C.Diaconescu: E inadmisibil ca influentele politice asupra institutiilor sa fie atat de brutale - Interviu

Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:22
8840 citiri
C.Diaconescu: E inadmisibil ca influentele politice asupra institutiilor sa fie atat de brutale - Interviu
Foto: Nasul TV

Seful cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu, subliniaza importanta in plan extern a rezultatului referendumului din 29 iulie. "Suntem intr-o situatie atat de complicata incat nu ne mai putem permite niciun fel de greseala", mai adauga acesta.

Consilierul presedintelui Traian Basescu a mai vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre scandalul telefoanelor STS, influentele politice "brutale si atat de grave" asupra institutiilor statului ale noii Puteri si episodul intalnirii Hague-Ponta pe aeroport.

- Cum comentati tentativa de inlaturare a generalului Marcel Opris de la sefia STS? Ati dezvaluit intr-o emisiune ca telefoane operative STS sunt instalate si la domiciliile celorlalti fosti presedinti, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Credeti ca a fost vorba doar despre un pretext?

- Nu cunosc detalii de fond. Ceea ce eu stiu este ca serviciile speciale, institutiile care se ocupa cu siguranta nationala, sunt perfect acomodate si armonizate cu procedurile statelor membre NATO pentru ca functioneaza intr-un sistem integrat de securitate la nivel euro-atlantic. Din acest punct de vedere, atat profesionalismul, cat si respectarea legii la nivelul acestor institutii reprezinta dimensiuni care sunt evaluate nu numai pe plan intern, ci si in zona euro-atlantica. Sunt oameni capabili, oameni performanti.

Evident ca este dreptul legal al CSAT sau al presedintelui de a evalua functionarea acestor institutii, dar, sigur, numai dupa o evaluare atenta. Cel putin asa cred eu.

Cum a decurs audierea directorului STS in comisia de aparare a Senatului - Interviu Ziare.com

Antonescu: Am propus revocarea sefului STS in CSAT. Consilierul lui Basescu a votat impotriva

- Un cunoscut analist politic spunea ca presedintele interimar, Crin Antonescu, a incalcat legea secretului de stat dezvaluind cum s-a votat in CSAT. De altfel, in legea de functionare a CSAT, la cap.3, alin.5, scrie clar "Sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au caracter secret". Cum comentati?

- Nu stiu daca s-a incalcat legea, dar dezbaterile si concluziile CSAT, din practica anterioara, stiu ca au fost pastrate confidentiale.

Basescu explica lovitura de stat: Au inlocuit plutonul de militari cu ordonantele de urgenta

- In calitate de fost ministru de Externe, credeti ca verdictul de plagiat dat de Universitatea Bucuresti in cazul premierului afecteaza prestigiul Romaniei? Ar trebui Victor Ponta sa demisioneze, urmand exemplul altor lideri europeni?

- Aceste aspecte au fost discutate si comentate pe toate palierele. Chestiunile sunt clare. Pana la urma, este vorba de o optiune personala. Nu sunt in masura sa transmit indemnuri intr-un fel sau altul.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

- Dar cum comentati faptul ca procurorul general este chemat la audieri la Consiliul National de Etica, singura comisie care nu a dat verdict de plagiat in cazul Ponta, pentru acuzatii similare de plagiat? Ne putem gandi la o forma de presiune asupra justitiei?

- Ceea ce mi se pare grav este faptul ca, in momentul in care apare o tema legata de o persoana publica, reprezentantul institutiei Ministerului Educatiei ia masuri abrupte, pripite si cat se poate de dificil de inteles impotriva unei alte institutii implicate conform legii in acest proces (CNATDCU, n.red.).

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Ceea ce ma preocupa este aceasta atitudine, care, iata, apare si in evaluarile pe care partenerii nostri le-au facut in raportul privind MCV. Este inadmisibil ca influentele politice asupra institutiilor sa fie atat de brutale si atat de grave.

Nu au importanta ratiunile de facto ale acestor demersuri. Au fost demersuri rapide, brutale si cred ca ar fi fost foarte bine ca persoana care era interimara la Ministerul Educatiei sa se abtina de la aceste reactii, deoarece interpretarea lor, in sensul de a genera un beneficiu artificial in favoarea unei parti, este inevitabil, indiferent de ce si-a inchipuit respectiva persoana.

- Sunteti diplomat. Ce va spune episodul intalnirii avute pe Aeroportul Henri Coanda de premierul Victor Ponta si ministrul de Externe britanic, William Hague? Ministrul Andrei Marga a sustinut ca intalnirea a fost ocazionata de faptul ca avionul oficialului britanic alimenta in Romania.

A fost o formula sui generis care, dupa parerea mea, nu reprezinta o intalnire in conditii de normalitate. Regulile, ritualurile diplomatice, sunt stabilite de mii de ani, tocmai pentru a asigura, pe de o parte, un palier de egalitate intre partile care discuta, iar pe de alta parte pentru a da seriozitate si substanta continutului discutiilor respective.

Dar, sigur, fiecare interpreteaza o astfel de intalnire cum crede si cum se pricepe. Nu cred insa ca aveti, in lume, foarte multe exemple care sa replice o astfel de atitudine.

- Din semnalele pe care le aveti, cum apreciati ca este privita Romania pe plan extern dupa aceste doua luni de guvernare USL si cum credeti ca va fi privita in cazul in care Victor Ponta si Crin Antonescu raman la putere dupa referendumul din 29 iulie ?

Pana la urma cine va decide este poporul roman si, cu siguranta, nimeni pe plan intern si international nu isi va asuma raspunderea in numele nostru. Din acest punct de vedere, vom hotari noi, aici acasa, cum functioneaza institutiile si cum se adopta legile in Romania.

Nu am absolut nimic de adaugat fata de ceea ce este public in legatura cu modul in care este vazuta Romania in acest moment, iar cuvinte care au aparut in declaratii sau in comentarii de presa, de genul "subminarea Uniunii Europene" si "anularea sistemului de valori al Uniunii Europene", de care s-ar face vinovate autoritatile de la Bucuresti, repet autoritatile de la Bucuresti si nu Romania, spun totul din acest punct de vedere.

Din pacate, foarte multe lucruri nu pot fi adaugate acum, dar nici nu pot fi rezolvate pe un interval scurt de timp. Evident, reprezentativitatea Romaniei dupa momentul 29 iulie va fi o chestiune fundamentala. Sa nu uitam ca sunt negocieri in derulare, sunt interese ale Romaniei inclusiv de natura financiara sau investitionala care se decid astazi la Bruxelles.

Din acest punct de vedere, capacitatea reprezentantilor romani de a coagula sprijinul european este esentiala. Daca va functiona sau nu, vom vedea clar, public si fara niciun fel de nuante. Dupa parerea mea, suntem intr-o situatie atat de complicata incat nu ne mai putem permite niciun fel de greseala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Cristian Diaconescu telefoane STS, #Cristian Diaconescu plagiat Ponta, #Cristian Diaconescu referendum , #consilier prezidential