Cristian Diaconescu, despre romanii morti in Algeria: Informarea publica poate dauna

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 17:33
1511 citiri
Cristian Diaconescu, despre romanii morti in Algeria: Informarea publica poate dauna
Foto: ProTV

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu afirma ca in situatii tragice, cum a fost cea a ostaticilor din Algeria, autoritatile trebuie sa isi aleaga "foarte bine cuvintele si momentele cand acestea trebuie spuse".

"In astfel de situatii avem o componenta operationala si una de comunicare.In mod normal, cele doua interfereaza. Este o obligatie de a intelege bine situatiile si de a anticipa, inclusiv in ceea ce priveste comunicarea, fiindca informarea publica poate uneori dauna, poate anunta anumite actiuni care ingreuneaza partea operationala. Pe de alta parte, comunicarea publica in astfel de momente este obligatorie. (...)

Am fost si eu confruntat cu doua situatii relativ asemanatoare: Fasia Gaza in 2009 si Siria in 2002. Am fost pusi in situatia de a lua toate masurile pentru a-i extrage pe romani in conditii corecte, pentru a nu le pune viata in pericol si, pe de alta parte, de a comunica. Trebuie alese foarte bine cuvintele si momentele cand acestea trebuie spuse", a declarat Cristian Diaconescu intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Intrebat daca puteau face mai multi autoritatile romane pentru a-i salva pe romanii implicati, fostul ministru de Externe a facut cateva precizari suplimentare.

"Este o situatie speciala pentru ca autoritatile din Algeria au o politica speciala pentru solutiile antiteroriste: acorda prioritate solutiilor militare, negocierea este aproape exclusa. Mai multe state au criticat aceasta abordare: Japonia, SUA, Marea Britanie, Franta. Va pot spune ca procedurile exista si ca mecanismele functioneaza in interiorul NATO atunci cand este vorba despre cetatenii acestei structuri, dar modul in care este facut acordul fin de cei ce gestioneaza criza imediat este esential", a raspuns acesta.

Doi romani au murit si alti trei au reusit sa scape cu viata in urma unui atac terorist care a avut loc in urma cu doua saptamani in Algeria, la In Amenas.

O aeronava C-27 J Spartan a MApN cu trupurile neinsufletite ale celor doi romani decedati in Algeria, in atentatul terorist de la In Amenas, i-a adus pe acestia, marti, la Aeroportului Militar Otopeni, la baza aeriana 90 avand loc si o scurta slujba religioasa.

Inginerul Mihail Marius Bucur a fost inmormantat la cimitirul Viisoara din Ploiesti, iar cel de-al doilea roman ucis, Tiberiu Ionut Costache,a fost inmormanta in satul Tatarani, Prahova.

Presedintele, premierul si Ministerul Afacerilor Externe au trimis coroane de flori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Diaconescu romani Algeria, #Cristian Diaconescu ostatici Algeria , #consilier prezidential