Boureanu: Declaratiile lui Basescu conteaza, dar majoritatea e cu Blaga - Interviu

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:35
4875 citiri
Boureanu: Declaratiile lui Basescu conteaza, dar majoritatea e cu Blaga - Interviu
Foto:Evenimentul Zilei

Vicepresedintele PD-L Cristian Boureanu a declarat, in cadrul unui interviu pentru Ziare.com, ca majoritatea membrilor PD-L il sustine pe Vasile Blaga la presedintia partidului, in ciuda declaratiilor de sustinere pe care Traian Basescu le face pentru contracandidatul acestuia, premierul Emil Boc.

Deputatul de Arges considera si ca Blaga a fost cel care a condus partidul din postura de secretar general si ca, prin activitatea sa, a dovedit ca poate fi fara probleme presedinte al PD-L. Referindu-se la eventualitatea in care acest lucru se intampla, Boureanu s-a pronuntat pentru o solutia in care Blaga conduce partidul, iar Boc ramane premier, cu care spune ca ar fi de acord 90% dintre pedelisti. De asemenea, el vede un parteneriat la fel de strans, neschimbat, cu presedintele Traian Basescu, pana la terminarea mandatului acestuia, in 2014, si chiar si ulterior.

In opinia lui Boureanu, batalia finala din PD-L se poate transa in ultimele zile dinaintea Conventiei Nationale a partidului, din 14 mai, chiar daca acum 33 de lideri de filiale se pronunta pentru Emil Boc.

Inclina cumva domnul Traian Basescu balanta in favoarea domnului Boc?

Presedintele Romaniei, asa cum spuneam, poate sa faca orice fel de declaratii, oricand doreste si pe orice subiect doreste. Cred ca aceste declaratii pot sa conteze in batalie, dar in acelasi timp asa cum a spus si domnul presedinte, este vorba doar de parerea dansului. Din ce am vazut in teritoriu, in cele 11 filiale pe care le-am vizitat, exista un curent majoritar care il doreste pe Vasile Blaga presedinte.

Indiferent de ce vrea domnul Basescu?

Nu stiu daca indiferent de ce vrea domnul Basescu sau nu, dar opinia la nivelul partidului eu cred ca este majoritara pentru Vasile Blaga. Pana la conferinta mai sunt trei saptamani, iar decizia finala se ia in sala.

Dar de ce se lupta domnul Basescu sa incline balanta?

Cred ca e o intrebare la care ati gresit adresantul. Cred ca domnul Basescu poate sa raspunda la aceasta intrebare. De fapt, cred ca a si raspuns. Dansul continua ca varianta Boc este o varianta mai buna.

A fost doamna Udrea agresiva, dura fata de tabara Blaga? Sugera ca nu luptati atat de mult cu Antonescu si Ponta, ca atacati Guvernul...

Vizavi de lupta in exeriorul partidului, nu am auzit-o pe doamna Udrea, dar problema poate fi lamurita foarte simplu. Sunt sustinatori ai domnului Blaga care s-au manifestat exclusiv pentru sustinerea fata de Guvern, care au aparat politicile Guvernului de fiecare data. Vorbesc de mine, acelasi lucru se poate spune si de mine, dar acelasi lucru se poate spune si de Cezar Preda si de Radu Berceanu.

Cred ca mai multi dintre semnatarii de varf ai motiunii Blaga au sustinut Guvernul Boc decat semnatarii de varf din partea cealalta. E dreptul nostru ca indiferent de faptul ca am avut pozitii corecte fata de Boc si de partid, in cele 30 de zile pana la Congres o sa evaluam fiecare candidat in functie de performantele sale, pentru ca asa ii sta bine unui partid, o data la 10 ani, sa faca.

Totusi, considerati ca a fost doamna Udrea dura?

Eu nu am probleme de felul acesta, pentru ca am participat la toate iesirile din cele 11 judete si am vazut foarte clar ca pozitia a fost extrem de corecta, ne-am asumat raspunderea alaturi de domnul Boc pentru tot programul Guvernului, a avut sustinerea noastra. Asta nu inseamna ca nu putem sa facem ceea ce ne cere si statutul partidului- sa ne evaluam liderii o data la 10 ani, la 4, in caz de fata la 10, un congres serios. Una e sprijinul fata de politicile Guvernului Boc, alta e competitia corecta si acerba in momentul de fata in partid.

In momentul asta, cum sta tabara Blaga? In acest moment, are destul de putini lideri centrali care s-au pronuntat public pentru domnul Blaga, multi ministri si sefi de filiale il sustin pe domnul Boc

Haideti sa vedem asa - sunt cativa vicepresedinti si membri ai Biroului Permanent, s-a vazut si in votul de astazi - 14 la 11, sunt cativa membri fondatori ai partidului - Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, Romeo Raicu, Radu Berceanu. Sunt cativa alesi grei si vechi, cu multe mandate de primari la activ - Mircea Hava la Alba, Petru Filp, de patru ori primar al Oradei.

Ministri nu aveti niciunul, nu? Iar sefi de filiale sunt 33 de partea domnului Boc

Va raspund cu un citat din istoria recenta. La un moment data, au fost 30 si ceva de partea domnului Blaga. LEgat de ce spuneam mai devreme, voturile se numara la Conventie.

Va bazati pe linia a doua?

Nu. Ne bazam inclusiv pe linia intai. Asa cum spuneam, suntem intr-o etapa intermediara. A avut si domnul Blaga la un moment dat 30 si ceva de presedinti. Iar in ceea ce priveste ministri, lucrurile sunt destul de clare - cei care nu doresc sa candideze pot sa se ocupe numai de Guvern si acolo il au sef pe domnul Emil Boc si trebuie sa-l sustina, iar cei care doresc sa candideze nu pot sa fie impotriva dansului, dar impreuna cu dansul la Guvern.

Si care ar fi atuul domnului Blaga?

Faptul ca de 20 de ani a dovedit ca e un om loial partidului in adevaratul sens al cuvantului, ferm, capabil sa ia decizii, capabil sa conduca partidul ca secretar general si cred ca in acest moment poate fara niciun fel de problema sa conduca partidul ca presedinte. In plus, ma bazez pe ce am vazut in teritoriu - oamenii il simt pe Vasile Blaga ca fiind capabil sa schimbe ritmul si sa miste partidul mai departe.

Domnului Boc ii reprosati o anumita lipsa de fermitate?

Intotdeauna alegerile se fac prin comparatie. Eu cred ca Vasile Blaga poate in momentul de fata sa dea o noua directie partidului. In plus, am fost primul care a venit cu o solutie la inceputul anului - o solutie pe care 90% din partid ar accepta-o - domnul Blaga presedinte de partid si domnul Boc premier.

Cu domnul Blaga presedinte al PD-L, care ar fi schimbarea principala in relatia partidului cu Traian Basescu?

Spuneam si intr-o declaratie anterioara - din punctul meu de vedere, relatia institutionala dintre partid si presedintele Traian Basescu va functiona la fel de bine, indiferent cine va fi presedintele partidului. Cred ca in, momentul de fata, mai ales dupa 10 zile de campanie interna din partid toata lumea a realizat ca partidul isi propune un parteneriat cu Traian Basescu pana in 2014 si, de ce nu, si mai incolo.

Mai asteptati schimbari in ultimul moment, credeti ca jocurile se vor face in ultimele 2-3 zile dinainte de Congres sau chiar in seara dinainte?

Eu cred in primul rand ca fiecare deplasare in teritoriu poate sa aduca schimbari, am vazut acest lucru intre membri nostri, au fost intalniri cu 200-400 de membri, au fost si intalniri cu 7-10, conform statutului. Cred ca in acest moment partidul asteapta dezbatere, asteapta sa puna intrebari, de aia va spun ca, din punctul meu de vedere, optiunile se vor schimba si pana la Conventie, si in ultimele zile.

Doar alegerea domnului Blaga ar fi de ajuns sau mai degraba o schimbare a premierului ar fi esentiala in relansarea partidului?

Aceasta e o decizie pe care o putem lua doar impreuna cu partenerii nostri de guvernare si impreuna cu presedinte, pentru ca pana la urma, nominalizarea unui premier e apanajul presedintelui Romaniei. Oricum, din ce am vazut, discutia e transferata pe umerii viitoarei conduceri ai partidului, in parteneriat cu cei din coalitie si Traian Basescu. S-ar putea sa ajungem la concluzia ca nu dorim o rupere de ritm la Guvern. Subiectul cred ca s-a inchis pana dupa alegeri. E o chestiune care tine si de domnul Boc.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...