De ce s-a prăbușit piața criptomonedelor și ce ar putea însemna pentru viitor

Duminica, 15 Mai 2022, ora 12:15
28959 citiri
De ce s-a prăbușit piața criptomonedelor și ce ar putea însemna pentru viitor
Piața criptomonedelor s-a prăbușit FOTO Pixabay

Dacă ați fi investit 122 de dolari în criptomoneda Luna în urmă cu o lună, s-ar putea să fi fost sigur că ați făcut un pariu bun. Dar valoarea Luna a scăzut drastic de atunci – la momentul scrierii, acei 122 de dolari valorează acum aproximativ cinci cenți.

Luna nu a fost în niciun caz singura victimă într-o săptămână în care criptomonedele au scăzut cu 30%. Unele și-au revenit într-o anumită măsură, dar reprezintă încă o pierdere totală de șapte zile de peste 500 de milioane de dolari, stârnind întrebări existențiale despre viitorul pieței.

Această prăbușire a fost posibil declanșată de un „atac” financiar asupra monedei stabile Terra (UST), care ar trebui să se potrivească cu dolarul american, dar se tranzacționează în prezent la doar 18 cenți. Moneda partenerului său, Luna, s-a prăbușit ulterior.

Un atac de acest fel este extrem de complex și presupune plasarea mai multor tranzacții pe piața cripto în încercarea de a declanșa anumite efecte – care pot oferi „atacatorului” câștiguri semnificative.

În acest caz, aceste tranzacții au făcut ca Terra să cadă, ceea ce, la rândul său, a dus în jos și moneda partenerului său Luna. Odată ce acest lucru a fost observat, a provocat panică, care, la rândul său, a declanșat retrageri de pe piață, care apoi au provocat și mai multă panică. Unele monede stabile (dar nu toate) se bazează în mare măsură pe percepție și încredere – și odată ce aceasta este zguduită, se pot produce scăderi masive, potrivit The Conversation.

În mod esențial, recentele scăderi majore ale criptomonedelor au pus sub semnul întrebării cât de stabile sunt cu adevărat monedele. La urma urmei, ele sunt concepute pentru a avea practic volatilitate zero prin menținerea unui „peg” cu alt activ suport.

Cu toate acestea, efectele observate în această săptămână s-au răspândit în întregul spațiu cripto, pentru a crea pierderi pe o singură zi asemănătoare – sau probabil mai grave decât – în „ Miercurea Neagră ” pentru cripto (Miercurea Neagră a fost ziua din 1992 în care speculatorii au forțat un colaps în valoarea lirei). Chiar și principala monedă stabilă, Tether, și-a pierdut din valoare, până la 95 de cenți pe dolar, demonstrând probabil nevoia de reglementare. Căci dacă monedele stabile nu sunt stabile, atunci unde este spațiul sigur al cripto-ului?

Încrederea cripto

Modul în care reacţionează investitorii va fi cheia viitorului criptomonedelor. Am văzut deja panică și disperare. Însă, odată cu depozitele bancare, clienții tind să fie îngrijorați că banca lor nu va putea să le dea banii, mai degrabă decât să se îngrijoreze că banii lor au devenit fără valoare.

O comparație mai precisă este cu prăbușirile bursiere, în care investitorii se tem că acțiunile și titlurile pe care le dețin ar putea fi în curând fără valoare. Și până acum, reacția la acest crash cripto sugerează că o mare parte a deținătorilor de cripto își văd investițiile într-un mod similar.

În ciuda volatilității istorice a prețurilor, există o ipoteză de bază observată adesea în comportamentul investitorilor: că prețul activelor va crește și va continua să crească. În acest scenariu, investitorul nu vrea să rateze. Ei văd activele în creștere, îl consideră un „lucru sigur” și apoi investesc.

Deseori susținut de succesele inițiale, investitorul poate investi mai mult. Combinând asta cu rețelele sociale și cu teama de a pierde câștigurile „inevitabile”, investițiile continuă.

Mai simplu spus, mulți vor fi investit în criptomonede pentru că au crezut că le-ar face mai bogați. Această credință a fost zdruncinată fără îndoială.

Dar o altă motivație pentru a investi în criptomonede poate fi credința în natura lor transformațională, ideea că criptomonedele vor înlocui în cele din urmă formele tradiționale de schimb financiar.

Pentru acești investitori, orice creștere a valorii unei criptomonede este o demonstrație a puterii crescânde a criptomonedei față de banii tradiționali. Dar, de asemenea, o scădere semnificativă a valorii cripto nu este doar o pierdere monetară - este una ideologică.

În același timp, însă, această poziție ideologică creează un grup de investitori mult mai puțin probabil să vândă în fața oricărei scăderi bruște. Și acest grup poate oferi încă speranță sectorului, subliniază sursa citată.

În prăbușirile bursiere consacrate, vorbim de o revenire la „valoarea fundamentală”. Valoarea fundamentală a cripto este adesea presupusă a fi zero. Cu toate acestea, poate că există cel puțin o valoare fundamentală care se bazează pe credință. Mărimea pool-ului de investitori care dețin criptomonede pentru că cred în viitorul său pe termen lung și promisiunea unor bani noi, pot determina acea valoare fundamentală a criptomonedelor.

Într-adevăr, dacă considerăm investitorii în criptomonede ca grupuri diferite cu motivații diferite, putem înțelege mai bine comportamentele pe care le vedem. Investitorii se pot consola poate că s-ar putea să fi văzut ce e mai rău din acest prăbușire și că s-ar putea să urmeze vremuri mai bune. Dar, așa cum vă va spune orice consilier financiar, în cripto ca și pe orice altă piață, nimic nu este garantat.

Sam Bankman-Fried, fostul CEO al platformei cripto FTX, riscă între 40 și 50 de ani în închisoare pentru furtul a 8 miliarde de dolari
Sam Bankman-Fried, fostul CEO al platformei cripto FTX, riscă între 40 și 50 de ani în închisoare pentru furtul a 8 miliarde de dolari
Sam Bankman-Fried ar trebui să petreacă între 40 şi 50 de ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru furtul de 8 miliarde de dolari de la clienţii platformei sale de criptomonede FTX,...
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Investitorii români au câştigat anul trecut 170 de milioane de dolari din criptomonede, ţara noastră numărându-se printre cele care au obţinut cele mai mici venituri din cripto. România...
#criptomonede, #criptomonede active financiare, #Piata criptomonedelor , #Criptomonede