Scandal uriaș la cel mai înalt nivel pe criptomonede în UE! Vor exista sau nu reglementări mai stricte?

Miercuri, 06 Noiembrie 2024, ora 16:41
1314 citiri
Scandal uriaș la cel mai înalt nivel pe criptomonede în UE! Vor exista sau nu reglementări mai stricte?
Industria criptomonedelor este de această dată mărul discordiei între Comisia Europeană

În timp ce practic toată lumea atrage atenția în Uniunea Europeană cu privire la pierderea competitivității industriei blocului comunitar și la rămânerea în urmă față de SUA, autoritățile europene se ceartă între ele.

Industria criptomonedelor este de această dată mărul discordiei între Comisia Europeană și ESMA, organismul de supraveghere al piețelor din Uniune.

Astfel, în timp ce ESMA solicită o înăsprire a reglemetărilor din domeniul activelor digitale, Comisia acuză instituția de reglementare că și-a depășit atribuțiile.

ESMA vrea audituri externe

European Securities and Markets Authority – ESMA a solicitat măsuri suplimentare de protecție cibernetică, în noile norme europene privind criptomonedele.

Organismul de supraveghere al piețelor din UE cere modificarea actualului regulament în sensul înăspririi lui, cerând audituri externe vizând apărarea împotriva hackerilor, potrivit Financial Times.

Prin urmare, companiile de criptomonede ar trebui să fie obligate să efectueze audituri externe ale apărării lor cibernetice.

ESMA îndeamnă legislatorii de la Bruxelles să înăsprească normele de reglementare pentru a proteja mai bine consumatorii, considerând că normele mai stricte privind protecția cibernetică sunt o parte esențială a regimului UE care reglementează societățile de criptografie, ce urmează să intre pe deplin în vigoare din decembrie.

Considerat în general drept cel mai cuprinzător set de norme privind criptomonedele de până acum, Regulamentul UE privind piețele de criptomonede urmărește să supravegheze un sector care este în mare parte nereglementat, dar care a fost afectat de scandaluri recente, inclusiv de prăbușirea FTX, un exchange cu sediul în Bahamas.

Reacția Comisiei

ESMA a făcut presiuni pentru includerea cerinței ca societățile cripto să efectueze un audit terțiar al capacității lor de a rezista atacurilor cibernetice, în timp ce lucrează la finalizarea punerii în aplicare a normelor, care au fost adoptate de legislatorii UE anul trecut.

Comisia Europeană a reacționat însă împotriva acestei inițiative, afirmând că ESMA își depășește atribuțiile, prin depășirea domeniului de aplicare al legislației.

La rândul său, ESMA a refuzat să comenteze, așa cum nici Comisia nu a dorit să o facă.

Trebuie amintit că atacurile cibernetice au pătruns în industria criptomonedelor încă de la începuturile sale, hackerii fiind dornici să fure fondurile clienților.

Mai mult de 1,5 miliarde de dolari au fost furate de la companiile cripto în primele șase luni ale acestui an, potrivit firmei de analiză blockchain Chainalysis, cu aproximativ 84% mai mult decât suma furată în aceeași perioadă din 2023.

Aproape 45 de milioane de dolari au fost furate luna trecută de la bursa BingX cu sediul în Singapore, în timp ce peste 230 de milioane de dolari au fost furate de la locația indiană WazirX în iulie, ceea ce a făcut compania să se prăbușească.

În 2022, 570 de milioane de dolari au fost piratați de la Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume.

Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport...
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Registrul Auto Român emite a început emiterea certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, duminică, 1 decembrie. Pentru a-l obține nu este nevoie de...
#criptomonede , #zona euro
  1. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  2. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  3. Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
  4. Imagini spectaculoase cu metroul nou-inaugurat din Salonic. Artefactele antice care au întârziat cu două decenii finalizarea proiectului de infrastructură VIDEO
  5. Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
  6. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa
  7. Cum poate Delta Dunării să se dezvolte pe plan turistic. Operatorii din zonă spun că străinii sunt mai încântați decât românii: ”Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”
  8. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  9. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa
  10. Samsung Galaxy S25: Culorile noului smartphone dezvăluite într-un mod inedit. Ce ascund noile leak-uri