Cristian Diaconescu: Coruptia impiedica cresterea economica

Marti, 20 Martie 2012, ora 13:55
1530 citiri
Cristian Diaconescu: Coruptia impiedica cresterea economica
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marti ca fenomenul coruptiei impiedica cresterea economica, fapt pentru care Romania e gata sa-si asume "angajamente concrete" alaturi de partenerii sai in lupta impotriva coruptiei.

"Toate tarile care trec prin tranzitie si reforme stiu ca fenomenul coruptiei impiedica cresterea economica, are un impact negativ asupra mediului de afaceri si afecteaza resursele publice disponibile pentru furnizarea de bunuri si servicii.

In economia noastra globalizata, consecintele coruptiei si ale relei guvernante nu sunt numai locale. Ele pot fi foarte indepartate si pot avea ramificatii multiple, imprevizibile", a subliniat Cristian Diaconescu, la conferinta privind reforma sistemului juridic organizata la Bucuresti de Departamentul american de Stat si de Centrul Marshall.

Seful diplomatiei a enumerat responsabilitatile tuturor in asigurarea unei bune guvernari.

"Este responsabilitatea guvernelor sa creeze veritabile motoare de crestere economica, bazate pe o buna guvernanta si pe institutii democratice. Este in responsabilitatea societatii civile monitorizarea activa a aplicarii regulilor statului de drept si a responsabilitatii la nivelul sectorului public.

Dar este, de asemenea, responsabilitatea sectorului privat sa-si asume propria contributie la un climat de integritate si etica in afaceri. Si este responsabilitatea guvernelor, a societatii civile si a intreprinderilor sa lucreze impreuna pentru indeplinirea tuturor acestor obiective in interesul cetatenilor", a punctat Cristian Diaconescu, adaugand ca din aceste motive Romania a dat "un raspuns pozitiv recentei initiative a SUA Open Government Partnership (OGP)".

"Suntem pregatiti sa ne asumam angajamente concrete alaturi de celelalte guverne pentru promovarea transparentei, lupta anticoruptie si elaborarea de noi tehnologii de consolidare a guvernantei", a mai spus Diaconescu.

Ministrul de Externe si-a exprimat speranta ca evenimentul organizat la Bucuresti "va contribui UE la eforturile regionale si la sprijinul acordat de UE pentru consolidarea bunei guvernante si crearea unui mediu de afaceri sanatos".

Seful diplomatiei a mai mentionat ca "principala contributie a Romaniei la acest parteneriat este impartasirea propriilor experiente legate de reforme, inclusiv de masurile ample pentru consolidarea statului de drept si a institutiilor democratice".

In pofida nivelurilor diferite de integrare europeana a partenerilor sai, Romania continua sa pledeze pentru consolidarea cooperarii regionale. Structurile lor trebuie sa fie apte sa contribuie la existenta unor economii de piata functionale, sanatoase, in sud-estul Europei", a mai spus Diaconescu.

Seful diplomatiei a mentionat si faptul ca obiectivul Romaniei este sa dezvolte si sa consolideze Parteneriatul Strategic cu SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#coruptie crestere economica, #Cristian Diaconescu coruptie Romania, #Cristian Diaconescu lupta impotriva coruptiei , #ministru Externe