A procedat corect politistul care l-a pocnit pe Boureanu? Ce spun Politia si regulamentul

Luni, 12 Iunie 2017, ora 13:56
37441 citiri
A procedat corect politistul care l-a pocnit pe Boureanu? Ce spun Politia si regulamentul
Foto: Facebook/Cristian Boureanu

Cristian Boureanu a insultat si lovit un politist, dar a fost, la randul sau, pocnit de un politist, asa cum se vede in imaginile aparute in weekend din noaptea incidentului.

Ziare.com a vrut sa afle daca politistul a procedat corect, ripostand si lovind la randul sau, si ce prevede regulamentul politiei pentru astfel de situatii.

L-am contactat pe purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane, Georgian Dragan, insa acesta nu a dorit sa comenteze pe acest subiect, pentru ca in cauza exista "dosar deschis" de procurori.

Intrebat daca politistul s-a comportat corect, Georgian Dragan a spus ca "asta o sa stabileasca domnul procuror. Fiind dosar deschis, eu nu am cum sa ma pronunt pe asa ceva. (...)

Fiind dosar penal in lucru, domnul procuror o sa analizeze toate probele din dosar, nu doar acele imagini, probabil mai sunt si altele, n-am eu de unde sa stiu, ca nu am fost acolo, si va decide mai departe ce se intampla cu dosarul, il va prezenta judecatorilor si asa mai departe".

Mai multe informatii a oferit pe Facebook politistul Marian Godina, care a postat zilele trecute un fragment din procedura de imobilizare a persoanelor:

"Pentru infrangerea actiunilor agresive si imobilizarea persoanelor turbulente se folosesc procedeele specifice luptei corp la corp; se pot aplica si lovituri cu pumnul, mainile si picioarele, genunchii, coatele si alte parti ale corpului.

Se evita aplicarea loviturilor in zone vitale si cu o intensitate exagerata, de natura a provoca vatamarea grava a integritatii corporale ori moartea persoanelor.

Forta fizica si procedeele de lupta corp la corp se folosesc numai dupa somarea celor care se manifesta violent, de a inceta actiunea agresiva si de a se supune cererii indreptatite a politistului folosind formula: 'Politia, incetati!'.

Nu este necesara somatia, in cazul in care politistul este atacat prin surprindere sau integritatea corporala sau viata vreunei persoane este pusa in pericol imediat".

Godina a mai scris pe reteaua sociala si ca reactia colegului sau a fost "proportionala si corecta" si ca "asa trebuia raspuns".

Surse din politie au declarat pentru Agerpres, la sfarsitul saptamanii trecute, ca politistul de la Brigada Rutiera a Capitalei care l-a lovit pe Cristian Boureanu era in legitima aparare si avea dreptul sa o faca in baza legii 218 /2002 de functionare a Politiei Romane.

Potrivit surselor mentionate, politistul a reactionat imediat dupa ce a fost lovit de Boureanu in zona inghinala.

"Politistul a ripostat cand Boureanu l-a lovit in zona inghinala, instinctiv, ca sa se apere. El nu mai stia daca mai da sau nu mai da Boureanu. Este o durere infioratoare cand esti lovit in acea zona a corpului si, va dati seama, colegul meu avea si degetele fracturate de Boureanu in portiera masinii.

Reactia a fost imediata, nu la mult timp dupa ce a primit lovitura si nu se poate spune ca a fost vreo razbunare", au subliniat sursele citate.

Filmul complet al incidentului din 9 iunie a aparut, duminica, pe pagina de Facebook intitulata "Politia Rutiera Bucuresti" (care nu este cea oficiala a Brigazii Rutiere, dupa cum au anuntat reprezentantii institutiei duminica). In el se poate vedea ca imediat dupa ce a fost lovit de Boureanu, un politist il pocneste, la randul sau, pe fostul deputat.

Dupa incidentul din 9 iunie, Boureanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzatia de ultraj.

Duminica, Boureanu a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria 1 impotriva politistilor, pe care-i acuza de loviri, violente si vatamare corporala.

"Referitor la starea actuala de sanatate a domnului Boureanu, noi am facut o cerere scrisa sa i se permita iesirea din arest pentru a merge la control medical. Are fisurat maxilarul, dintii din fata, timpanul, trebuie continuate investigatiile medicale", anunta avocatul lui Boureanu.

Fostul deputat a inaintat si o cerere ca sa iasa din arest pentru a face un control medical, potrivit avocatului sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#politist legitima aparare Boureanu, #regulament imobilizare Boureanu politie, #politist lovit Boureanu legislatie , #politie