Grupul pentru Dialog Social critică excluderea lui Cristi Danileț: "Dacă acceptăm acest linșaj, atunci România e cu adevărat un stat eșuat”

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 15:34
2597 citiri
Grupul pentru Dialog Social critică excluderea lui Cristi Danileț: "Dacă acceptăm acest linșaj, atunci România e cu adevărat un stat eșuat”
Cristi Danileț FOTO Facebook/ Cristi Danileț

Grupul pentru Dialog Social protestează, într-un comunicat, împotriva eliminării din magistratură a judecătorului Cristi Danileț și consideră că decizia de excludere votată, luni, 13 decembrie, de CSM este ”un linșaj”.

„A tăcea în fața unui asemenea linșaj ar însemna abandonarea acelei Românii europene pe care o dorim cu toții. Dacă acceptăm acest linșaj, atunci România e cu adevărat un stat eșuat”, scrie în comunicatul GDS.

”Grupul pentru Dialog Social este indignat, ca toată societatea civilă, de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț de către Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Justificarea CSM pentru acest gest de o duritate extremă este aceea că judecătorul Danileț ar fi adus prejudicii de imagine justiției din România prin două înregistrări din viața lui domestică, lipsite de orice conținut politic sau ofensator.

Dimpotrivă, prin tot ceea ce a făcut, judecătorul Danileț a construit o imagine pozitivă justiției din România. A impus educația juridică drept disciplină școlară în România. A editat manuale de educație juridică, a participat în școli la nenumărate acțiuni de educare juridică a elevilor.

A militat constant pentru o justiție curată și eliberată de ingerințele politicului. Atâta câtă e, încrederea în justiția din România se datorează în mare măsură activității civice a judecătorului Danileț. Care, prin tot ce a făcut, s-a dovedit unul dintre aliații cei mai eficienți ai unei justiții curate în România.

Eliminarea lui din magistratură este, fără îndoială, un linșaj – venit dinspre structurile cele mai toxice din interiorul sistemului public de justiție din România. A tăcea în fața unui asemenea linșaj ar însemna abandonarea acelei Românii europene pe care o dorim cu toții. Dacă acceptăm acest linșaj, atunci România e cu adevărat un stat eșuat.

GDS este alături de judecătorul Cristi Danileț – și de toți magistrații români care cred încă într-o justiție curată. România nu poate fi un stat european dacă nu e și un stat de drept.

Cerem politicienilor români să corijeze, prin toate mijloacele pe care le au la îndemână, această derivă anti-justiție care reîncepe să se manifeste în România. Și să își arate în modul cel mai concret atașamentul pentru o justiție liberă și curată.

E inadmisibil să ai drept șef al Comisiei Juridice din Camera Deputaților o persoană care și-a exprimat constant aversiunea față de DNA și adeziunea la cruciada anti-justiție a regimului Dragnea – dar să excluzi din magistratură pe cineva care, prin tot a făcut, a militat pentru o justiție liberă în România.

A fi alături de Cristi Danileț înseamnă acum a fi alături de statul de drept. Fără de care România europeană nu poate exista”, scrie în comunicat.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#excludere magistratura Danilet, #reactii, #Grupul pentru Dialog Social , #Stiri Cristi Danilet