Poliția ”se lansează” pe piața criptomonedelor cu o aplicație. Motivul real pentru care a făcut această achiziție

Marti, 26 Iulie 2022, ora 06:11
3190 citiri
Poliția ”se lansează” pe piața criptomonedelor cu o aplicație. Motivul real pentru care a făcut această achiziție
Criptomonedele vor fi verificate de poliție FOTO: pixabay.com

Mediul infracțional se extinde iar acum a pătruns și pe piața criptomonedelor. Bani proveniți din criminalitatea organizată ajungi să fie transformați în bani virtuali apoi retrași prin diverse aplicații ce nu pot fi urmărite.

Pentru a-i putea prinde pe cei care spală bani în acest mod autoritățile au decis să ia măsuri. Poliția Română este în procedură de achiziție a unei soluții informatice pentru analiza tranzacțiilor cu criptomonede.

Este vorba despre o aplicație software ce urmează să fie livrată de o companie IT cu sediul în Iași care mai are contracte cu autoritățile publice.

Contractul a fost semnat pentru suma de 597.000 lei, fără TVA iar livrarea soluției informatice va avea loc în 45 de zile de la data semnării contractului, 13 iulie.

Expert în securitate națională: ”În sfârșit și-au dat seama că acest instrument este necesar”

Vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, deputatul Bogdan Rodeanu, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce este importantă o astfel de soluție informatică pentru autoritățile de aplicare a legii.

”Este un instrument specific zonei de crimă organizată. Vorbim despre o achiziție ce ține strict de contextul de siguranță națională. În sfârșit și-au dat seama că acest instrument este necesar. Este un sistem care funcționează în multe alte țări cu un standard de securitate pentru cetățenii lor mai mare decât în are Poliția Română. Ne ducem către strandardele altor țări cu această procedură de achiziție.

De fapt această procedură de achiziție arată amploarea fenomenului de spălare a banilor prin intermediul criptomonedelor și mai arată că România este inclusă într-un astfel de mediu infracțional. Dacă achiziționăm acest instrument înseamnă că avem nevoie de el.

Deci nu avem numai ferme de cripto ci și capacități infracționale care sunt conectate la mediul internațional și care folosesc România atât ca țară de destinație sau posibilă țară de tranzit în mișcare unor sume de bani ascunse în conceptul cripto”, a explicat expertul în securitate națională.

”Infractorii evită circuitul bancar prin zona cripto”

Sunt foarte puține informații despre această achiziție. Însă aflăm din caietul de sarcini al procedurii de atribuire de pe seap.ro că are ca obiectiv ”întărirea capacității structurilor de criminalitate informatică din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, de a identifica și analiza probele digitale, precum și asigurarea cooperării inter-instituționale, la nivel național pentru prelevarea și analiza probelor digitale”.

”Sunt foarte multe detalii care nu pot fi expuse public. În mod sigur firmele care au participat la această procedură de achiziție trebuie să fie avizate de instituțiile abilitate pentru a crea și a livra un astfel de produs.

Din câte înteleg din informațiile publicate este vorba despre o platformă hardware cu software specific pentru analiză zonei de cripto. Era de așteptat ca instituțiile statului să aibă o astfel de platformă. Erau demult discuții și treabuia neapărat ca Poliția Română să o aibă pentru că tot mai multe grupări de crimă organizată încep să-și spele și să transfere banii obținuți în cadrul unor activități ilicite prin criptomonede”, a mai precizat Bogdan Rodeanu.

Iar acest fenomen este posibil deoarece piața criptomonedelor nu are reglementări clare prin care să fie urmăriți cei care tranzacționează.

”Banii proveniți din infracțiuni grave, cum ar fi traficul de copii sau traficul de droguri, de exemplu, se mișcă dintr-o țară în alta. Infractorii evită circuitul bancar tocmai prin zona cripto. Și acest lucru se întâmplă pentru că nu există până în acest moment o lege universală pentru circulația criptomonedelor cum este pentru circuitul financiar – bancar din România este corelat cu celelalte contexte ale băncilor din orice țară de pe glob.

Când implementezi o normă bancară de comunicare cu alte bănci externe, atunci trebuie să corespunzi din punct de vedere al normelor interne, al funcționării unui sistem bancar astfel încât să se permită transferul dintr-o bancă în alta. Sunt norme internaționale iar în plan intern sunt gestionate prin normele Băncii Naționale”, a mai spus deputatul.

Bogdan Rodeanu este de părere că ”această platformă pe care o cumpăra poliția din România va fi de o reală utilitate și pentru ceilalți parteneri instituționali ai României”. ”Așa cum există o cooperare reală la nivelul Agențiilor Internaționale, România poate contribui cu informații proprii la destructurarea unor astfel de rețele infracționale care pot opera și pe teritoriul nostru. Cooperarea e necesară pentru a cuantifica tot ansambul extins al unui astfel de fenomen. Altfel, vedem doar o piesă dintr-un puzzle”.

Pe de altă parte, este posibil ca acest anunț să îi pună în gardă pe cei care spală bani din infracțiuni.

”Probabil că procedura de achiziție are și elemente tehnice confidențiale dată fiind natura serviciului/obiectului de achiziționat. Și e de înțeles de ce poate fi așa. Să faci publice toate detaliile poate însemnă și să pui în gardă infractorii care operează pe această piață.

Este ca și cum i-aș atenționa că mă pregătesc să văd ce fac ei. Sistemul bancar și legile din România și din alte multe țări nu sunt pregătite pentru zona cripto, iar când ai o astfel de rețea în care te poți anonimiza complet și poți face tranzacții, atunci nu mai discuți despre chestii bune ci te aștepți la ce este mai rău, cum ar fi transferuri de bani din droguri, prostituție, contrabandă, trafic de carne vie”, a mai spus expertul.

Cum ar putea rușii să tranzacționeze pe piața cripto direct din România

O altă ipoteză care ar trebui luată în serios ar fi, în opinia specialistului faptul că rușii sau prorușii ar putea apela la această piață cripto după sancțiunile impuse în urma invaziei din Ucraina. Și nu este exclus ca aceste tranzacții să se realizeze chiar de pe teritoriul României.

”Și mai este ceva legat de această piață. Luăm în considerare războiul. Este posibil ca din România, iar aici este doar o ipoteză, să existe persoane care să opereze pe piața cripto pentru tot contextul estic.

Este posibil ca rușii să nu poată opera de pe teritoriul lor având în vedere că totul este monitorizat și pot trimite sau racola aici indivizi care să facă tranzacții pentru ei. Deocamdată acesta este un scenariu însă eu l-aș lua foarte serios în considerare. Pentru că dacă le-am blocat codurile SWIFT și transferurile bancare din Rusia, lor ce le-ar mai putea rămâne pentru tranzacții? Băncile chineze și alternativele. Zona asta de cripto pentru ruși este o nișă la care sigur apelează.

Și cred că apelează instituțional, nu vorbim despre mafie, crimă organizată sau amatorii care joacă pe această piață. Oricum, România este una din țările care sunt foarte atente la astfel de amenințări hibride și prin simplul fapt că suntem pilon de stabilitate al Flancului Estic al Europei.

Și NATO dar și UE înteleg că atâta vreme cât România vă avea o politică sănătoasă pe Afaceri Interne și Apărare, atunci acest nivel de stabilitate se va propaga și în rândul Alianței dar și a Uniunii.

Războiul din Ucraina ne-a făcut să grăbim lucrurile. Rămâne pe termen scurt să demonstrăm că angajamentele noastre sunt și puse în practică.

Și încă ceva….

Atunci când vedem o Rusie agresoare a cărei aramată națională comite atrocități în fiecare zi în Ucraina, e imposibil să credem că Serviciile Secrete din Rusia nu se implică în tranzacțiile Cripto pentru a suplini restricțiile impuse țării lor în piața financiară de restul lumii civilizate”, a mai spus Bogdan Rodeanu.

Cine este firma care va livra poliției soluția pentru piața cripto

Compania care va livra poliției soluția informatică pentru analiza tranzacțiilor cu criptomonede se numește GreenSoft și înființată în 1998 de către doi tineri absolvenți de Politehnica. Are sediul în Iași. A dezvoltat primele aplicații web începând din anul 1999. În anul 2020 a avut o cifră de afaceri de 6,5 milioane lei și 26 de angajați. În prezent, compania are mai multe contracte cu autorități publice locale, dar și cu Ministerul Economiei, potrivit datelor disponibile pe lege5.ro.

În prezent, Poliția Română nu are în dotare o aplicație software care să vină în sprijinul specialiștilor, scrie profit.ro. Analizele tranzacțiilor cu criptomonede fiind efectuate cu soluții software gratuite, care nu oferă întotdeauna informații complete cu privire la diversele tipuri de tranzacții efectuate pe piața cripto.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criptomonede, #Politia Romana, #infractiuni crima organziata, #spalare de bani, #tranzactii cripto rusia , #Criptomonede