Liderii europeni sunt puși în situația de a analiza ce ar însemna o revenire a republicanului Donald Trump în cea mai înaltă funcție a executivului Statelor Unite. Analizele se întind pe multe frontiere, de la securitate, la politică comercială, dar, cel puțin de o vreme încoace, includ și industria cripto, pe care Uniunea Europeană o reglementează relativ strict.
Cel puțin deocamdată, Trump pare să vrea să câștige încrederea susținătorilor cripto, alegându-și și un potențial vicepreședinte apropiat industriei, iar realegerea lui ar putea însemna probleme la Bruxelles, scrie Politico într-o analiză recentă.
Legiuitorii europeni s-ar teme în primul rând de faptul că o adoptare la scară largă a criptoactivelor le-ar submina puterea de decizie în probleme de politică monetară și economică, scrie Politico. În măsura în care această frică există, ea se referă la așa-numitele "monede stabile", care ar trebui să aibă o valoare ancorată la monede fiduciare precum euro sau dolarul american. Aceste instrumente sunt folosite mai ales ca un pod între monedele de largă circulație și lumea criptoactivelor.
În 2019, un sentiment de neliniște i-a cuprins pe europeni când Facebook Inc (din 2021, Meta Platforms Inc), compania din spatele rețelei sociale Facebook, a anunțat lansarea proprie sale monede stabile, Libra.
Politico argumentează că mărimea Facebook ar fi permis o lansare în masă și, prin consecință, o competiție reală pentru moneda unică europeană. La nivelul blocului comunitar, liderii au adoptat Regulamentul privind piețele criptoactivelor (MiCA), un set de reguli care a intrat în vigoare în iunie și care reglementează din scurt industria, inclusiv monedele stabile. În același timp, Banca Centrală Europeană, instituția responsabilă de politica monetară a zonei euro, a demarat în octombrie anul trecut pregătirile pentru o monedă euro digitală, explică Reuters.
La începutul lui februarie 2022, proiectul cripto al Facebook a fost oficial întrerupt.
Pentru Europa, un nou mandat al lui Trump ar putea schimba calculele. Grupurile de presiune încearcă să asigure măsuri legislative pentru viitorul apropiat prin care, spre exemplu, băncile comerciale ar putea ține și emite monede stabile sau, în plan mai larg, firmele care se ocupă de monede stabile ar putea scăpa de regulile actuale, conform unor lobbiști care au discutat sub anonimat cu Politico.
O astfel de inserție în circuitul obișnuit al banilor ar însemna un mare câștig pentru industria cripto; s-ar traduce, printre altele, prin tranzacții interbancare, ceea ce ar însemna că monede stabile bazate pe dolar – reprezentând majoritate acestor instrumente – ar ajunge și în Europa, a semnalat un înalt oficial european care a vorbit cu Politico.
"Mai multe bănci centrale și miniștri de finanțe din Europa vor într-adevăr limitarea prezenței monedelor stabile bazate pe dolar, indiferent de cine ocupă fotoliul de la Casa Albă, dar nu pot face foarte mult esă își atingă scopul", a spus acesta, conform sursei citate.
Trăgând linie, o monedă bazată pe dolar este aproape același lucru ca un dolar – principala monedă de rezervă a lumii –, punând posibile probleme pentru poziția stabilă a euro, a doua monedă ca răspândire în seifurile băncilor, conform publicației. Totuși, această amenințare este întrucâtva exagerată, recunoaște Politico: piața monedelor stabile este încă una mică, raportată la întreaga industrie cripto; și, chiar și luată în întregime, piața cripto este evaluată la sub 23 de trilioane de dolari, reprezentând mai puțin de 7% din activele sistemului banca din zona euro.
În același timp, monedele stabile nu sunt mereu stabile, iar asta ar putea fi o problemă adiacentă. Doar în 2023, monedele cu capitalizare mare s-au desprins de la moneda pe care erau ancorați de peste 600 de ori, avertiza în noiembrie anul trecut un raport al agenției de evaluare Moody.
Acum cinci ani, cât timp deținea cea mai înaltă funcție în stat, Donald Trump se poziționa ferm împotriva criptoactivelor.
"Nu sunt un fan al Bitcoin și al altor criptomonede, care nu sunt bani și a căror valoare este foarte volatilă și nu are niciun fundament solid. Criptoactivele nereglementate pot facilita acțiuni nelegale, inclusiv comerț de droguri și alte activități ilegale", a scris Trump pe contul său oficial de pe rețeaua de socializare Twitter.
Cinci ani mai târziu, Trump era printre invitații de renume de la conferința Bitcoin 2024, o dovadă a schimbării sale de poziție, anunțată în mai anul acesta.
Trump deja le-a promis susținătorilor săi care mizează pe Bitcoin că îl va concedia pe Gary Gensler, șeful Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), dacă va fi reales, informa Reuters la 31 iulie. Oficialul a ținut în frâie avansul pieței de criptoactive în timpul mandatului său, ceea ce i-a adus o reputație proastă printre susținătorii acestora.
Istoria lui Gensler la cârma SEC este marcată de acțiuni ale Comisiei împotriva unor mari așa-zise burse de criptoactive, printre care și Binance, una dintre cele mai faimoase platforme din industrie. Asociațiile din industrie cer deschis nominalizarea unor persoane în poziții cheie care "să aibă o apreciere și o înțelegere" a acestei piețe, a spus reprezentanta unui astfel de grup, conform Reuters. În ultimă instanță, diferența dintre Gensler și mulți susținători ai criptoactivelor se rezumă la faptul că oficialul american, citând o decizie a Curții Supreme, le vede pe acestea drept valori mobiliare – în contrast cu mărfurile, așa cum susțin unii investitori din piață –, astfel că adoptă o poziție în care acestea ar trebui reglementate ca atare.
Un alt plan anunțat de Trump ar fi să creeze o "rezervă națională strategică de Bitcoin", conform CNN.
"Sunt aici să îmi anunță planul de a face America să fie capitala cripto a planetei și superputerea Bitcoin a lumii", a mai zis Trump. Acesta le-a promis celor din audiență, printre care și persoane purtând tricouri cu mesajul "Ross Liber" (Free Ross), că îi va comuta sentința lui Ross Ulbricht, condamnat în 2015 la închisoare pe viață pentru rolul său ca administrator al pieței ilegale Drumul Mătăsii (Silk Road), o platformă de pe care se puteau cumpăra inclusiv droguri.