Din ce trăiește Cristi Danileț după excluderea din magistratură: "Adună o sumă și mi-o trimit în cont, ca să am din ce supraviețui"

Joi, 26 Mai 2022, ora 16:46
9426 citiri
Din ce trăiește Cristi Danileț după excluderea din magistratură: "Adună o sumă și mi-o trimit în cont, ca să am din ce supraviețui"
Cristi Danileț FOTO Facebook/ Cristi Danileț

Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri, 25 mai, excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură pentru a doua oară.

Într-un interviu acordat redacției investigatoria.ro, judecătorul Cristi Danileț spune că trăiește în prezent dintr-o „chetă” realizată de judecători și procurori din România.

"Aștept și motivarea acestei de-a doua hotărâri și apoi să o contest la Curtea Supremă, unde sper că cineva va citi legea. Să vadă clar ce are voie și ce nu are voie să facă un magistrat.

Între timp, trăiesc în baza unui venit lunar făcut prin cheta judecătorilor și procurorilor din România. Lunar, sunt câteva zeci de judecători care adună o sumă și mi-o trimit în cont, ca să am din ce supraviețui. Unde mai pui că am și un copil student în întreținere și o mamă în întreținerea mea legală. Ce să zic? Suntem într-o situația kafkiană de-a dreptul: cu legea în față tu le spui lor ceva, iar ei la vot spun că nu e așa. În CSM sunt două grupări care se bat una cu alta.

Sunt două tabere în CSM care se războiesc, iar victime le sunt judecătorii și procurorii care le ajung la judecată. Asta nu are de-a face cu dreptatea, cu justiția. Practic, eu pot să știu de dinainte ce soluție se va da. Va fi un 5 la 4 în defavoarea mea, asta e!". a declarat acesta.

De asemenea, Danileț așteaptă motivarea hotărârii prin care a fost exclus pentru a doua oară din magistratură, pe care o va contesta la Curtea Supremă. Însă, judecătorul spune că știe deja că soluția care va fi dată va fi în defavoarea sa.

Vor mai urma alte excluderi, crede Danileț

Cristi Danileț crede că vor mai urma și alte excluderi, iar motivul pentru care a fost deja exclus de două ori ar fi faptul că el se numără printre cei care au avut curajul în urmă cu câțiva ani să se revolte împotriva ciuntirii legilor justiției în România.

„Și mai urmează... Am supărat, am deranjat. În urmă cu câțiva ani am fost unul dintre cei care au inițiat protestele din justiție împotriva ciuntirilor din Parlament. Mai mult, în afară de a organiza judecătorii și de a-i convinge să iasă în fața tribunalelor, am făcut parte dintr-o delegație care a plecat la Bruxelles, formată din 30 de judecători și procurori și ne-am întâlnit cu autoritățile europene de cel mai înalt nivel și le-am spus situația din România.

Urmarea a constat în câteva rapoarte critice la adresa Parlamentului, Guvernului și CSM-ului cu privire la acele modificări. Vă aduceți aminte că ele au fost dezbătute în spațiul public și atacate la Curtea Constituțională, cred că s-au dat în total vreo 9 decizii ale CCR despre cum pot fi îndreptate acele propuneri.

Lucrurile astea nu pot fi uitate ușor. Atunci am arătat că Inspecția Judiciară este, practic, condusă de un om pus politic, am arătat că înființarea SIIJ-ului este o prostie juridică și iată că asta s-a și confirmat, pentru că a fost desființată o formă a ei, am arătat atunci că mărirea vechimii necesare pentru a ajunge procuror DNA nu este în regulă, că pensionarea judecătorilor la 20 de ani vechime, cum se intenționa, ne va arunca sistemul în aer și lucrurile astea nu au fost uitate.

Și în justiție, ca și în societatea românească sunt diverse facțiuni, diverse grupuri și eu am fost întotdeauna de partea reformiștilor și a celor care promovează valorile europene. De partea cealaltă sunt, ca să le spunem așa, conservatorii, tradiționalii, cei care sunt deranjați dacă le vorbești de corupția judiciară, de incompetență, de valori europene, de independență. Și s-au găsit căi prin care toți liderii de atunci informați ai protestelor să fie investigați și sancționați”, a mai spus Danileț.

Averea lui Trump: Cum va plăti cauțiunea de 454 de milioane de dolari în procesul de la New York
Averea lui Trump: Cum va plăti cauțiunea de 454 de milioane de dolari în procesul de la New York
Donald Trump, fostul președinte al SUA se confruntă cu un termen-limită, luni, 25 martie, pentru a depune o cauţiune care să acopere o sentinţă civilă de 454 de milioane de dolari...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Cristi Danilet CSM, #excludere, #Magistratura, #venituri, #cheta , #Stiri Cristi Danilet
Comentarii
Poza Snyder
Snyder
rank 5
Excluderea unui magistrat din Justitie, pe motive atat de futile,
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5