Cristian Diaconescu: Tezaurul Romaniei de la Moscova putea fi recuperat in 1992

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 20:30
5614 citiri
Cristian Diaconescu: Tezaurul Romaniei de la Moscova putea fi recuperat in 1992

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu sustine ca Romania a ratat, in 1992, singura ocazie de pana acum de a-si recupera tezaurul de la Moscova. Atunci, presedinte al tarii era Ion Iliescu, iar ministru de Externe, Adrian Nastase.

Cristian Diaconescu spune ca din cauza unei "regretabile decizii politice", subiectul tezaurului nu a fost abordat atunci cu Rusia, intr-un moment in care existau mari sanse sa fie recuperat.

"Reamintesc pentru cei care debordeaza de 'sensibilitate in dezghetarea (?!) relatiilor cu Federatia Rusa' ca o astfel de situatie favorabila s-a ivit Romaniei, pana in acest moment, o singura data - la 1 iunie 1992, atunci cand Federatia Rusa a aderat la FMI.

Consider ca la acea data am reusit sa ratam cu brio o buna oportunitate de deschidere a subiectului 'tezaur' nu printr-o neglijenta a diplomatiei ci printr-o regretabila decizie politica, de vreme ce in regulamentul Fondului este stipulat ca inainte de aderare statele trebuie sa isi stinga litigiile dintre ele.

Deci, s-a dus, iar cine spune ca stie cum stam in dosarul pe tezaur, inseamna ca stie si cine a dispus politic ca putem considera ca tezaurul nu este intr-un litigiu intre noi si Federatia Rusa", scrie Cristian Diaconescu pe blog. In 1992, presedinte al Romaniei era Ion Iliescu iar poltica externa era condusa de ministrul Adrian Nastase.

Oficial rus: Romanii sa nu-si mai ceara tezaurul, ei au platit pentru ocupatia Basarabiei

Diaconescu spune ca, din 1992, nu a mai existat nicio "oportunitate realista" de recuperare.

Precizarile consilierului prezidential au venit ca urmare a faptului ca " tezaurul Romaniei a redevenit o tema de campanie electorala".

Duminica seara, la Antena 3, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a sugerat ca vina pentru inghetarea dialogului pe problema tezaurului apartine predecesorilor sai, printre care se afla si Cristian Diaconescu.

"Sansele depind de modul in care vom sti sa construim o relatie politica functionala, pentru ca un astfel de subiect poate avea o evolutie pozitiva in masura in care ai un dialog politic.Daca nu-l ai, sa nu ne asteptam la progrese, la evolutii pe aceasta linie", a spus Corlatean.

Rusia, despre tezaurul Romaniei: Dezgroparea trecutului poate alimenta emotii nedorite

La inceputul acestei luni, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse a declarat ca problema tezaurului romanesc este de "domeniul trecutului", iar deschiderea acestui subiect poate alimenta "emotii nedorite".

O.A.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...