Cristian Diaconescu despre scandalul steagurilor: E un gest ieftin la Budapesta

Autor: Ana Ilie
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 19:59
3165 citiri
Cristian Diaconescu despre scandalul steagurilor: E un gest ieftin la Budapesta

Fostul ministru de Externe, actualmente consilier prezidential, Cristian Diaconescu, este de parere ca gestul Budapestei, de a imparti primariilor ungare steagul secuiesc, pentru a-l arbora alturi de steagul Ungariei, este o simpla actiune demonstrativa, ce nu va aduce niciun castig tarii vecine.

"E un gest ieftin la Budapesta, nu demonstreaza nimic", a spus Diaconescu, la B1Tv.

In opinia fostului sef al diplomatiei romane, astfel de gesturi nu isi ating scopul, indiferent daca el este autonomia sau o mai mare flexibilitate a Bucurestiului. Dimpotriva, pe plan european, aceste gesturi sunt privite cu ssupiciune.

"Prin astfel de gesturi nu se obtine autonomie si nici flexibilitatea Bucurestiului. E o forma demonstrativa", a apreciat Diaconescu.

"Niciodata vreo regiune care nu are datele necesare din punct de vedere economic nu va obtine autonoomie sprijinita de cineva in Europa si lume", a aratat consilierul prezidential.

In opinia acestuia, scandalul steagului secuiesc demonstreaza ca Ungaria se raporteaza gresit la valorile europene, fapt demonstrat si prin recentele evolutii din tara in ceea ce priveste libertatea presei, Banca Centrala, Constitutia si altele.

"Ungaria se afla intr-o dificultate de raportare la valorile europene", a aratat Diaconescu. "Nimeni n-o sa reconsidere vina Ungariei mutand vina ceva mai la est", a continuat acesta, adaugand ca "excesele sunt taxate. Indiferent in ce zona se manifesta. Nu va castiga nimeni. Poti sa pierzi dintr-o retorica inabila sau atitudine exacerbata. In acest moment, Budapesta are o problema".

Intrebat in legatura cu asa-zisii prezidentiabili din 2014, Diaconescu a facut cateva aprecieri generale, in calitate de "cetatean". "Ca cetatean, capacitatea de reactie internationala si modul de a negocia direct si imediat interesele Romaniei, trebuie sa fie principala capacitate si caracteristica. Alegem in 2014 un proiect dupa cum l-am gandi noi in tara, dupa care a doua zi sa se transforme intr-un personaj diferit", a spus acesta.

In fine, Diaconescu considera ca "romanul isi doreste ca cel care va fi seful statului sa puna piciorul in prag si sa stopeze hotia, clanurile interlope...si mai ales sa fie atent cine il aduce la putere ca nu cumva dupa aceea sa-l foloseasca si cu ce echipa vine la putere... Mai bine abtine-te daca esti om de caracter".

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...