Ce judecători din CSM au votat excluderea lui Cristi Danileț din magistratură. Până la decizia instanței, acesta rămâne fără salariu

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 19:33
8422 citiri
Ce judecători din CSM au votat excluderea lui Cristi Danileț din magistratură. Până la decizia instanței, acesta rămâne fără salariu
Judecătorul a vorbit în mai multe mesaje despre necesitatea reformării justiției FOTO Facebook / Cristi Danileț

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj nu mai are dreptul de a merge la serviciu, deci nu își va mai primi salariul, până când cazul privind excluderea sa din magistratură nu va fi soluționat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Printre cei care au votat în favoarea deciziei se află și Bogdan Mateescu, președintele CSM.

Danileț a anunțat că va ataca în instanță decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară din CSM luni, 13 decembrie.

”Suspendarea din funcție înseamnă că nu mai mergi la serviciu și nu mai desfășori activitatea de judecată.

Dacă Înalta Curte desființează soluție (n.r. - decizia de excludere din magistratură) Secției pentru judecători în materie disciplinară, atunci își reia activitatea de judecată și i se plătesc retroactiv drepturile salariale”, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu.

Potrivit acesteia, suspendarea din funcție a unui magistrat se face în baza legii 303 din 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, articolul 62, alineat 1, litera e:

Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:

e) "în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) (n.r. - exluderea din magistratură) și data eliberării din funcție".

Judecătorul este exclus din magistratură prin decret de eliberare din funcție semnat de șeful statului, în situația în care ICCJ menține decizia CSM.

Judecătorii care au votat pentru excluderea lui Cristi Danileț din magistratură

Din Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM fac parte următorii judecători: Bogdan Mateescu, care este și președinte al CSM, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena, Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Andrea Chiș și Mihai Bălan.

Cei care au votat pentru excluderea din magistratură a lui Danileț au fost Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț. Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului, potrivit unor surse oficiale citate de HotNews.ro.

Judecătorul Cristi Danileț a vorbit în mai multe mesaje despre necesitatea reformării justiției și s-a aflat printre magistrații care au ieșit în stradă să protesteze față de modificarea legilor justiției.

Luni, 13 decembrie 2021, judecătorul a fost exclus din magistratură din cauza unor postări video pe rețelele de socializare, care nu au legătură cu justiția.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cristi Danile, #judecator exclus din magistratura, #CSM, #postari video, #reforme justitie , #Stiri Cristi Danilet