Cristian Diaconescu: Se incearca o testare a rutei pentru migranti peste Marea Neagra

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 22:05
4400 citiri
Cristian Diaconescu: Se incearca o testare a rutei pentru migranti peste Marea Neagra
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, in legatura cu cresterea numarului de migranti in Romania, ca se incearca o testare a rutei peste Marea Neagra, dar ca nu se poate pune in discutie in acest moment aparitia unui val de refugiati de magnitudinea celui din 2015 sau 2016.

"Deocamdata, dupa parerea mea, se incearca o testare a rutei mult mai complicata peste Marea Neagra decat Mediterana, in conditiile in care coridorul balcanic a fost blocat. In Europa Centrala si de Est, statele care au avut migranti au devenit din ce in ce mai reticente in a primi astfel de persoane.

Este un mesaj care, sunt convins, a fost inteles si in taberele de refugiati din Turcia. In al treilea rand, este vorba de relatia cu Turcia, care, din punct de vedere politic, s-a racit substantial in ceea ce priveste o serie de capitale europene. Pe acest fundal, sigur ca se incearca variante care nu au fost explorate pana acum", a precizat Cristian Diaconescu.

El a mentionat ca nu se pune problema unui val de refugiati ca in 2015 si a afirmat ca situatia este "destul de complicata".

"Nu cred ca se poate pune in discutie in acest moment aparitia unui val de refugiati de magnitudinea celui care s-a intamplat in 2015 si oarecum mai redus in 2016, dar situatia s-ar putea sa fie destul de complicata, cu atat mai mult cu cat, deocamdata, se pare ca foarte multe dezvoltari in ceea ce priveste refugiatii ajunsi in Grecia si in Italia, chiar in ultima perioada, nu exista. Practic, in Grecia, din 66.000 de persoane, doar 6% au putut sa fie procesati in legatura cu cererile de azil, de acordarea statutului de refugiati. Ori, din aceasta perspectiva, este cam complicat", a explicat Diaconescu.

El a adaugat, insa, ca este problematica traversarea Marii Negre, in contextul faptului ca vine iarna si nu vor fi multi migranti care "se vor aventura pe acest coridor".

Este Romania pregatita?

Intrebat daca Romania este pregatita pentru astfel de situatii, Diaconescu a spus: "Este foarte dificil de spus. Pe de o parte, se are in vedere aspectul tehnic, capacitatile de cazare si de procesare a celor care ajung, pe de alta parte este si o chestiune culturala care trebuie avuta in vedere. Situatia refugiatilor comporta doua chestiuni fundamentale. Pe de o parte, dimensiunea umanitara si pe de alta parte dimensiunea securitara".

"In conditiile in care Statul Islamic pierde teren considerabil in Siria si in Irak, intentiile ca luptatorii Statului Islamic sa se alature refugiatilor sunt absolut clare. Din acest punct de vedere, controlul la frontiera si modul in care sunt verificate aceste persoane devine esential.

Dupa aceea intervine componenta administrativa: ce se face cu acesti oameni, mai ales ca multi dintre ei doresc sa mearga spre Europa de Vest. Evident ca in acest moment exista o cooperare minima spre absenta total in statele vecine spre vest privind preluarea refugiatilor. Deci, problema este cat se poate de complicata", a adaugat Diaconescu.

El a mai spus ca, in opinia sa, cea mai complicata situatie cu care s-au confruntat cei din Europa de Vest a fost incapacitatea de a procesa, de a verifica si de a face constatarile necesare in legatura cu aceste persoane.

"Majoritatea atentatelor din Europa de Vest au fost comise de persoane care s-au nascut, trait si educat in Europa de Vest, dar acest lucru nu poate exclude si o varianta complicata si in ceea ce priveste cei care vin cu valurile de migranti", a spus Diaconescu, referitor la posibilitatea aparitiei in aceasta situatie a unor atentate.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...