Ziare.com

Copiii destepti de la sate, lasati din nou de izbeliste

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 12:36

   

Copiii destepti de la sate, lasati din nou de izbeliste
Programul de selectie si integrare a copiilor din scolile de la sat capabili de performanta, lansat in toamna de fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei, a esuat inca din primul an de la implementare.

Potrivit datelor oficiale, doar in 16 dintre cele 41 de judete ale tarii au existat inscrieri in program, iar din cele 1.200 de locuri, anticipate initial de catre autoritati, au fost ocupate doar 167, scrie Evenimentul Zilei.

Nu putine sunt judetele in care din clasa standard, de 25 de copii, mult visata de reprezentantii ministerului de la Bucuresti, au ramas nu mai mult de unul sau doi elevi superdotati de la sat.

In plus, nici pana la aceasta data, sumele promise ca "Burse ale Guvernului Romaniei" nu au ajuns la destinatari, micutii fiind intretinuti din fonduri de la nivel local sau ale scolilor.

Din 25, au venit 5 si au ramas 2

"Inteligenta nu se naste numai la oras. A trecut prin Parlament o lege care da dreptul ca, in fiecare judet, sa fie selectati din mediul rural cei mai inteligenti copii care au terminat clasa a IV-a. Ei vor fi transferati in scolile din mediul urban, (...) pe cheltuiala Ministerului Educatiei", declara Cristian Adomnitei la momentul implementarii programului.

Potrivit legii, in fiecare judet, pana la inceputul anului scolar 2008-2009, trebuia infiintata o clasa la o scoala de elita, formata din 25 de copii capabili de performanta din mediul rural si ale caror venituri sa nu fie mai mari de o treime din salariul mediu pe economie.

Un exemplu in acest sens este inregistrat la Liceul de elita "Unirea" din Focsani, Vrancea, care s-a ales doar cu cinci inscrieri pentru cele 25 de locuri prevazute. Dintre acestia, au mers mai departe initial patru copii. Apoi, unul nu a mai venit deloc la ore, iar altul s-a retras. Astfel, au mai ramas doar doi elevi, dupa nici doua saptamani de la inceperea orelor.

In alte cazuri, lipsa banilor de la minister a fost marea problema. In Piatra-Neamt, de exemplu, s-a reusit strangerea a 25 de elevi pentru o clasa, insa banii de la Bucuresti inca mai sunt asteptati. Colegiul din Neamt a cheltuit, pana acum, peste 360 de milioane de lei vechi iar conducerea spune ca nu mai exista fonduri pentru sustinerea programului.

Guvernul insista in continuarea acestui program pana in anul 2012

Pentru perioada 2009-2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii se lauda cu continuarea programului de burse pentru copiii din mediul rural capabili de performanta.

Astfel, pentru fiecare judet va fi disponibil un numar de 25 de locuri, 1.025 fiind numarul la nivelul intregii tari. Pentru cheltuielile de cazare, masa si cheltuieli scolare, elevii vor primi 3.500 de lei pentru 10 luni. Suma totala alocata pentru acest an se ridica la peste 3,5 milioane de lei.

Scopul programului, asa cum se arata in nota de fundamentare de pe site-ul ministerului, este de a "ridica nivelul de incredere al populatiei in posibilitatea accesului la o educatie de calitate pe baza obtinerii sprijinului social necesar".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1905 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tara...

pardon guvernantii, te vor (vrea) prost!

de ce mama naibii sa cheltuie bani cu niste copii super dotati cind cu aceiasi bani pot sa fac orice altceva ?

 

g r e s e a l a

in perioada studentiei , am fost martor la premierea castigatorilor de la un Salon de Inventica ; cca 85% dintre laureati fusese si cu *** in vacantele cand parintii aveau nevoie de ajutorul lor ; mare pacat sa nu le dai o sansa unor copii cu minti iscoditoare ; micul taran isi mestereste singur jucarii , nu cumpara totul de la targ !

 

desteptii satelor

Normal sa fie uitati , atita timp cit trebuieste promovat " coconetul " politicienilor . Desteptii la urma urmei sunt si periculosi caci gindesc

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor