Ziare.com

Cristian Diaconescu crede ca scapam de monitorizarea pe Justitie la vara

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 23:48

   

Cristian Diaconescu crede ca scapam de monitorizarea pe Justitie la vara
Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, s-a declarat miercuri seara, la Bruxelles, optimist in legatura cu posibila ridicare a Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) privind reforma justitiei si combaterea coruptiei.

Oficialul roman a apreciat ca exista suficiente argumente in sprijinul ideii ca raportul CE din vara acestui an va fi ultimul din cadrul MCV.

"Pe actualul sistem, am suficiente elemente sa cred ca va fi ultimul raport din cadrul MCV. (...) Ca evaluare generala, am fost de acord asupra faptului ca MCV a avut un impact pozitiv privind functionarea institutionala, cadrul juridic de aplicare si o anumita cultura la nivelul sistemului judicar, care au asigurat functionarea statului de drept in conditii normale, europene, in tara noastra", a spus Diaconescu, la finalul intalnirii avute cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.

In cadrul discutiei, oficialul roman i-a transmis Comisiei Europene sa aiba in vedere ca Romania, "stat european, predictibil si cu elemente certe privind functionarea institutionala a sistemului judiciar si nu numai", poate beneficia de mai multa incredere privind propriile capacitati de a se evalua, de a identifica vulnerabilitatile din sistemul sau judiciar si de a lua masurile necesare fie politic, fie legislativ, fie profesional pentru a le inlatura.

"Cred ca Romania trebuie sa treaca in mod categoric de la stadiul de monitorizat pe acest palier la cel de partener, care are ca si Comisia Europeana interesul de a imbunatati sistemul judiciar, in special in interesul cetatenilor romani", a adaugat Cristian Diaconescu.

Referitor la ceea ce se va intampla dupa ce actualul mecanism de monitorizare se va "epuiza decizional", in conditiile in care in vara acestui an va avea loc o evaluare cuprinzatoare la 5 ani de la introducerea MCV, seful diplomatiei romane a mentionat ca va trebui gasita "o solutie adecvata momentului in care se gaseste astazi Romania, cu ameliorari evidente in privinta functionarii sistemului judicar".

"Criteriile pe baza carora vom lua o decizie in aceasta perioada se vor referi la Romania ca stat membru al UE cu progrese, spunem noi, ireversibile fata de perioada in care MCV a fost creat. Din acest punct de vedere, decizia va trebui sa fie una orientata spre viitor si nu spre trecut", a mentionat ministrul de Externe.

El a precizat ca nu a discutat "nici despre o inlocuire, nici despre o inlaturare" a MCV.

"Deocamdata, evaluam care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam. Din punctul nostru de vedere, simpla idee de inlocuire este simplista", a adaugat oficialul roman.

Diaconescu a reafirmat pozitia partii romane potrivit careia conditionalitatile din cadrul MCV nu trebuie legate de alte dosare, precum aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.

"Unele state membre preiau elemente din rapoartele MCV si le folosesc pentru a lua decizii in cu totul alte domenii. Acest lucru nu este corect din punct de vedere juridic si onest din punct de vedere politic, iar decizia pe care va trebui sa o luam in perioada urmatoare va trebui sa fie cat se poate de clara si din acest punct de vedere", a mai spus Cristian Diaconescu.

In a doua zi a vizitei sale la Bruxelles, ministrul roman de Externe se va intalni joi, la sediul NATO, cu secretarul general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen, si cu adjunctul acestuia, Alexander Vershbow.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 824 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Spre bine

Daca ministrul Diaconescu a apreciat ca exista suficiente argumente in sprijinul ideii ca raportul CE din vara acestui an va fi ultimul din cadrul MCV, inseamna ca lucrurile merg inspre bine pentru noi.

 

Iar noi speram sa scapam de voi...

... la toamna.
Definitiv!

 

Indiferent de rezultat

Raman rezultatele excelente ale muncii unpr-istului si indiferent de ce ar spune unul sau altul, profesionalismul nu i-l poate lua nimeni, ce este al lui este al lui.

Este un excelent in excelenta

Domnule Diaconescu, continuati sa reprezentati Romania la cele mai inalte nivele din Europa, pentru ca rezultatele pozitive nu vor inceta sa apara.

 

Foarte incarcata agenda lui Diaconescu

Am incredere in capacitatea lui Diaconescu. A demonstrat pana acum ca e un negociator foarte bun. De altfel nici nu e intamplatoare alegerea lui pentru a indeplini aceasta functie intr-o perioada atat de importanta pentru politica externa a tarii noastre.

 

Romania isi arata fata in UE

Justitia sa functioneze la parametri, reprezentare in politica externa avem in persoana ministrului Diaconescu, si sa-i dam crezare ca in vara vom scapa de monitorizarea pe justitie.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor