Măcelul CSM din justiție. Cine sunt judecătorii incomozi luați la ochi de gruparea Savonea-Mateescu

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 21:30
9457 citiri
Măcelul CSM din justiție. Cine sunt judecătorii incomozi luați la ochi de gruparea Savonea-Mateescu
Mai mulți magistrați incomozi au fost sancționați de Secția pentru judecători a CSM

Decizia Secției pentru judecători a CSM de a sancționa șase judecători (unul de la Cluj și cinci de la Curtea de Apel Constanța) a declanșat o amplă dezbatere și a ridicat semne de întrebare.

În primul rând, controversa acestei decizii pleacă de la faptul că toți cei sancționați sunt magistrați care au judecat dosare cu nume importante și toți sunt considerați reformiști. Mulți văd decizia CSM drept un mod de a baga pumnul în gura reformiștilor care este o continuare firească a epurărilor din magistratură declanșate în vara acestui an prin modificarea regulamentului de promovare la instanța supremă.

Dacă împotriva celor cinci magistrați de la Constanța acțiunea disciplinară a fost declanșată înainte de acest an de către Inspecția Judiciară (în septembrie fiind amânată decizia), lui Danileț de la Cluj i se poartă de multă vreme sâmbetele.

Potrivit unor surse judiciare, şeful CSM Bogdan Mateescu şi judecătoarele Lia Savonea, Margareta Ţînţ, Mariana Ghena şi Simona Marcu au votat pentru excluderea lui Danileţ din magistratură. Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au votat pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an, iar judecătorii Andrea Chiş şi Mihai Bălan au fost pentru respingerea acţiunii disciplinare.

Cazul Cristi Danileț

Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, a primit cea mai aspră pedeapsă fiind exclus din magistratură. El este și cel mai cunoscut reformist dintre toți judecătorii sancționații, fiind și foarte vocal pe rețelele de socializare. Rețele de socializare care acum i-au adus excluderea pentru că postarea unor filmulețe pe TikTok au fost considerate ca o „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Filmele îl înfățișau pe judecător în timp ce tundea gardul viu și curăța piscine. În altele, Danileț se filmase când executa diferite proceduri de arte marțiale.

În mai anul trecut, CSM l-a mai sancționat pe Danileţ, tot pentru o postare pe Facebook, cu o diminuare a indemnizației de 5%, timp de două luni. Și atunci s-a considerat că postările sunt „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Danileț este fost consilier și apropiat al Monicăi Macovei.

Groparii greilor

Ciprian Coadă, este judecător la Secția Penală de la Curtea de Apel Constanţa și a fost suspendat din funcție pentru patru luni. Coadă este acuzat de ”nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.”

Coadă este autorul mai multor condamnări răsunătoare. Printre cei condamnați de el sunt Sorin Strutinski (fost partener de afaceri a lui Radu Mazăre, condamnat definitiv în 2020, la 10 ani și 8 luni de închisoare) Mircea Băsescu (fratele fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în iunie 2016) și Dănuț Căpățână (fostul manager al Spitalului Județean Constanța, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în aprilie 2018).

Coadă a mai fost sancționat disciplinar, în 2018, cu diminuarea indemnizației, pe două luni, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale.

Judecătorul Coadă mai este cunoscut pentru criticile sale la adresa CCR despre care a susținut că “se transformă în instrumentul unor interese de grup”. Afirmația a fost făcută după ce CCR a constatat că DNA, condus atunci de Kovesi, încălcase Constituția și principiul separației puterilor în stat atunci când a decis anchetarea Guvernului Grindeanu.

Coadă a criticat de mai multe ori și înființarea secției speciale de investigare a magistraților și a denunțat presiunile venite din partea altor puteri ale statului sau a diferiților actori de pe scena publică.

În 2017, Ciprian Coadă a propus modificarea codurilor penale și de procedură penală, ca abuzul în serviciu să se aplice și în cazul legislației secundare. Tudorel Toader, ministrul de atunci al Justiției, a respins propunerea.

Iulia Cezara Suciu a fost pedepsită cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de un an pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

Suciu este judecătoarea care l-a condamnat pe Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.

Valentina Boboc a fost retrogradată din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal și continuarea activității în cadrul Tribunalului Constanța, pentru același motiv ca și Coadă plus „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”.

Valentina Boboc este cunoscută pentru că, împreună cu Marius Ungureanu (și el sancționat de CSM), l-au condamnat pe patronul barului Beirut unde, în 2014, au murit trei dansatoare într-un incendiu. Tot Valentina Boboc în complet cu Georgiana Anghel Tudor (o altă judecătoare sancționată), l-au condamnat la trei ani cu suspendare pe fostul prefect de Constanța, Ioan Albu, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Pe de altă parte, în 2015, Boboc a anulat mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Nicușor Constantinescu de judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, şi a luat faţă de fostul şef al CJ Constanța măsura arestului la domiciliu.

În septembrie, Boboc a respins cererea omului de afaceri Sorin Strutinsky privind rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv.

Georgiana Anghel Tudor a primit aceleași sancțiuni pentru aceleași abateri ca și Valentina Boboc și este cunoscută pentru condamnarea fostului prefect de Constanța, Ioan Albu (în același complet cu Boboc) și ca al treilea judecător numit în 2020 în dosarul Strutinsky.

Marius Virgil Ungureanu a fost și el sancționat cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de un an și tot pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

În 2016, Marius Virgil Ungureanu, judecător din Judecătoria Medgidia, i-a respins Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor) cererea de liberare condiționată.

Sancțiunile nu sunt definitive acestea putând fi atacate cu recurs la ICCJ.

Decapitările de la Călărași

În luna septembrie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a mai săvârșit recent un măcel, la Tribunalul Călărași. Atunci CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Ileana Alexandru de la Tribunalul Călăraşi, pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare.

De asemenea, a fost sancţionat judecătorul Alexandru Petronel, cu „retrogradarea din gradul profesional de tribunal în gradul profesional de judecător”, urmând ca acesta să fie mutat la Judecătoria Călăraşi.

Și nu a scăpat nici Neluţa Marinica Tudorache, sancţionată cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25%, pentru o perioadă de 1 an (sancțiune care nu s-a mai aplicat, Tudorache nemaifiind în funcție).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Poliţiştii vor aduce pe 23 aprilie, din Germania, un bărbat de 53 de ani din Sri Lanka, pe nume Kumarasamy Navaneethan, ce avea emis pe numele lui un mandat european de arestare, de către...
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
#Cristi Danilet CSM, #Cristi Danilet judecator, #Justitie, #CSM , #excludere Cristi Danilet