Chivu. Capitan. Romania.

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 23 Mai 2011, ora 15:54
3025 citiri
Chivu. Capitan. Romania.

Cristi Chivu este, fara indoiala, jucatorul roman cu cel mai mare succes pe plan international din ultimul deceniu. Din pacate, absolut toate performantele notabile din cariera lui Chivu sunt legate de formatiile de club, nu si de nationala al carei component a fost vreme de 12 ani.

Capitanul este acea parte a echipei care are capacitatea de a aduna in jurul sau cat mai multi coechipieri, mai ales in momentele dificile, este omul care impune ritmul formatiei pe care o conduce din teren si, nu in ultimul rand, este exemplul oferit cu pustilor ce bat mungea pe maidane (cate mai sunt) sau in cadru ceva mai organizat, visandu-se candva in tricoul galben al nationalei.

Romania a fost o echipa care impunea respect oricarui adversar si care, mai mult decat orice, impunea mandria nationala oricarui microbist. In momentul in care ieseai "afara" si spuneai cuiva ca esti din "gradina Carpatilor", respectivul recita, fara sa clipeasca, o serie de nume care iti asterneau, instantaneu, un zambet larg pe figura: Hagi, Popescu, Petrescu, Dumitrescu, Adi Ilie si lista poate continua. Romania este acum o suma de fotbalisti, unii mai buni ca altii, care se reunesc periodic si imbraca un ciudat echipament rosu sustinand ca ne reprezinta.

Anuntul lui Cristi Chivu de retragere din echipa nationala este, inainte de toate, unul personal. Asa cum a spus - si nu exista niciun motiv de indoiala - nu mai poate. An intregi in care a jucat meci dupa meci, presiunea media, accidentarile, viata de familie, varsta, toate isi pun amprenta si, la un moment dat, te fac sa spui, GATA! Asta a fost! Nimeni nu te poate obliga sa continui sa joci intr-un loc in care tu nu iti doresti sa mai fii.

Dincolo de aceste argumente, ramane momentul ales de capitan. Chivu nu este un novice, el a "deschis ochii", a crescut si s-a maturizat in aceasta lume, asa ca stie bine de tot cat de important este un moment. Un moment iti poate aduce transferul vietii, asa cum a fost chiar in cazul lui mutarea la Inter Milano, sau, dimpotriva, iti poate aduce ratarea carierei (cum i-ar fi stat lui Cristi acum in tricoul Barcelonei, alaturi de "estraterestrii" lui Pep?) Fara indoiala, el stia cat este de importanta alegerea unui moment prielnic pentru un anunt atat de important. Si din pacate nu a facut-o.

Si-a anuntat retragerea cu doar doua saptamani inaintea meciului cu Bosnia, cel al "ultimei sanse" pentru calificarea la Campionatul European. Nu cu o luna sau chiar doua-trei inainte, nu imediat dupa. Iata de ce este si de ce trebuie sa fie blamat Cristi Chivu de catre suporterul roman, acelasi suporter roman care l-a injurat cand a jucat prost, care l-a aplaudat cand a evoluat bine si care a plans alaturi de el cand se intona imnul.

Este dureros pentru fanul care isi vopseste fata in rosu, galben si albastru si dezonorant pentru cel care fuge cu toate puterile si fara a se uita inapoi de pe corabia aflata pe punctul de a se scufunda.

E drept, Chivu nu a fost mai deloc un jucator atat de important pentru Romania pe cat am fi tentati sa credem. Daca facem un sondaj ad-hoc si le cerem unor suporteri, dintre cei mai fanatici, sa ne spuna un meci memorabil facut de Cristi la nationala, probabil ca se vor gandi mult inainte sa dea un raspuns. Binenteles ca el nu a fost nici cel mai slab dintre "tricolori", ba dimpotriva, insa asta nu inseamna ca fara el se prabuseste cerul. Nu, insa fundasul interist a fost factorul de stabilitate, de echilibru, al unei nationale atacata nedrept pentru ca nu s-a putut ridica la inaltimea predecesorilor.

Mutu, Tamas au fost oamenii exceselor in multe momente ale carierei, Lobont, Marica, Goian au fost oamenii inconstanti, Dica, Daniel Niculae au fost comete cu aparitii nesemnificative, insa remarcabile. Peste tot acest tablou trona Chivu, factorul de constanta care intotdeauna venea cu placere si care reusea, mai mult sau mai putin, sa adune in jurul lui o echipa.

Acum, odata cu acest anunt al retragerii facut intr-un moment atat de prost ales, Cristi confirma parca esecul total, pe toate fronturile. Esecul unei nationale care n-a putut niciodata sa depaseasca acel complex al comparatiei cu "Generatia de Aur", al unui selectioner care mai are inca foarte multe de invatat pana cand va putea fi pregatit de o asemenea munca si al unei federatii care a primit cu bratele deschise partea cea mai maleabila a fostei echipe nationale.

Sigur, nu trebuie sa facem acum o tragedie. Nationala Romaniei va exista, fie ca va fi pe locul 5 in lume, pe locul 40 si ca acum sau pe locul 100. Ce nu mai exista insa este acel licar de mandrie al romanului care, plecat peste hotare, asculta cu incantare cum un strain ii insira, fara sa clipeasca, o serie de nume.

"Hagi, Popescu, Petrescu, Adi Ilie, Dumitrescu..."

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Chivu capitan Romania, #Chivu retrage nationala, #Cristi Chivu echipa nationala , #nationala