C. Diaconescu: Subiectul Schengen trebuie tratat fara o retorica agresiv-ieftina

Marti, 05 Martie 2013, ora 11:53
1358 citiri
C. Diaconescu: Subiectul Schengen trebuie tratat fara o retorica agresiv-ieftina

Autoritatile romane trebuie sa trateze dosarul Schengen cu intelepciune si fara discursuri agresive, este de parere consilierul prezidential, Cristian Diaconescu. El spera ca la Consiliul JAI din 7-8 martie, Romania si Bulgaria sa afle macar cand ar putea fi luata o decizie privind intrarea in Schengen.

Cristian Diaconescu declara ca "atitudinea ultima a prim-ministrului Victor Ponta este corecta".

"Fortarea unui vot in Consiliul JAI din partea Romaniei si Bulgariei ar genera dupa toate calculele si dupa toate evaluarile preliminare o respingere a candidaturii celor doua state, ceea ce ar genera o problema juridica si politica extrem de serioasa. Din acest punct de vedere, aspectele legate de decizie trebuie tratate cu intelepciune, cu echilibru, dar mai ales hotararile care urmeaza sa se ia trebuie foarte serios negociate cu mult timp inainte, cu disponibilitate, fara o retorica agresiv-ieftina, tocmai pentru a ajunge la scopul urmarit", a spus consilierul prezidential, la RFI Romania.

In opinia sa, "este esential ca la acest Consiliu sa se adopte o hotarare, care sa aiba in vedere luarea unei decizii definitive in cursul acestui an in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen".

Diaconescu precizeaza ca "o decizie ar insemna un termen clar in cursul acestui an, cand aderarea va deveni definitiva".

Basescu: Germania nu e singura care ar fi votat impotriva Romaniei, e posibil sa fi fost majoritate

Cristian Diaconescu spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu privind existenta altor sapte state care s-ar fi opus aderarii Romaniei la Schengen in cazul unui vot nu este o poveste, asa cum a catalogat-o premierul Victor Ponta.

"Ceea ce spune Traian Basescu este corect, nu este vorba de o poveste, este vorba de o analiza prealabila cat se poate de corecta, plecand tocmai de la faptul ca in acest moment, datorita multor factori, marea lor majoritate in legatura cu Romania si Bulgaria, reticentele unor state membre sunt deosebit de mari. (...) Sunt o serie de state, care fara a se exprima direct, au la randul lor reticente, pe care la o solicitare din partea unor state cu forta decizionala mult mai mare, le vor exprima. Aspectul in sine conteaza mai putin, pana la urma vorbim de o decizie consensuala. Si un singur stat ar fi suficient sa se opuna, dar semnalele noastre arata ca ar fi vorba de mult mai multe", afirma consilierul prezidential.

Ponta, Corlatean si Stroe, invitati la Cotroceni pe tema Schengen

Cristian Diaconescu ii raspunde si presedintelui Senatului, care spunea luni ca seful Cancelariei prezidentiale da niste "semne speciale" de nervozitate, care il surprind.

Consilierul prezidential taxeaza de asemenea declaratia ministrului de Interne, Radu Stroe, care afirma luni pentru Realitatea TV ca omologul sau german a pierdut ocazia de a tacea.

Citeste mai multe despre Diaconescu: Subiectul Schengen trebuie tratat cu intelepciune si fara o retorica agresiv-ieftina, pe RFI Romania.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com