Adomnitei ii intimida si umilea pe cei care au descoperit frauda de la CJ Iasi - stenograme

Vineri, 08 Mai 2015, ora 16:49
5876 citiri
Adomnitei ii intimida si umilea pe cei care au descoperit frauda de la CJ Iasi - stenograme

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, i-a intimidat si i-a pus in situatii umilitoare pe auditorii care au descoperit frauda in legatura cu derularea unui proiect ce avea ca obiect promovarea judetului Iasi.

Detalii apar in referatul prin care DNA solicita Tribunalului Iasi arestarea preventiva a lui Cristian Adomnitei, precum si a altor trei persoane: Teodora Jinga, director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, Carmen Irimescu, sef al Serviciului Proiecte si Parteneriate, ambele din CJ Iasi, si Letitia Popa, administrator al SC Laser Co SRL Iasi, firma care primise contractul.

Presedintele CJ Iasi, retinut de DNA: Cum le-a ajutat Adomnitei pe trei doamne sa faca fals in acte

In septembrie 2013, CJ Iasi a acordat firmei Laser Co SRL un contract pentru tiparire materiale de promovare a judetului Iasi, care consta in realizarea unui catalog de prezentare a judetului Iasi, tiparirea de brosuri, calendare, mape de prezentare, harti turistice, realizarea unui film de prezentare a judetului Iasi si altele.

Procurorii sustin insa ca administratorul Laser Co SRL, Popa Letitia, a utilizat documente false pentru a castiga licitatia, deoarece firma sa nu indeplinea cerintele minimale ale caietului de sarcini.

Pe 19 decembrie 2013, intre CJ Iasi si SC Laser Co SRL a fost incheiat un proces-verbal in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea unui numar inferior de materiale fata de cel prevazut in contract.

Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut

Ulterior, a fost semnat un proces-verbal de receptie cantitativa si calitativa, prin care s-a creat aparenta receptionarii tuturor materialelor prevazute in contract iar platile catre SC Laser Co SRL au fost efectuate in decembrie 2014.

Frauda a fost descoperita

In lunile februarie-martie 2015, auditorii din cadrul CJ Iasi au demarat un control in legatura cu derularea contractului respectiv, fiind identificate neconcordante in documente, iar la sediul firmei Laser Co SRL au fost descoperite materiale aflate in faza de executie, care ar fi trebuit predate inca din decembrie 2013 catre CJ Iasi.

Procurorii noteaza ca, dupa descoperirea fraudei, Cristian Adomnitei si directoarele Teodora Jinga si Carmen Irimescu au facut demersuri, in cursul lunii martie 2015, pentru a-i impiedica pe auditori sa aiba acces la documente si pentru a da timp firmei Laser Co SRL sa execute si sa livreze materialele de promovare restante, dar si pentru a putea falsifica documente care sa ateste ca materialele fusesera predate in luna decembrie 2013 de SC Laser Co SRL si apoi restituite de CJ Iasi acestei firme, sub pretextul actualizarii unor fotografii.

Ponta, in apararea liberalului Adomnitei: Arestarea e pentru infractori periculosi, nici macar el nu trebuie sa fie in arest

In prima saptamana a lunii martie 2015, Cristian Adomnitei s-a intalnit la restaurantul Oedosushi din Iasi cu cele doua directoare, in conditii de maxima confidentialitate (Teodora Jinga si-a lasat telefoanele mobile intr-o alta incapere), discutiile avand ca tema problemele generate de verificarile efectuate de Serviciul Audit Intern din cadrul CJ Iasi.

Au vrut sa-si acopere faptele

DNA precizeaza ca, ulterior, cei trei au actionat concertat pentru acoperirea cu acte false a fraudei comise, luand decizia de a intocmi documente care sa ateste restituirea a 948 albume de prezentare a judetului Iasi catre SC Laser Co SRL, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu imagini si date privind Aeroportul International Iasi, precum si distribuirea a 52 astfel de albume, pentru a justifica lipsa din gestiunea CJ Iasi a acestor materiale.

Pe 9 martie 2015, auditorii au fost convocati in biroul lui Adomnitei iar la intalnire au participat si cele doua directoare, Teodora Jinga si Carmen Irimescu.

Acestea din urma i-au reprosat sefului Serviciului Audit, Fanel Constantinescu, faptul ca a efectuat controlul, iar Adomnitei l-a intrebat daca a avut un temei legal pentru a se deplasa la sediul SC Laser Co SRL.

Mai mult, Adomnitei l-a intrebat pe Fanel Constantinescu daca se afla sub influenta bauturilor alcoolice. DNA noteaza ca Adomnitei a continuat actiunile de intimidare la adresa auditorilor si in zilele urmatoare.

Astfel, in ziua de 17 martie 2015, in cadrul unei sedinte la sediul CJ Iasi, Adomnitei a continuat sa faca reprosuri subtile, incercand sa-i intimideze pe auditori si aducandu-le la cunostinta ca detine trei plangeri formulate impotriva acestora cu privire la conduita lor si incercand sa-i determine pe alti doi auditori, Ion Catarau si Dumitru Calance, sa nu "mearga pe acelasi drum" cu seful lor, Fanel Constantinescu.

"Si incerc sa va zic tuturor: domnu' Fanel a ales o cale, pe care, ce sa zic, ii urez sanatate, ca succes... O cale, nu stiu ce vrea sa demonstreze prin calea aia (...). Cititi si voi legea pe care controleaza domnu' Constantinescu, ca eu n-am cum sa... eu nu pot lucra cu sapte ani de acasa, e prea tarziu... Asa incat, daca va simtiti acostati, inghesuiti, va invit la presedinte sau la vicepresedinte. E optiunea d-lui Constantinescu (...). Cand se va lamuri, sper, cat mai repede si in timp util pentru toti, sa revenim la atmosfera frumoasa care era. Ca nu poti sa stai asa, in consiliu", se arata in referat.

Conform DNA, Adomnitei nu a sesizat vreo unitate de parchet in legatura cu frauda descoperita de auditori, desi i s-a solicitat in mod expres acest lucru.

Anchetatorii adauga ca Adomnitei incerca sa le ajute pe directoarele Teodora Jinga si Carmen Irimescu sa scape de raspunderea penala, avand cu acestea o relatie apropiata.

Adomnitei: Am sentimentul ca sunt singurul din sat care nu stie si nu intelege ce se intampla

Pe 30 martie 2015, el i-a convocat pe cei trei auditori pentru o discutie despre un document redactat de Serviciul de Audit, in cuprinsul caruia erau evidentiate faptele penale descoperite de auditori.

"Cu aceasta ocazie, Adomnitei Cristian Mihai, fiind pus in fata unui document care prezenta in mod detaliat frauda descoperita (...), realizand ca auditorii sunt determinati sa nu cedeze si sa mearga cu verificarile pana la capat, a schimbat tactica de abordare a acestora, ajungand pana la a-i umili (le-a cerut de patru ori sa le 'duca ceai si cafea' numitelor Jinga si Irimescu, i-a intrebat daca sunt 'nebuni la cap', reprosandu-le faptul ca au consemnat un asemenea prejudiciu) si a le solicita in mod expres sa modifice continutul actului (...). ", se mai arata in referatul DNA.

Adomnitei a incercat sa ii manipuleze pe auditori

Anchetatorii mai sustin ca discutia a fost inregistrata, iar din cuprinsul sau rezulta explicit modul in care Adomnitei si-a exercitat influenta asupra auditorilor din subordinea sa directa, "dand dovada de o abilitate deosebita in a-i manipula pe acestia, simuland interesul sau de a se afla adevarul".

"Adomnitei: La ora asta, cand vorbim noi, ce nu este lamurit si trebuieste lamurit?

Catarau Ion: Ce s-a intamplat cu aceste obiecte din momentul in care le-au primit la magazia dumnealor, care magazie nu-i o magazie oficiala a Consiliului Judetean, si pe urma, cand am facut noi inventar.

Adomnitei: Deci, nu mai bine, inainte de a scrie lucrurile astea, pui intrebarea asta directa si astepti sa iti dea si raspunsu'?!

Catarau Ion: I-am spus, da' n-a vrut sa... Au refuzat sa discute cu noi!

Adomnitei: Am inteles. Da' pe mine ma sperie cand vad...! Pe bune! Si sunt convins... ca doar n-a plecat nimeni cu... bunurile alea, asa!

Catarau Ion: Uitati-va dumneavoastra la data acestui document, la data acestui FCRI... cat am asteptat noi pana a va raporta dumneavoastra...", se mai arata in documentul DNA.

In continuare, Adomnitei a refuzat sa avizeze documentul auditorilor, hasurand cuvantul "avizat" trecut in cuprinsul actului. De asemenea, presedintele CJ Iasi nu a sesizat Parchetul si nu a dat curs celorlalte solicitari ale auditorilor.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: AGERPRES
Comentarii