Presa de azi: Adomnitei zboara din Guvern

Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 07:05
1884 citiri
Presa de azi: Adomnitei zboara din Guvern

Premierul Tariceanu l-a demis pe ministrul Educatiei. In locul lui Cristian Adomnitei in fruntea ministerului Educatiei a fost propus liberalul Anton Anton, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare si Stiinta si prorector al Facultatii de Constructii.

Amiaza Imparat, sfarsit de mandat, titreaza Gandul. Adomnitei a fost dat afara din Guvern, marti, de Tariceanu, dupa ce, potrivit unor surse, premierul l-a informat si pe presedintele Basescu. In locul sau, seful Executivului l-a ales pe Anton Anton, presedintele Autoritatii pentru Cercetare.

Motivul oficial: votul contra bugetului dat de ministrul Educatiei in Parlament la marirea cu 50% a salariilor profesorilor. Neoficial, Tariceanu a avut de infruntat in ultima saptamana critici dure din partea colegilor de partid, care il aratau cu degetul pe Adomnitei pentru faptul ca Guvernul e pus in corzi de sindicate.

De altfel, intr-un interviu pentru Gandul, fostul ministru bate obrazul colegului de partid, Ludovic Orban, care i-a cerut demisia la ultima intalnire a liberalilor. "Un gest surprinzator", se plange Adomnitei, "de la un om care a avut parte de un linsaj mediatic si stie cum a fost".

Asadar, ministrul care a reusit sa faca legile Educatiei, dar n-a fost in stare sa numere stelutele de pe steagul UE, pleaca acasa. In locul sau, vine Anton Anton, un apropiat al premierului, cunoscut pentru limbajul sau colorat. "De bou ce-am fost nu am facut schimbari!", se plangea noul demnitar intr-un interviu acordat ziarului Gandul anul trecut.

Ce n-au reusit profesorii... Adomnitei, doborat de un elicopter al internelor, este titlul din Gardianul. Profesorii si ministrul de interne Cristian David s-au dovedit a fi "nasii" lui Cristian Adomnitei.

Zborul efectuat cu elicopterul MIRA, alaturi de Cristian David, si greseala de a nu sustine, in Parlament, punctul de vedere al Guvernului atunci cand s-a decis marirea salariilor profesorilor cu 50% l-au costat pe Adomnitei fotoliul de ministru al educatiei. Liberalul a fost inlocuit de Anton Anton, seful Autoritatii Nationale pentru Cercetare si Stiinta.

Tariceanu si-a aratat, marti, din nou nemultumirea fata de solutia aleasa de Adomnitei pentru a-si rezolva probleme personale. El a sustinut ca informatia conform careia liberalul a folosit un elicopter al MIRA pentru a ajunge la propria cununie, in judetul Iasi, a reprezentat o procedura inacceptabila.

In urma cu doua zile, presedintele PNL declara: "Am sa verific, iar consecintele politice ale unui astfel de gest trebuie sa le suporte persoana in cauza".

Cristian Adomnitei este vinovat ca nu a monitorizat dezbaterile din Parlament privind majorarile de salarii in invatamant si nu a evitat derapajele care au permis aparitia unor revendicari salariale si asteptari nejustificate din partea altor bugetari, a declarat, marti, premierul Calin Popescu -Tariceanu.

La randul lui, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a precizat ca inlocuirea lui Adomnitei este un avertisment pentru secretarii de stat din Ministerul Educatiei care au gestionat defectuos relatia cu Parlamentul.

Totodata, Tariceanu a aratat ca informatia conform careia Adomnitei a folosit un elicopter al Ministerului de Interne pentru a ajunge la propria cununie, in judetul Iasi, a reprezentat de asemenea o procedura inacceptabila, fara sa aiba insa un rol determinant la decizia de revocare din functie.

Adomnitei, demis pentru fraternizare neautorizata cu PSD, este titlul din Cotidianul, care precizeaza ca premierul Tariceanu l-a demis marti pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru ca acesta, in intelegere cu PSD, stia de mult despre majorarea cu 50 la suta a salariilor profesorilor, dar a tacut.

Cristian Adomnitei a fost demis din functia de ministru al Educatiei pentru ca nu si-a indeplinit obligatia de a monitoriza dezbaterile din comisiile parlamentare, pentru a evita "derapaje" precum adoptarea Legii prin care au fost majorate salariile profesorilor cu 50%, a declarat marti Tariceanu.

El i-a propus portofoliul lui Anton Anton, presedintele Autoritatii de Cercetare si fost coleg al sau de catedra. Presedintele Basescu a acceptat demiterea si numirea noului ministru.

Tariceanu a respins ipoteza lansata de ziaristi, potrivit careia Adomnitei a fost demis pentru ca a folosit un elicopter al Ministerului de Interne pentru a ajunge la propria nunta.

Premierul a precizat ca i se pare inacceptabil gestul ministrului, desi a inteles argumentele pe care acesta le-a adus, dar a adaugat ca presa si opinia publica nu sunt dispuse sa le accepte.

Tariceanu a refuzat sa spuna daca, din punctul sau de vedere, se fac vinovati de situatia creata si lideri PNL, precum presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si liderul grupului parlamentar din Camera, Crin Antonescu, care au lipsit de la sedinta in care s-a supus la vot proiectul de lege.

Ziua noteaza ca Adomnitei zboara din Guvern. Cristian Adomnitei a fost demis, marti, de premierul Calin Popescu Tariceanu, motivele oficiale fiind votul sau din Parlament pentru marirea salariilor profesorilor si faptul ca nu a sustinut indeajuns pozitia Guvernului privind enuntarea, de catre Parlament, a surselor de finantare.

Neoficial insa, motivul este ca ministrul s-a dus la propria nunta cu un elicopter al MIRA. Spre deosebire de Adomnitei, scos tap ispasitor, colegul sau de la Interne, Cristian David - principalul responsabil pentru faptul ca a luat o persoana straina intr-un elicopter cu care mergea in misiune - nu a patit nimic.

Primul ministru a lansat demiterea lui Adomnitei si ca pe un avertisment pentru alti ministri care au gestionat prost criza maririi salariilor. Sindicatele din invatamant spun insa ca Tariceanu a facut aceasta "manevra" ca sa scape basma curata dintr-un scandal pe care el insusi l-a provocat.

Din Jurnalul National aflam ca Adomnitei a cazut cu elicopterul. Desi obtinuse o clementa de la premier pana la rezolvarea problemei cu sindicatele, sfarsitul lui Cristian Adomnitei ca ministru a fost grabit de gafa de a merge cu elicopterul MIRA la propria nunta. Aceasta a fost insa ultima dintr-o serie de gafe care l-au iritat pe Tariceanu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a operat schimbarea de la Ministerul Educatiei marti-dimineata, la prima ora, fara sa-l anunte in prealabil pe Cristian Adomnitei, ci doar pe succesorul acestuia, secretarul de stat in minister Anton Anton.

Tariceanu hotarase sa-i ofere un ragaz lui Adomnitei sa rezolve problema cu sindicatele din Educatie, fara sa dea vreun semnal ca intentioneaza sa-l schimbe din functie pentru a nu-i submina credibilitatea in fata sindicalistilor.

La finalul negocierilor astepta insa ca acesta sa paraseasca scaunul de ministru. Desi in sedinta de luni a Biroului Politic al PNL demisia lui Adomnitei a fost ceruta de Ludovic Orban, Tariceanu a facut pe impaciuitorul, spunand ca ministrul are niste negocieri de derulat.

Cariera de ministru a lui Cristian Adomnitei a fost curmata insa brusc de gafa acestuia de a pleca de la Bucuresti la Iasi, la propria nunta, cu un elicopter al Ministrului Internelor, gafa comisa sambata trecuta. Tariceanu a aflat, se pare, de isprava lui Adomnitei in direct la postul public de televiziune, unde a fost pus sa comenteze gestul ministrului.

Pe un ton iritat, Tariceanu a spus ca nu stie despre ce e vorba, dar ca va cerceta si, daca se confirma, ministrul trebuie sa suporte "consecintele politice".

Marti-dimineata, Tariceanu i-a si propus presedintelui Autoritatii de Cercetare, Anton Anton, sa devina ministru, fara sa mai asculte explicatia lui Adomnitei cum ca a folosit elicopterul de la MIRA pentru ca l-a invitat ministrul de Interne, Cristian David, care pleca la Albita.

"Nu Adomnitei trebuia demis, ci tot guvernul Tariceanu", scrie Evenimentul Zilei, precizand ca liderii sindicali considera demiterea ministrului educatiei Cristian Adomnitei "praf in ochi", deoarece "nu Adomnitei trebuia demis, ci tot guvernul Tariceanu".

Asta s-a auzit din microfoanele instalate in Piata Constitutiei din Capitala, marti, la marsul confederatiilor sindicale din intreaga tara, ce a avut ca pretext Ziua Mondiala a Muncii Decente.

Blocul National Sindical, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania "Fratia" si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania s-au raliat manifestarilor din intreaga lume, organizate marti la initativa Confederatiei Sindicale Internationale.

Dupa ce le-a transmis felicitari sindicalistilor cu ocazia "Zilei Internationale a Muncii Decente", premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a invitat la Palatul Victoria, vineri, de la ora 13.00, la discutii despre subiecte "aflate in atentia guvernului si a sindicatelor", dupa cum a spus purtatorul de cuvant al executivului, Camelia Spataru.

Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
S-a găsit rezolvare pentru diferențele de notare la grilele de la exameul de Evaluare Națională. Ligia Deca, ministra Educaţiei, a anunţat duminică, 21 aprilie, că soluţia tehnică pentru...
#cristian adomnitei, #Ministerul Educatiei, #demitere , #ministrul Educatiei