Sindicalistii din penitenciare au facut sesizare la DNA: Detinutul-vip Borcea, favorizat de directorul ANP

Marti, 04 Septembrie 2018, ora 09:34
5376 citiri
Sindicalistii din penitenciare au facut sesizare la DNA: Detinutul-vip Borcea, favorizat de directorul ANP
Foto: Arhiva Hepta.ro

Sindicalistii din penitenciare au sesizat DNA cu privire la posibile fapte de coruptie, dupa ce directorul ANP i-ar fi acordat ilegal lui Cristian Borcea, atunci cand era inchis, zece permisiuni de iesire din detentie intr-un an, ceea ce arata ca el a beneficiat de 54 de zile de permisie.

"Detinut-vip favorizat sub privirile lui Tudorel Toader. Directorul Marian Dobrica i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de iesire din penitenciar intr-un singur an. Astazi (marti, nr.r) am cerut Ministrului Justitiei sa dispuna verificarea modului in care au fost acordate, in perioada iunie 2017 - iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de iesire din penitenciar pentru detinutul Cristian Borcea si am sesizat Directia Nationala Anticouptie in legatura cu posibile infractiuni de abuz, fals si coruptie in legatura cu favorizarea acestui detinut-vip", a precizat liderul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, printr-un comuicat de presa.

Potrivit lui Dumitrascu, directorul general Marian Dobrica i-a aprobat lui Cristian Borcea, cand se afla in detentie, zece recompense cu permisiunea de iesire din penitenciar, in perioadele: 18.06 - 21.06.2017, 06.07 - 11.07.2017, 02.08 - 08.08.2017, 14.09 - 19.09.2017, 01.11 - 06.11.2017, 23.12 - 28.12.2017, 11.02 - 17.02.2018, 07.04 - 14.04.2018, 03.05 - 10.05.2018, 21.06 - 26.06.2018, cu incalcarea prevederilor legale in materie.

"Pentru ca aceste recompense sa poata sa fie acordate ar fi fost necesare cel putin 800 de credite conform Deciziei 433/2016, in sistemul penitenciar acest lucru fiind practic imposibil, in medie detinutii care se implica in activitati sau care lucreaza realizand 60 - 80 de credite intr-un an, in functie de programul individual de educatie si interventie psiho-sociala. Pentru a obtine aceste credite Cristian Borcea ar fi trebuit sa finalizeze 20 de cursuri de calificare sau 10 semestre la nivel universitar. Participarea la 20 - 60 de programe recreative si de asistenta psiho-sociala i-ar fi adus de asemenea aceste credite. 800 de credite ar mai fi putut aduce 40 de luni de munca la un castig mediu de 5 zile/luna, pentru fiecare dintre aceste zile-castig acordandu-se cate 4 credite conform Deciziei 433/2016", mai arata Dumitrascu.

Sursa citata spune ca, de fapt, Borcea ar fi beneficiat de o combinatie de credite din activitatii recreationale, educative si munca, desi are un istoric de afectiuni medicale pentru care a si fost transportat pentru investigatii la spitale din reteaua Ministerului Sanatatii si chiar a fost cazat in spitale penitenciar, ceea ce nu-l recomanda pentru un astfel de efort intelectual si fizic.

"In alta ordine de idei, insusi faptul ca in aceasta perioada de 1 an detinutul-vip a beneficiat de 54 de zile de permisie, practic o reducere cu 1/6 a timpului de detentie, face extrem de greu de crezut ca, cel pe care-l descoperim a fi probabil cel mai performant detinut din sistemul penitenciar, sa poata sa obtina acest numar de credite in mod real. Este totusi posibil ca, scriptic, creditele sa fie consemnate, fiind de asteptat ca directorul Marian Dobrica sa incerce sa acopere si sa premediteze acordarea acestor favoruri pentru detinutul-vip Cristian Borcea, situatie ce aminteste de episodul favorizarii 'scriitorilor' din penitenciare cand ministrul Tudorel Toader a refuzat sa dispuna masuri in legatura cu rapoarte de control care au identificat favorizarea unor detinuti-vip", mai spune Sorin Dumitrascu.

Acesta mai precizeaza ca ii cer ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa evite aparitia unor situatii similare in viitor prin dispunerea unor masuri urgente.

Fostul actionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost eliberat, in luna iulie, din Penitenciarul Jilava dupa 4 ani si 4 luni de inchisoare, dupa ce magistratii Tribunalului Ilfov au decis sa-i admita cererea de eliberare conditionata.

Băsescu, despre postul de comisar european ce îi revine României: ”Va decide Ciolacu. Nu cred că va sta să negocieze”
Băsescu, despre postul de comisar european ce îi revine României: ”Va decide Ciolacu. Nu cred că va sta să negocieze”
Fostul președinte al României Traian Băsescu este de părere că în problema propunerii de comisar european, actualul premier, Marcel Ciolacu, va decide, fără a „sta pre mult să negocieze...
Cum se poziționează AUR față de circul Dianei Șoșoacă din Parlamentul European. Piperea: ”I-a picat mănușă Ursulei”
Cum se poziționează AUR față de circul Dianei Șoșoacă din Parlamentul European. Piperea: ”I-a picat mănușă Ursulei”
Joi, 18 iulie, Diana Șoșoacă a bifat un nou scandal, probabil cel mai vizibil din întreaga sa carieră. Fosta senatoare a fost escortată din Parlamentul European, după ce a început să...
#Borcea plangere DNA ANP, #ancheta Borcea favorizat inchisoare , #stiri Cristian Borcea
Comentarii
  1. Alertă în Argeș după ce un cioban a fost mușcat de urs agresiv. Animalul este căutat în zonă
  2. Viața fostei deputate ucrainence împușcată în cap nu a putut fi salvată. Irina Farion era o apărătoare a limbii ucrainene
  3. Ziua Aviaţiei: Aeronave F-16 ale forţelor române şi F-18 din Finlanda survolează Capitala
  4. Accident în lanț în Hunedoara. Un bărbat a fost grav rănit după ce a intrat cu mașina pe contrasens
  5. Donațiile pentru campania electorală a lui Joe Biden. Finanțatorii așteaptă o decizie privind retragerea sa
  6. Sărbătoarea Sfântului Ilie, aducătorul de ploaie. Tradițiile pe care credincioșii le respectă astăzi
  7. ”Ursula von der Leyen este angajata noastră”. Ironiile premierului maghiar Viktor Orban la adresa liderilor europeni
  8. Volodmir Zelenski și Donald Trump au stabilit deja o întâlnire, după o convorbire telefonică, pe tema păcii în Ucraina
  9. Cum a devenit Viktor Orban un pion în jocul lui Putin. Cele 10 propuneri ale premierului maghiar pentru pace în Ucraina
  10. Principalele provocări cu care se va confrunta Ursula von der Leyen în viitorul mandat la cârma Comisiei Europene. „Va fi extrem de dificil”