Adomnitei: Motiunea PSD este o adunatura de informatii inexacte

Marti, 16 Septembrie 2008, ora 19:13
589 citiri
Adomnitei: Motiunea PSD este o adunatura de informatii inexacte

Motiunea pe educatie depusa de PSD este un atac la adresa ministrului Educatiei, nefundamentat pe date reale, un document neomogen care nu ia in calcul informatii de notorietate publica, a acuzat, marti, Cristian Adomnitei.

In fata plenului Camerei Deputatilor, la dezbaterea motiunii PSD "Guvernarea de dreapta, un esec pentru educatie", Adomnitei a sustinut ca a dus la bun sfarsit programele incepute de predecesorii sai, Mircea Miclea si Mihail Hardau. In plus, a sustinut el, a elaborat un pachet legislativ care, odata adoptat, va constitui fundamentul reformei invatamantului.

"Nedepunerea in Parlament a pachetului de legi ale invatamantului nu este o slabiciune a mea si nici o teama de responsabilitate. Numai ca nu doresc sa va ofer o momeala electorala, acum in campanie. Oricum n-ar fi trecut in actualul Parlament.

Viitorul ministru al Educatiei va avea pregatit deja pe birou un pachet legislativ deja discutat cu partenerii sociali, un Pact pentru Educatie adoptat de toate partidele politice si, sper eu, o strategie elaborata de comisia prezidentiala de specialitate. Viitorul ministru va avea la dispozitie patru ani pentru adoptarea in Parlament si pentru punerea legilor in aplicare", a argumentat ministrul liberal.

Acesta a respins acuzatiile din motiune privind faptul ca multe scoli nu au primit autorizatie sanitara de guvernare, mentionand a in 90% din cazuri este vorba de localitati care nu au apa curenta. Dimpotriva, sustine Adomnitei, ministerul a alocat fonduri consistente pentru investitii in unitatile de invatamant desi acestea sunt, in primul rand, in responsabilitatea autoritatilor locale.

"In perioada 2001-2004, PSD a alocat 37 de milioane de lei, pe cand in 2005-2008, Guvernul a locat 4,5 miliarde de lei, adica de 122 de ori mai mult decat ati alocat in perioada in care ati fost la guvernare. Stiu ca vi se pare de necrezut, dar acesta este purul adevar. Datele demonstreaza interesul Ministerului Educatiei pentru imbunatatirea bazei materiale aflate in administrarea consiliilor locale", a spus Adomnitei.

Referitor la lipsa standardelor de evaluare a elevilor, ministrul a mentionat ca acestea exista inca din 2003, "timp suficient pentru ca si semnatarii motiunii sa afle acest lucru". Liberalul a mentionat si faptul ca ministerul pe care il conduce este campion la nivelul de absorbtie al fondurilor europene nerambursabile.

"Acum derulam programe finantate cu banii care erau programati pentru 2010. Mai tarziu vom cere mai multi bani de la cei care nu au reusit sa-si cheltuie toti banii alocati de Uniunea Europeana pana in 2013", a sustinut ministrul. El a acuzat PSD ca blocheaza legi necesare mentionand faptul ca senatorii din Comisia de invatamant au dat un raport negativ in cazul Ordonantei de Urgenta prin care se acorda fiecarui elev un calculator.

"Eu inteleg preocuparea PSD pentru educatie si nu va banuiesc de reacredinta, dar as fi fost fericit daca ati fi folosit informatii corecte (...) Daca azi avem atatea resurse, acest lucru are doua cauze. Prima este cota unica de impozitare, care a produs resursele, iar a doua este premierul Calin Popescu-Tariceanu care a inteles sa aloce aceste resurse onorand sintagma "Educatia, prioritate nationala", a conchis Cristian Adomnitei.

Camera Deputatilor a inceput marti dezbaterea motiunii simple a PSD pe educatie, la lucrari inregistrandu-si prezenta un numar de 204 de deputati dintr-un total de 326.

Prin textul motiunii simple "Guvernarea de dreapta, un esec pentru educatie", PSD cere demisia ministrului Cristian Adomnitei, promovarea initiativei legislative a PSD privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, prezentarea unei situatii exaxte a repartizarii resurselor financiare pentru infrastructura, criteriile de alocare si rezultatele obtinute, analiza rezultatelor examenelor si testarilor nationale cu propuneri concrete pentru ameliorarea calitatii si recredibilizarea sistemului, solutii concrete pentru diminuarea efectelor propuse de retrocedarea masiva a cladirilor de scoli si gradinite.

Una din principalele critici continute de textul motiunii este ca ministrul Adomnitei nu si-a respectat promisiunea de a aduce in Parlament pachetul legilor educatiei. Potrivit pesedistilor, Adomnitei ar fi recunoscut voalat ca aceasta responsabilitate il depaseste si ca o va lasa pentru viitorul ministru al educatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Controversatul ales de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un post profitabil, și-a dat demisia cu câteva ore înainte de prima sa zi ca reprezentant al întreprinderilor...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cristian adomnitei, #educatie, #motiune, #informatii, #inexact, #elevi, #demisie , #ministrul Educatiei