Cristian Diaconescu, lui Victor Ponta: Ai ceva de spus, spune aici, fii barbat!

Joi, 25 Iulie 2013, ora 14:41
4507 citiri
Cristian Diaconescu, lui Victor Ponta: Ai ceva de spus, spune aici, fii barbat!

Cristian Diaconescu, seful cancelariei prezidentiale, a criticat insultele lui Victor Ponta la adresa lui Traian Basescu si a subliniat ca un sfarsit al coabitarii ar avea consecinte devastatoare la nivelul societatii.

In timpul vizitei recente in Spania, Victor Ponta a declarat intr-o emisiune de televiziune: "Pentru Traian Basescu simt dispret, repulsie, lehamite".

"Sa il insulti pe seful statului dintr-un studio de televiziune aflat in alt stat e o atitudine... Daca ati fi un investitor spaniol cum v-ati simti?", a comentat miercuri seara la Digi24 Cristian Diaconescu, intrebandu-se totodata cum crede premierul ca ii convinge pe investitorii straini sa vina in Romania, daca da asemenea declaratii.

"Daca ati fi un investitor spaniol cum v-ati simti? Ai ceva de spus, spune aici, fii barbat! Cum poti sa arunci dintr-un stat strain afirmatii atat de grave?(...) Era o obisnuinta daca o facea in tara. Dintr-un stat strain, aflat intr-o vizita oficiala, sa ai o astfel de atitudine... dati-mi un precedent de acest fel! Rezolva-le, mai frate, acasa", a adaugat Cristian Diaconescu.

Intrebat daca sunt semne ca acordul de coabitare se va incheia, pentru ca a fost incalcat de cei doi semnatari, fostul ministru de Externe a avertizat asupra consecintelor unui asemenea gest politic.

"Nu cred ca se apropie de sfarsit coabitarea, atata vreme cat se intelege foarte clar ca acest acord de coabitare este un element esential pentru stabilitatea Romaniei(...) Nu mi-as dori sa vedem consecintele unei ruperi; consecintele ar fi aproape devastatoare la nivelul societatii", a adaugat Diaconescu.

Consilierul prezidential a precizat insa ca "prin acest acord de coabitare nu trebuie sa intelegem faptul ca lasitatea si iresponsabilitatea unor vectori guvernamentali vor fi acoperite. Nu trebuie sa intelegem ca presedintele nu isi va mai exercita atributiile constitutionale in ce priveste atentia la buna functionare a institutiilor."

Parteneriatul strategic cu China a nascut intrebari in unele cancelarii

Cristian Diaconescu a facut cateva precizari legate si de turneul asiatic efectuat de Victor Ponta fara o discutie prealabila cu presedintele Traian Basescu.

"Sunt o serie de elemente pe care, daca premierul Ponta le-ar fi verificat cu presedintele Basescu la plecare, poate ca altfel stateau lucrurile(...)Anuntarea unui parteneriat strategic cu China are o rezonanta, e un gest de politica externa ce depaseste granitele Romaniei. E o problema privita cu atentie de partenerii europeni", a explicat Cristian Diaconescu.

"Au aparut intrebari in legatura cu baza, argumentele, temeiurile in ce priveste ideea parteneriatului strategic cu China, din partea altor parteneri strategici ai Romaniei. Este foarte bine, cand pleci pe un exercitiu atat de sensibil, sa ai consultarile necesare, mandatul necesar. Discutam despre o relatie aprofundata pe toate planurile, nu doar economic, cu o tara importanta", a adaugat consilierul prezidential.

Totodata, acesta a subliniat ca "Europa a lucrat opt ani pentru pregatirea acestui parteneriat strategic cu China".

"O astfel de chestiune este extrem de serioasa. E un semnal spre responsabilitate. Niciodata Victor Ponta nu a gasit usa inchisa la Cotroceni cand a simtit nevoia sa aiba o discutie cu presedintele Basescu in legatura cu o seama de chestiuni extrem de importante. Era foarte necesar, pe fundalul acestui proiect, ca o armonizare a punctelor de vedere sa se realizeze intre cei doi. E un semnal de eleganta, cel putin", a conchis consilierul prezidential.

In urma cu trei saptamani, presedintele afirma ca premierul a plecat fara mandat si ca nu si-a pregatit turneul in Asia, pe care l-a calificat drept "catastrofal".

"Turneul catastrofal din punct de vedere al imaginii si al eficientei din Asia ar trebui sa ma supere. Te-ai dus in Azerbaidjan, am in traista un combinat, vrei sa-l cumperi. Te-ai dus in Kazahstan, am rezolvat problema cu Rompetrol. Te duci in China, vrem sa ne facem reactoare. Cata minte trebuie sa-ti lipseasca sa nu-ti dai seama ca avem tehnologii diferite? China utilizeaza uraniu imbogatit, iar Romania utilizeaza uraniu neimbogatit", declara seful statului.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...