Cine este Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 22:42
9626 citiri
Cine este Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe

Senatorul UNPR Cristian Diaconescu este, din 24 ianuarie 2012, noul ministru al Afacerilor Externe din Romania, ocupand aceasta functie pentru a doua oara din decembrie 2008 incoace.

Diaconescu a trecut de la o cariera de judecator la una de diplomat si, ulterior, de politician, timp in care a ajuns de trei ori ministru, sub doi premieri diferiti.

Pe plan personal, noul ministru de Externe e casatorit si are o fata.

Studii

Cristian Diaconescu s-a nascut la data de 2 iulie 1959 in localitatea Stalpeni, judetul Arges. Intre anii 1966 si 1974 a urmat cursurile Scolii Generale nr 86, intre anii 1974 si 1979 a urmat cursurile Liceului de Matematica Fizica nr 3, iar in anul 1983 devine licentiat al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.

In anul 1992 urmeaza cursurile de specializare la "Centrul pentru prevenirea conflictelor in domeniul masurilor pentru cresterea increderii si securitatii in Europa". Cristian Diaconescu devine doctor in Dreptul Comertului International in anul 2003 la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Cariera profesionala

Cristian Diaconescu a devenit judecator imediat dupa terminatea facultatii, incepand cu anul 1983, la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov, mutandu-se in 1985 la Judecatoria Sectorului 4, Tribunalul Bucuresti.

Actualul titular al portofoliului Afacerilor Externe a intrat in institutia pe care a ajuns sa o conduca in anul 1990, lucrand la Delegatia Permanenta, ulterior la Misiunea Permanenta a Romaniei la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

In anii ce au urmat Cristian Diaconescu a ocupat mai multe functii de conducere in minister - intre 1993 si 1995 este coordonatorul Sectiei de cooperare in domeniul politico - militar al OSCE. Ulterior, in perioada 1995 si 1996, Cristian Diaconescu functioneaza ca diplomat in cadrul Directiei OSCE din cadrul MAE, iar intre anii 1996 si 1997 este numit Director al Directiei Generale Juridice si Consulara din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. In anul 1998 devine Director General in Directia Generala Juridica si Consulara din MAE. Cristian Diaconescu a mai ocupat si functia de Secretar de Stat pentru Afaceri Europene.

In anul 2004 devine Ministru al Justitiei, functie in cadrul careia a reusit sa incheie negocierile pe justitie si afaceri interne din procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Intre 2005-2006 ocupa functia de vicepresedinte la Comisia pentru Drepturile Omului din Senat urmand ca intre 2006-2008 sa prezideze Comisia de Aparare si Securitate Nationala a Senatului.

In anul 2008 Cristian Diaconescu devine Ministrul Afacerilor Externe, calitate in carea condus negocierile pentru tratatele politice cu Ucraina si Federatia Rusa, a semnat o serie de documente de cooperare politico-juridica intre Romania si Statele Unite ale Americii si a condus si negocierile pentru Acordul de frontiera pentru delimitarea platformei continentale a Marii Negre.

Cariera de partid

Cristian Diaconescu a devenit membru al PSD in anul 2003, dupa o cariera diplomatica si a ramas membru al acestui partid pana in anul 2010, cand si-a dat demisia.

In acelasi an, el a devenit presedinte de onoare al nou-infiintatei Uniuni Nationale pentru Progresul Romaniei.

Citește și:
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Deputaţii au adoptat miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă privind simplificarea şi eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi...