Razboiul diplomatilor: MAE si Cristian Diaconescu, in conflict deschis

Joi, 14 Februarie 2013, ora 21:34
6106 citiri
Razboiul diplomatilor: MAE si Cristian Diaconescu, in conflict deschis
Foto: Arhiva

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si fostul ministru de Externe, actual consilier prezidential, Cristian Diaconescu, sunt in conflict deschis. MAE ii solicita lui Diaconescu sa fie "responsabil" in declaratii, in timp ce consilierul ii acuza pe oficialii din minister de populism.

Conflictul a pornit de la unele declaratii ale lui Cristian Diaconescu, pe postul B1, in care a avertizat ca "proiectul euro-atlantic al Romaniei este in pericol". MAE a raspuns a doua zi, joi, cu un comunicat de presa foarte acid, in care spunea ca a luat "nota cu surprindere si ingrijorare" de afirmatiile consilierului prezidential.

"MAE considera ca astfel de afirmatii - dincolo de argumentele care pot sta eventual la baza lor, dar care nu apar deloc cu claritate din cele declarate - sunt deosebit de grave, mai ales atunci cand vin din partea reprezentantilor unei institutii a statului cu atributii importante in domeniul politicii externe.

MAE considera ca este necesara intotdeauna o abordare responsabila si foarte atenta atunci cand sunt tratate astfel de teme fundamentale pentru orientarea politicii externe a Romaniei, in special sub aspectul efectelor unor astfel de afirmatii in mediul public si diplomatic international", se arata in comunicatul MAE, remis Ziare.com.

"MAE apreciaza ca nu exista niciun fel de elemente care sa fundamenteze concluzii de genul celor mentionate mai sus", au tinut sa precizeze oficialii ministerului.

Diaconescu: Ma simt insultat

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, nu i-a lasat pe cei de la MAE fara replica. El a tinut sa remarce ca declaratiile din comunicatul de presa au fost facute in urma unui "ordin politic".

"Sigur ca admit stanjeneala celui care a scris acea incercare de comunicat MAE si inteleg perfect ca ordinul politic este ordin, mai ales in perioade stranii cum este cea pe care Romania o traverseaza astazi, insa gestul m-a intristat. Este, daca vreti, imaginea in miniatura a unei Romanii confiscate de minciuna si populism. Asta este, asteptam sa treaca... Ultima asteptare a fost de 25 de ani...", a scris Cristian Diaconescu pe blog.

Cristian Diaconescu ataca USL: O insulta abjecta ca am pierdut bani la Bruxelles

El a precizat ca declaratiile sale au la baza "argumente" care se afla pe masa ministerului, "amandoi citind aceleasi hartii care sunt, culmea, transmise zilnic de. ..chiar MAE, iar daca 'ministerul' constientizeaza care ii sunt responsabilitatile, poate face totusi un efort in a feri de intamplari nefericite aceasta tara si aceasta natiune".

Consilierul prezidential a adaugat ca se simte "insultat" de reactia fostilor colegi.

"In incheiere, pentru ca 'ministerul' pe care l-am condus de vreo trei ori in acesta viata isi permite sa imi solicite o abordare ceva mai 'responsabila' si 'rezervata', ma voi conforma si nu-l voi intreba daca portretul Anei Pauker pe care l-am dat jos in ultimul meu mandat, a fost cumva repus pe perete de catre succesorii mei. Ar fi prea mult pentru 'directia' tarii descrisa atat de inspirat in formularile lemnoase ale comunicatului", a concluzionat Cristian Diaconescu.

O.A.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...