Jafurile secolului. Două scandaluri care implică demnitari, criptomonede, bănci multinaționale și un film celebru

Luni, 08 Aprilie 2024, ora 03:27
5733 citiri
Jafurile secolului. Două scandaluri care implică demnitari, criptomonede, bănci multinaționale și un film celebru
Criptomonede FOTO Unsplash

Cel puțin 15 miliarde de dolari. Aceasta este estimarea pentru pierderile suferite în două dintre cele mai mari scandaluri financiare recente. Este imposibil de zis câți bani au pierdut oamenii, pe parcursul istoriei, din cauza fraudelor, înșelăciunilor și a corupției. Infracțiunile nu sunt noi, dar tertipurile se schimbă, iar, după trecerea în noul mileniu, cetățeni din toată lumea au văzut pe pielea lor cum pot „dispărea” miliarde și miliarde peste noapte. Mai jos este povestea dramatică a scandalurilor care se învârt în jurul 1MDB și FTX.

În octombrie 1878, banca Manhattan Savings Institution era jefuită, iar hoții reușeau să fugă cu 2,7 milioane de dolari – aproape 100 de milioane în banii de azi. Era cel mai mare furt de genul din istoria Statelor Unite. Astfel de superlative nu rezistă mult.

FTX, compania americană de criptoactive care s-a prăbușit în noiembrie 2022, a dispărut odată cu cele aproximativ 10 miliarde de dolari ale clienților. Fondatorul firmei, Sam Bankman-Fried, a fost condamnat în Statele Unite, pe 28 martie 2024, la 25 de ani în închisoare.

Compania, cu denumirea completă FTX Trading Ltd. și având sediul central în paradisul fiscal Bahams, a funcționat ca o bursă de valori pentru criptoactive și, în paralel, acționa agresiv în investiții ca un așa-numit fond vulture. Din cauza complexității extrem de ridicat a cazului, la începutul anului, o curte federală de apel a cerut numirea unui examinator independent care să analizeze falimentul companiei, scria Associated Press.

Schema complexă își are una dintre rădăcini în faptul că FTX funcționa ca un creditor care nu cere garanții pentru Alameda Research, o altă companie din sectorul cripto, înființată tot de Sam Bankman-Fried. La scurt timp după ce FTX a declarat faliment, în noiembrie 2022, Wall Street Journal a dezvăluit că Alameda avea datorii de circa 10 miliarde de dolari către FTX. Practic, compania la care investitorii în cripto își țineau banii, împrumuta fără limită Alameda, care plasa pariuri riscante pe piețele de capital cu acești bani. Într-un alt articol, publicația americană cita surse anonime care spuneau că directoarea Alameda, Caroline Ellison, le spusese unor angajați că ea, Bankman-Fried și alte persoane conectate cu cazul știau de această folosire fără drept a depozitelor.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În fața unui tribunal specializat în falimente, la două zile după ce compania și-a anunțat intenția de a strânge 10 miliarde de dolari de la investitori pentru lichidități, lichidatorul companiei FTX a declarat sub jurământ că Alameda împrumutase 1,5 miliarde de dolari către cei doi fondatori ai bursei cripto, Sam Bankman-Fried și Nishad Singh. Mutările de fonduri făcute fără știința investitorilor au venit pe un fond al unei lipse de reglementare a sectorului cripto, conform unui oficial american din domeniu, citat de Bloomberg în perioada respectivă.

În decembrie 2022, Sam Bankman-Fried a fost arestat în Bahamas și extrădat în Statele Unite, unde procurorii i-au adus șapte capete de acuzare de fraudă și spălare de bani, printre alte infracțiuni. Unsprezece luni mai târziu, juriul l-a găsit vinovat de toate faptele. La sfârșitul lui martie 2024, Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani în închisoare, dar ar putea fi încarcerat doar pentru jumătate din această perioadă, conform CNN. Curtea a ordonat confiscarea a 11 miliarde de dolari, ca parte din sentință.

Scandalul abundă de personaje și evenimente cheie, cruciale pentru a înțelege cum a fost posibil ca înșelătoria să ajungă la astfel de cote. ABC News a realizat o cronologie a celor mai importante momente, de la colapsul FTX și până la condamnarea de la finalul lui martie.

Spălare de bani la nivel global și un film hollywoodian

Scandalul 1MDB se învârte în jurul fondului suveran malaez cu același nume - 1Malaysia Development Berhad. La mai puțin de 10 ani de la înființare, fondul a ajuns să fie subiectul unui scandal imens de corupție și spălare de bani, care a ajuns, printre alții, la fostul prim-ministru Najib Razak, gigantul financiar Goldman Sachs și la Jho Low, om de afaceri, fugar și unul dintre finanțatorii filmului „Lupul de pe Wall Street”.

Fondul a fost creat în 2008, iar, la început, urma să fie folosit pentru a deservi nevoile unuia dintre statele federate care formează Malaezia. În vara lui 2009, a fost preluat de Ministerul Finanțelor, acționând printr-o corporație creată special pentru investiții. Până să intre sub lupa autorităților, 1MDB a făcut investiții în petrol, cărbune, imobiliare și energie, după cum explica The Guardian într-un articol amplu din iulie 2016.

Autoritățile din Malaezia și Statele Unite estimează că făptașii au furat peste 4,5 miliarde de dolari, iar banii au fost folosiți pentru a cumpăra obiecte de lux și pentru a plăti comisioane intermediarilor, printre altele. Banca multinațională de investiții Goldman Sachs Inc. a negociat, în 2020, să plătească 2,9 miliarde de dolari, printr-un acord cu procurorii americani, respectiv 3,9 miliarde, printr-un mecanism similar discutat cu autoritățile din Malaezia. Printre altele, investigațiile privind compania de investiții s-au concentrat pe rolul său în a subscrie obligațiunile 1MDB, explică Reuters. În octombrie 2023, Goldman Sachs a dat în judecată statul. În speță se discută dacă autoritățile din Malaezia a recuperat 500 milioane de dolari de la companie, conform Al Jazeera.

Fostul premier nu apare sub numele real în rechizitoriul procurorilor americani, ci sub pseudonimul de „oficial malaez 1”, dar și autoritățile din SUA fac legături între el și alte persoane implicate. De exemplu, Jho Low era un apropiat al fostului prim-ministru, fiind un prieten bun al fiului său vitreg, Riza Aziz. Najib a fost condamnat pentru corupție în 2020 și și-a început sentința de 12 ani în închisoare în 2022, conform DW. Pe 2 februarie 2024, sentința inițială i-a fost înjumătățită, iar amenda i-a fost redusă la 10,6 milioane de dolari, mai puțin de un sfert din sancțiunea primită inițial, conform Reuters.

Low, care a investit circa 100 de milioane de dolari în filmul celebru împreună cu fiul vitreg al lui Najib, a primit și recunoștința unor celebrități. Actorul american Leonardo DiCaprio i-a adresat mulțumiri speciale în timpul unei ceremonii de premiere a filmului apărut din 2013. DiCaprio a fost chiar martor în instanță, în timpul unuia dintre multiplele cazuri din SUA care s-au concentrat pe scandalul 1MDB. În mai 2023, guvernul malaez a confirmat că suspectează că fugarul se ascunde în regiunea chineză Macao. Procurorii americani l-au acuzat încă din noiembrie 2018 pe Low, având numele real Low Taek Jho, de complicitate la spălarea a „miliarde de dolari sustrași” din fondul suveran.

Procurorul general american de la acea vreme, Jeff Sessions, a descris scandalul drept „cleptocrație în cea mai rea formă a sa”.

A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
Cum Donald Trump este gata să impună tarife suplimentare de până la 100% pentru produsele importate de America, odată cu preluarea noului mandat de la Casa Albă, iată că o mare putere...
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, însă multe dintre informațiile pe care le auzim despre gadgeturi și funcțiile lor sunt, de fapt, mituri. Unele pot fi inofensive, dar...
#criptomonede, #ftx, #Najib Razak coruptie milioane dolari donatii, #Goldman Sachs, #lupul de pe wall street , #fonduri investitii
  1. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  2. Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
  3. Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
  4. Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
  5. Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
  6. Smartphone-urile Pixel: de la camere excepționale la probleme de supraîncălzire. Ce pregătește gigantul tech pentru viitor
  7. Apple pregătește o revoluție în display-uri. Ce ecrane pregătește pentru noua serie de iPhone 17 Pro
  8. Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
  9. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  10. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”