde agoniseala a două familii” VIDEO
Primărița comunei Șpring din Alba, Iulia Stănilă, a fost protagonista unui episod mai puțin întâlnit. Tânăra a intervenit la un incendiu în timp de dădea un interviu la un post...
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Parlamentarii români câștigă lună de lună aproximativ 10.000 de euro sub formă de indemnizație și sume forfetare. Conform unor calcule realizate de Ziare.com, pe cap de locuitor, țara...