Cristian Adomnitei, trimis in judecata

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 17:41
9052 citiri
Cristian Adomnitei, trimis in judecata
Foto: Facebook / Cristian Adomnitei

Cristian Adomnitei, presedintele suspendat al CJ Iasi, a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunilor de favorizarea faptuitorului si fals intelectual.

Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Cristina Jinga, director in cadrul CJ Iasi, acuzata de abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual, Carmen Irimescu, sef de serviciu in CJ Iasi, pentru abuz in serviciu, fals intelectual si complicitate la fals intelectual si Letitia Popa, administrator al SC Laser Co SRL, pentru infractiuni similare, se arata intr-un comunicat al DNA.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in august 2013, la CJ Iasi a fost redactat caietul de sarcini in scopul achizitiei prin procedura "cerere de oferta" de servicii de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi.

Contractul a fost adjudecat de SC Laser Co SRL, administrata de inculpata Popa Letitia Elena, si semnat la 27 septembrie 2013, durata maxima de executie a serviciilor fiind de 3 luni, "in caz de executare cu intarziere, prestatorul putand fi obligat la plata de penalitati de 0,1% (pe fiecare zi de intarziere) din contravaloarea serviciilor ramase de executat".

Pentru ca acest contract sa fie atribuit SC Laser Co SRL, Letitia Popa "a intocmit si utilizat documente false, (cv-urile unor angajati), pentru a crea aparenta indeplinirii criteriilor de admisibilitate si conformitate a ofertei, depunand apoi toate aceste inscrisuri la autoritatea contractanta Consiliul Judetean Iasi", sustin procurorii.

Astfel, membrii comisiei de evaluare au atribuit, "fara vinovatie si fara a avea cunostinta de caracterul fals al inscrisurilor depuse", contractul firmei respective.

Potrivit documentatiei de atribuire, firma trebuia sa presteze o serie de servicii, de la realizarea unui catalog de prezentare a judetului, tiparirea de brosuri bilingve, a unui calendar, a unor harti turistice si pana la "realizarea unor magneti, 300 de bucati, avand o valoare de 3.300 lei".

In data de 19 decembrie 2013, intre CJ lasi si SC Laser Co SRL a fost incheiat un proces verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea a 11 dintre cele 16 puncte asumate.

"Reperele nepredate au valoare totala, conform contractului, de 213.005,71 lei", se arata in comunicatul DNA.

Pentru a incasa toti banii si a scapa de penalitatile aferente, in decembrie 2014, Cristina Jinga, director in CJ Iasi, i-a determinat pe membrii comisiei de receptie sa falsifice mai multe documente, care atestau in mod nereal ca toate produsele au fost realizate.

In plus, in 2015, "pentru a ascunde faptele comise si a impiedica tragerea sa si a celorlalte persoane implicate la raspundere penala", cele doua au falsificat si alte documente, care aratau ca reperele prevazute fusesera livrate.

"In ziua de 08 martie 2015, inculpata Irimescu Carmen Ingrid le-a ajutat pe inculpata Jinga Teodora si o alta persoana, prin punerea la dispozitie a apartamentului sau, sa semneze, in conditii de confidentialitate, un proces verbal, antedatat 11.02.2015, in cuprinsul caruia s-a atestat, in mod mincinos, restituirea catre firma a 948 albume de prezentare a judetului Iasi, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu date si fotografii privind Aeroportul International Iasi.

Concret, desi bunurile mentionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judetean Iasi decat scriptic, inculpatele Jinga Cristina Teodora si Irimescu Carmen Ingrid au efectuat demersuri pentru a crea aparenta receptionarii tuturor reperelor prevazute in contract, astfel incat sa poata fi efectuata plata catre firma inculpatei Popa Letitia Elena", se arata in comunicatul DNA.

In acest context, Cristian Adomnitei este acuzat ca in perioada martie-aprilie 2015, "cu intentie directa, le-a ajutat pe inculpatele Jinga Teodora si Irimescu Carmen Ingrid, in urma unei intelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infractiunilor pe care acestea le comisesera si tragerea lor la raspundere penala".

In calitate de presedinte al CJ Iasi, Adomnitei a amanat finalizarea unui audit, a creat aparenta ca toate materialele fusesera livrate in timpul stabilit si a intreprins mai multe demersuri menite sa o ajute pe Letitia Popa.

"Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de catre inculpatul Adomnitei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare indreptate impotriva auditorilor pe care i-a pus in ipostaze umilitoare, reprosandu-le modalitatea de efectuare a auditului, precum si faptul ca s-au deplasat la sediul firmei administrata de inculpata Popa Letitia Elena, fara aprobarea sa.

Adomnitei ii intimida si umilea pe cei care au descoperit frauda de la CJ Iasi - stenograme

De asemenea, inculpatul a refuzat sa sesizeze de indata organele de urmarire penala cu privire la frauda comisa, desi i s-a adus la cunostinta, in mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia si i s-a solicitat, in mod expres, acest lucru. In schimb, acesta a preferat sa se implice activ in acoperirea cu acte false a faptelor comise", sustin procurorii.

Cristian Adomnitei, plasat din nou sub control judiciar

Adomnitei, aflat in arest la domiciliu, a fost suspendat din functia de presedinte al CJ Iasi

In plus, "in cursul lunii martie 2015, inculpatul Adomnitei Cristian Mihai a semnat un proces verbal, datat 11.02.2015, prin care atesta, in mod mincinos, faptul ca la data respectiva, cele 948 albume de prezentare a judetului Iasi au fost restituite de catre Consiliul Judetean Iasi societatii comerciale respective, in vederea actualizarii gratuite a acestora", mai arata DNA, care il acuza pe Adomnitei si de falsificarea altor documente.

Partea civila "Judetul Iasi" s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 391.955, 20 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi.

C.B.

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...