Retrospectiva: Scandalurile din educatie au culminat cu demisia lui Adomnitei, in 2008

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 13:40
2671 citiri
Retrospectiva: Scandalurile din educatie au culminat cu demisia lui Adomnitei, in 2008

Organizarea examenelor nationale, salarizarea cadrelor didactice si pachetul de legi ale invatamantului propus de liberalul Cristian Adomnitei au creat cele mai multe probleme Ministerului Educatiei, intr-un an de nemultumiri, scandaluri si amenintari la adresa ministrului de resort.

Anul care se apropie de sfarsit a debutat cu negocieri salariale esuate. Dupa numerose intalniri ale sindicalistilor din educatie cu ministrul Cristian Adomnitei si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, sindicalistii nu au putut obtine de la Guvern o majorare mai mare de 12,37%. Aceasta crestere s-a aplicat in doua transe, in aprilie si in octombrie, dar procentul nu i-a multumit pe reprezentantii angajatilor din invatamant.

La inceputul lunii aprilie, insa, o initiativa legislativa a PSD, prin care se reglementa majorarea salariilor profesorilor universitari cu 74% si ale profesorilor din sistemul preuniversitar cu 54%, a fost aprobata de Senat. La sfarsitul lunii septembrie, legea a fost promulgata si de Camera Deputatilor si ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 octombrie.

Aceasta lege, 221/2008, nu a fost agreata de Guvern, care a incercat toate demersurile prin care ar fi putut anula sau amana intrarea ei in vigoare. "Important este ca, atunci cand Parlamentul legifereaza in domenii economice, sa tina seama de implicatiile, de costurile pe care legile le antreneaza.[...] Majorarea salariilor cu 50% este o aberatie economica si nu va face decat sa duca economia romaneasca intr-o criza cum n-am mai vazut din 1990 incoace", a afirmat, la acel moment, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Prima masura luata de Guvern a fost demiterea, la inceputul lunii octombrie, a ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei. Pretextul a fost elicopterul folosit de ministru pentru a ajunge la propria sa nunta dar, de fapt, intentia a fost de dezamorsare a bombei din educatie.

"Daca as fi votat impotriva, cel putin un trust national de presa ar fi titrat ca sunt singurul ministru din istorie care a votat impotriva sistemului pe care-l conduce.

Am avut cea mai ingrata sarcina, a fost o incompatibilitate morala intre deputatul Adomnitei si ministrul Adomnitei. Ca parlamentar, am votat dintr-un principiu in care cred, respectiv majorarea salariilor, insa, ca ministru, nu sunt de acord cu cuantumul majorarii", a declarat Adomnitei dupa demitere, considerand ca singurul motiv pentru care mandatul sau s-a incheiat inainte de termen a fost votul, si nu felul in care a administrat Educatia.

"Dupa un an si jumatate de mandat, nu mi se pot reprosa probleme de fond, ci doar gafe de imagine", a mai spus fostul ministru, care a amintit si de momentul in care nu a stiut numarul de stele de pe steagul Uniunii Europene, fiind corectat de cativa elevi de scoala generala.

Dupa demiterea ministrului, pentru a bloca legea 221/2008, executivul a aprobat, consecutiv, doua ordonante de urgenta, prima prin care legea ar fi intrat in vigoare in 2009 si o alta, care o modifica pe prima, si implicit legea 221/2008, prin care salariile angajatilor din invatamant ar fi fost marite gradual.

Prin aceasta ultima ordonanta, cele mai mari cresteri salariale (28%) le-ar fi avut debutantii din invatamant, profesorii cu vechime mai mare urmand sa beneficieze de majorari de doar cateva procente. Aceste majorari ar fi urmat sa se faca in doua transe, respectiv in martie si in septembrie 2009.

Aceasta a doua ordonanta a venit pe fondul protestelor sindicalistilor din educatie, nemultumiti de interventia guvernului. Sindicatele au organizat, in octombrie si noiembrie, greve de avertisment, pichete, au trimis scrisori de amenintare, rapoarte la Comisia Europeana, au initiat trimiteri in judecata ale guvernului si ministerelor, au apelat la Curtea Constitutionala a Ramaniei (CCR) pentru ca legea 221/2008 sa intre in vigoare. Apogeul acestor actiuni ar fi fost declansarea grevei generale pe termen nelimitat, pe 18 noiembrie, sindicalistii amenintand cu boicotarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Toate demersurile s-au incheiat, insa, brusc, iar greva generala a fost amanata pana la intrarea in functie a noului executiv. Legea 221/2008 este, in prezent, modificata de "Ordonanta 28%" si este asteaptata decizia noului guvern, a Curtii Constitutionale si a Tribunalului. PSD, cei care au propus legea, au promis ca, nu numai ca o vor aplica, dar vor investi, in total, 62 de miliarde de euro pentru Educatiei in perioada 2009-2012.

Examenele nationale - alte scandaluri, aceleasi rezultate

Desi ministrul Adomnitei a spus ca nu a facut greseli in acest mandat, cele mai multe reprosuri pe care le-a primit au fost cauzate de organizarea examenelor nationale, comenteaza NewsIn.

Primele scandaluri au fost la inceputul anului, cand, impotriva lui Adomnitei a fost depusa, la Parchet, o plangere pentru abuz in functie impotriva intereselor publice si neglijenta in serviciu. La baza plangerii au stat suspiciunile lui Radulescu ca tezele cu subiect unic, folosite, din acest an, drept criteriu de admitere la liceu, si examenul de bacalureat vor fi fraudate.

Aceasta actiune a fost initiata de presedintele unei agentii private de evaluarea a calitatii educatiei, Gheorghe Radulescu. Radulescu a facut valva si cateva luni mai tarziu, cand a declarat ca a gasit mai multe lucrari identice la prima proba scrisa a examenului de bacalaureat, asa cum preconizase inca din februarie.

Demersuri similare sau scrisori in care se cerea demisia ministrului au fost facute de IRSCA Gifted Education, o organizatie pentru copii supradotati, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP), de PSD, PD-L, de sindicalistii din educatie, in special de Federatia Educatiei Nationale, condusa, la acea vreme, de Catalin Croitoru, care este si seful Comisiei pentru educatie din PD-L si de fosti ministri ai educatiei.

Principalele probleme ridicate au fost ca subiectele propuse de minister pentru examene sunt prea grele, ca se copiaza si din acest motiv notele sunt irelevante sau ca ministerul incurajeaza afaceri dubioase cu editurile care publica diferite culegeri de subiecte rezolvate pentru bacalaureat si teze unice.

Unul dintre cele mai mari scandaluri le-a creat chiar ministrul Adomnitei, care a declarat, dupa prima proba orala de la bacalaureat, ca subiectele au fost furate, inainte de examen de pe site-ul ministerului. La proba orala de limba si litaratura romana, la care se referea ministrul, subiectele erau afisate pe site-ul ministerului din aprilie.

Mai exact, au fost publicate 100 de texte, ale caror cerinte erau ascunse, dar se refereau, in principal, la explicarea textului dat. Ministrul acuza, astfel, ca mai multi elevi ar facut rost, cu o zi inainte de examen, de 300 de cerinte, care i-ar fi ajutat sa se descurce mai bine in fata comisiei de bacalaureat.

Statistic, diferentele dintre 2008 si 2007 sunt minore. Procentul candidatilor care au obtinut media minima de promovare, 6, la bacalaureat este de 78,26 la suta, in prima sesiune a examenului, fata de 80,78 la suta, in 2007.

In privinta tezelor cu subiect unic, despre care s-a spus ca nu ar avea rezultate obiective, potrivit reprezentantilor ministerului, rezultatele obtinute de candidati la admiterea la liceu de anul acesta au fost mai slabe decat cele de anul trecut, ceea ce ar demonstra ca sistemul de admitere prin teze este mai bun.

Pachetul de legi al lui Adomnitei

Ministerul Educatiei, sub conducerea lui Cristian Adomnitei, a initiat proiectul unui pachet de legi care ar fi modificat mare parte din modul in care este reglementat, in prezent, sistemul educativ.

La acest proiect au lucrat specialisti din cadrul ministerului, iar printre cele mai importante prevederi se numarau descentralizarea sistemului de invatamant preuniversitar, salarizarea diferentiata a cadrelor didactice, in functie de performante si finantarea pe elev a scolilor si liceelor, indiferent daca acestea ar fi de stat sau private.

Dupa ce ministerul a organizat, prin cele 42 de inspectorate scolare din tara, dezbateri pe marginea proiectului, dupa ce ministrul insusi a inteprins mai multe deplasari in teritoriu pentru discutii, dupa ce s-au intocmit comisii care sa analizeze propunerile celor implicati in dezbateri, cu o luna inainte sa fie demis, Adomnitei a anuntat ca nu mai trimite pachetul de legi spre promulgare, in Parlament, pentru ca acesta ar putea fi refuzat pe considerente politice.

Oricum, nici partidele politice, nici comisia prezidentiala pentru educatie, nici diferite sindicate si organizatii din educatie nu au sprijinit demersul lui Adomnitei.

O reactie dura a avut PSD care nu numai ca nu a sustinut pachetul de legi, dar a promis ca va intocmi un proiect propriu ca o alternativa la cel al ministerului si a cerut de numeroase ori demisia ministrului. Vocea PSD in aceasta problema a fost Ana Birchall, disparuta, intre timp, din linia intai a politicii.

Un proiect propriu a promis si comisia prezidentiala pentru educatie, astfel, la inceputul lunii martie, partidelor politice si societatatii civile le-a fost prezentat un pact pentru educatie, un acord de principii care sa reformeze educatia romaneasca.

Pactul, propus de presedintele Traian Basescu, a fost considerat la fel de controversat ca si pachetul de legi, dar a fost semnat de toate partidele si de organizatiile si sindicatele din educatie. Adomitei a sustinut ca demersul presedintelui a fost unul politic si ca pactul contine aceleasi principii ca acelea incluse in pachetul sau de legi.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#scandaluri educatie, #retrospectiva 2008, #cristian adomnitei , #ministrul Educatiei