Diaconescu, posibil arbitru intre Ponta si Iohannis

Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:19
4293 citiri
Diaconescu, posibil arbitru intre Ponta si Iohannis

Presedintele a facut primul gest de pozitionare in ce priveste viitoarea batalie pentru Cotroceni.

Luni, l-a invitat in barlogul ursului pe Cristian Diaconescu, presedintele semnand pentru sustinerea candidatului PMP.

Trebuie sa spunem ca in acest moment, Cristian Diaconescu este cotat cu cel mult a treia sansa, venind dupa Victor Ponta si Klaus Iohannis. Potrivit unui sondaj BCS dat publicitatii recent, domnia sa ar fi votat de 8% dintre cei chestionati. Numarul de voturi este insa influentat de ce alti candidati se inscriu in cursa.

PMP a iesit sifonat din alegerile europarlamentare care au avut loc in luna mai. Un partid nou, infiintat la dorinta presedintelui Traian Basescu, care a obtinut rezultate dezamagitoare in raport cu asteptarile celor implicati in proiect. Elena Udrea a condus campania, iar, apoi, a preluat si sefia partidului, desemnandu-l pe Cristian Diaconescu drept candidat la alegerile prezidentiale.

Cumva, rezultatul slab din alegeri a prabusit entuziasmul din jurul proiectului, iar acum este foarte greu sa reaprinzi flacara sperantei. Nu stiu de ce, dar am senzatia ca cei mai multi oameni implicati in acest proiect il asteapta pe Traian Basescu. Acesta, eliberat din corsetul prezidential, se poate dezlantui si are sansa sa transforme PMP intr-o forta politica importanta din perspectiva alegerilor parlamentare din 2016.

Singurul lucru pe care-l poate face partidul Elenei Udrea la aceasta ora e sa obtina pozitia de arbitru al turului doi in cazul in care in finala ajung Ponta si Iohannis. Cu un scor de 7-8 procente stranse in primul tur si o pozitionare pe locul trei, Cristian Diaconescu si PMP pot decide invingatorul. Ba, mai mult, pot negocia o pozitie politica importanta pentru candidatul PMP, chiar o pozitie de premier in urma unei aliante cu PNL-PDL. Cred ca acest lucru i l-a impus drept obiectiv si Traian Basescu in intalnirea de luni.

Dar va reusi Cristian Diaconescu sa devina arbitrul bataliei pentru Cotroceni? In acest moment, dreapta se imparte intre "dogmatici" si "relaxati". Denumirile imi apartin si sunt subiective, iar cand vorbesc de primii ma refer la oamenii extrem de principiali care considera alianta dintre PNL si PDL o mare tradare, ma refer la cei cei pesimisti care nu-i dau nicio sansa candidatului dreptei.

Relaxatii sunt, in opinia mea, cei mai putini apasati de povara morala din politica romaneasca, cei care cred ca exista o sansa ca Victor Ponta sa piarda alegerile. Sunt multe discutii si multe pozitionari intre aceste doua borne, dar, pana la urma, doar un singur candidat de pe partea dreapta are sanse reale sa ajunga in turul doi.

Pentru a reusi sa se impuna, Cristian Diaconescu are nevoie de o campanie electorala solida, fundamentata pe trei-patru idei puternice, are nevoie de expunere si de o echipa creativa care sa-i rostogoleasca mesajul in toate mediile. Va trebui sa foloseasca mostenirea politica a lui Traian Basescu, dar fara sa fie strivit de personalitatea acestuia.

Si, in plus, va trebui sa faca o alegere dificila, daca-l va ataca sau nu pe candidatul PNL-PDL in campanie sau isi va construi mesajul doar impotriva lui Victor Ponta. Decizia trebuie luata in functie de planurile de viitor ale PMP si ale lui Traian Basescu.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, la aniversarea a 149 de ani de la fondarea PNL: "Liberalii au fost motorul politic în momente de cotitură pentru istoria noastră"
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 149 de ani de la fondarea PNL: "Liberalii au fost motorul politic în momente de cotitură pentru istoria noastră"
Preşedintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța sa istorică, cu ocazia împlinirii a 149 ani de la înfiinţarea formaţiunii politice. Într-un mesaj publicat...
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins ipoteza potrivit căreia, în prezent, s-ar afla în campanie pentru alegerile prezidenţiale, precizând că decizia va fi luată în PNL după...
#Diaconescu arbitru pezidentiale, #alegeri prezidentale Cristian Diaconescu , #candidat prezidentiale