Cristian Diaconescu: Proiectele de la Marea Neagra au nevoie de mai multa vigoare

Joi, 29 Martie 2012, ora 13:27
1679 citiri
Cristian Diaconescu: Proiectele de la Marea Neagra au nevoie de mai multa vigoare
Foto: mae.ro

Proiectele la Marea Neagra au nevoie de mai multa vigoare, iar rolul UE poate fi determinant in acest sens, a declarat, joi, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

"Au trecut cinci ani de cand Marea Neagra a intrat pe harta Uniunii Europene, prin aderarea Romaniei si Bulgariei. UE a sesizat rapid potentialul adus de acest bazin maritim si a lansat inca din 2007, la initiativa Romaniei si cu sprijinul altor state membre, Sinergia Marii Negre.

Constatam insa ca procesul nu si-a realizat pe deplin potentialul; au existat progrese, dar fragmentate, iar proiectele noastre au nevoie de mai multa vigoare", a declarat Cristian Diaconescu, in deschiderea conferintei "Politici europene la Marea Neagra: Consolidarea cooperarii regionale".

Cristian Diaconescu participa la ceremonia de investire a noului presedinte moldovean

Interesele individuale, diferite in sine, ale statelor din regiune "pot fi urmarite eficient doar intr-un context de dialog, de negociere integrativa, care sa depaseasca limitele jocului de suma nula cu care ne-a obisnuit istoria secolelor trecute. Potentialul de beneficii mutuale a fost deja evidentiat, insa nu a fost inca exploatat pe deplin", a precizat seful MAE.

Cristian Diaconescu a enumerat obiectivele Romaniei ca stat membru UE la Marea Neagra: "Dorim dezvoltarea multidimensionala a zonei Marii Negre, in beneficiul statelor riverane, dar si in interesul pe termen lung al Uniunii Europene, in domenii precum transporturi, energie, protectia mediului, securitate maritima, schimburi culturale.

Solutia este mai multa cooperare regionala intre tarile riverane si cele din zona extinsa a Marii Negre. Aceasta exista deja, in formate diverse; insa, ca si in cazul Sinergiei, rezultatele sunt segmentate, iar intentiile nu reusesc, de multe ori, sa fie implementate".

Uniunea Europeana poate avea un rol esential in stimularea cooperarii dintre statele de la Marea Neagra, a adaugat seful MAE: "Avem nevoie de o abordare regionala noua, insotita de o oferta clara si robusta a UE. Cred ca Uniunea, cu greutatea sa economica si politica, poate avea un rol semnificativ in stimularea acestei cooperari.

Uniunea ofera un model neegalat ca ambitie, transparenta si eficienta de niciun alt format de dialog interstatal. Romania crede cu tarie ca o mai mare implicare a UE va conduce la consolidarea potentialului de cooperare regionala la Marea Negra".

Cristian Diaconescu, despre pozitia Romaniei fata de Siria

"O uniune care nu isi poate realiza vocatia de model de cooperare, dialog si integrare in imediata sa vecinatate (Balcani, Marea Neagra) va avea mai putine sanse sa-si atinga ambitiile de jucator global", a punctat seful diplomatiei romane.

Rezultatul cel mai asteptat al unei mai stranse cooperari va fi "cresterea capacitatii de accesare a instrumentelor de finantare europene si nu numai, ma refer aici la fonduri structurale, programe de cercetare si dezvoltare sau programe comune operationale pentru cooperarea trans-frontaliera", a conchis ministrul de Externe.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cristian Diaconescu proiecte Marea Neagra, #Romania UE Marea Neagra, #Cristian Diaconescu MAE , #ministru Externe