C.Diaconescu, replica pentru Swoboda: Acordarea cetateniei moldovenilor, act de reparare istorica

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 20:58
2024 citiri
C.Diaconescu, replica pentru Swoboda: Acordarea cetateniei moldovenilor, act de reparare istorica
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential, Cristian Diaconescu, ii raspunde liderului socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, pe tema cetateniei romane acordate moldovenilor, subliniind ca este in primul rand un act de reparare istorica.

Cristian Diaconescu se arata "convins ca toti colegii din Romania care fac parte din familia socialista i-au explicat domnului Swoboda cum sta situatia".

"Acordarea cetateniei pentru romanii din Republica Moldova reprezinta in primul rand un act de reparare istorica. Potrivit actelor normative din Romania, beneficiaza de acest drept cei care au fost privati prin gesturi politice, prin decizii politice de cetatenia romana", a declarat acesta la RFI Romania.

"Astfel de actiuni reparatorii intr-un numar mult mai mare decat privind cetatenii din Republica Moldova sunt duse la indeplinire de Franta si Spania, pentru cetateni din alte zone din spatiul extra-comunitar", a mai spus consilierul prezidential.

Uniunea Europeana ar trebui sa aiba reguli comune de acordare a cetateniei, a declarat marti liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, dand ca exemplu decizia presedintelui Traian Basescu de a acorda cetatenie "din belsug" moldovenilor.

"Nu este posibil ca problema cetateniei sa fie doar de competenta guvernelor nationale, deoarece odata cu dobandirea cetateniei unui stat membru se obtin drepturi europene: libertatea de circulatie, falicitati pentru vize si multe altele. Cand de exemplu domnul Basescu acorda cetatenie din belsug moldovenilor si chiar creeaza scindari in Moldova intre moldovenii care obtin cetatenia romana si ceilalti, este clar ca in mod automat se ofera unor cetateni din afara UE cetatenie europeana", afirma Swoboda marti la Strasbourg.

Citeste mai multe despre Diaconescu ii raspunde lui Swoboda: Acordarea cetateniei romane moldovenilor este in primul rand un act de reparare istorica pe site-ul RFI Romania.

#Cristian Diaconescu Swoboda cetatenie, #Swoboda Basescu cetatenie moldoveni , #consilier prezidential