Cristi Chivu, cel mai bun fotbalist roman din ultimii 10 ani - Sondaj Ziare.com

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 19:55
4372 citiri
Cristi Chivu, cel mai bun fotbalist roman din ultimii 10 ani - Sondaj Ziare.com

Cristian Chivu a fost desemnat de cititorii Ziare.com cel mai bun fotbalist roman din ultimii 10 ani. Capitanul echipei nationale i-a devansat in topul preferintelor pe Adrian Mutu, Dorinel Munteanu, Mirel Radoi, Razvan Rat, Bogdan lobont si Ionel Danciulescu.

Peste doua mii de cititori ai site-ului Ziare.com au votat cel mai bun fotbalist roman al deceniului, 49% dintre acestia optand pentru Cristian Chivu.

Iata care este povestea pustiului ce a plecat din Resita pentru a cuceri intreaga planeta.

CSM RESITA (1994-1998)

Mai in gluma sau mai in serios, internationalul nostru marturiseste ca a inceput fotbalul in apartamentul familiei Chivu din Resita, "antrenat" serios de sora mai mare, care il pregatea pentru o cariera de portar. Cristi s-a apucat serios de acest sport in momentul in care tatal sau, Mircea, fost jucator in prima liga, dar si antrenor al celor de la CSM, l-a inscris la Scoala Sportiva din oras.

A urmat apoi pasul firesc catre echipa fanion a localitatii, unde a avut ocazia de a lucra sub comanda parintelui sau.

Niciodata tata n-a vrut ca eu sa fiu bagat in seama la echipa pentru ca eram baiatul lui Chivu. Cred ca as fi ramas un vesnic 'baiat cu potential' daca n-as fi avut ceva de demonstrat in primul rand mie si in al doilea rand tatalui meu, daca pe vremea cand eram la Resita tata nu ma trimitea cu tramvaiul acasa in timp ce el pleca cu masina, desi plecam de la stadion in acelasi timp... N-a mai apucat sa ma vada mai departe de Resita. Aveam 17 ani cand a murit

Calitatile exceptionale ale fotbalistului Cristi Chivu a facut ca acesta sa apara in echipa mare a Resitei la doar 14 ani, intr-o partida cu CFR Cluj din Divizia B. 3 ani mai tarziu, el trece peste drama ce avea sa ii marcheze adolescenta - tatal sau murea in spital, rapus de cancer. A fost primul episod care avea sa demonstreze taria de caracter a sportivului, el jucand si chiar marcand un gol pentru Resita in ziua urmatoare decesului lui Mircea Chivu, in partida cu Ceahlaul, incheiata cu scorul de 5-1.

UNIVERSITATEA CRAIOVA (1998-1999)

Tanarul Chivu debutase in Liga 1 in 1997, pe cand avea doar 17 ani, si dupa un sezon impresionase pe mai toata lumea. Dorit insistent de Steaua, cea mai buna echipa de fotbal a Romaniei in acea perioada, Cristi a ajuns pana la urma la Craiova, "deturnat" de marele Ilie Balaci.

La 18 ani, Ilie Balaci, fost coleg si prieten cu tata, a venit la Resita si a anuntat ca il vrea pe Chivu junior la echipa lui. La Craiova a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viata mea.

AJAX AMSTERDAM (1999-2003)

Un singur sezon a "rezistat" Chivu in Banie, in 1999 el fiind protagonistul "transferului anului" din fotbalul romanesc. Scouterii lui Ajax Amsterdam l-au "ochit" pe necunoscutul de atunci fundas al Stiintei iar sefii batavilor l-au adus imediat in Olanda.

Cristi s-a adaptat perfect vietii din Amsterdam, dar si cerintelor noului sau club. Romanul plecat din Resita a devenit, la numai 21 de ani, cel mai tanar capitan din istoria lui Ajax, "uns" de celebrul Ronald Koeman, si lider al unei generatii de vis, in care straluceau fotbalisti ca Zlatan Ibrahimovici, Wesley Sneijder, Rafael Van Der Vaart, Andy Van Der Meyde sau Maxwell. Finalul sezonului 2001/2002 a adus si primele trofee pentru Chivu, care castiga, cu Ajax, titlul, Cupa si Supercupa Olandei, dar si trofeul acordat celui mai bun fotbalist din Eredivisie.

AS ROMA (2003-2007)

In vara lui 2003, dupa ce a ratat "la mustata" calificarea in semifinalele Ligii Campionilor cu Ajax, Cristi Chivu facea pasul catre Serie A. Cei de la AS Roma si-au manifestat interesul pentru fotbalistul nostru, insa au reusit sa il transfere dupa o intreaga telenovela, formatia din capitala Italiei avand, la acea vreme, probleme financiare destul de serioase.

Perioada petrecuta in tricoul "giallorosso" nu a fost una fasta nici din punctul de vedere al trofeelor cucerite, Chivu castigand doar o Coppa Italia in 2007, si nici din punctul de vedere al evolutiilor, el fiind macinat de accidentari mai mult sau mai putin grave.

Daca a castigat ceva la Roma, Chivu a obtinut multe plusuri la capitolul imagine. Meciurile sale, multe duse dincolo de linia sacrificiului sportiv, si revenirele dupa diversele accidentari l-au propulsat in topul jucatorilor straini din Italia.

INTERNAZIONALE MILANO (2007- )

In vara anului 2007, pentru Chivu a inceput o noua telenovela, fiind cat se poate de clar faptul ca urma sa plece de la AS Roma.Timp de mai multe saptamani impresarii sai au negociat un transfer la "granzii" Spaniei, Real Madrid si FC Barcelona, insa pana la urma alegerea jucatorului a fost tot un club din Serie A - Inter Milano.

Ultimii 3 ani au insemnat practic cea mai fasta perioada din cariera lui Chivu. El a castigat 3 titluri in Serie A, o Cupa a Italiei, doua Supercupe ale Italiei, Liga Campionilor si Campionatul Mondial al Cluburilor. Cel putin din punctul de vedere al trofeelor, Chivu nu are rival in fotbalul romanesc.

ECHIPA NATIONALA

Chivu a explodat practic in tricoul primei reprezentative. Convocat in doar 4 randuri inainte de turneul final al Euro 2000, el a fost luat de Ienei in Belgia si Olanda si titularizat in toate partidele jucate de Romania. Golul de poveste marcat in poarta Angliei, pe 20 iunie la Charleroi, l-a betonat definitiv in lotul primei reprezentative.

Mai mult, in primavara anului 2001, intr-o perioada in care componentii "Generatiei de Aur" reununtau pe capete la echipa nationala, Chivu a fost numit capitan al primei reprezentative desi avea numai 20 de ani!

In 11 petrecuti in rolul de international roman, Cristi a adunat 75 de selectii, 3 goluri si participari la turneele finale ale Euro 2000 si Euro 2008.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Cristian Chivu, #poveste Cristi Chivu, #cariera Cristi Chivu, #transferuri Cristi Chivu, #sondaj ziare com , #nationala