Ziare.com

Diaconescu, despre modelul Romania si vulnerabilitatea pe Schengen - Interviu (I)

de Lucian Lumezeanu
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 23:59

   

Diaconescu, despre modelul Romania si vulnerabilitatea pe Schengen - Interviu (I)
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre recentele divergente avute cu Serbia, negocierile pentru zona disputata cu Bulgaria si aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Diaconescu crede ca Romania are nevoie de adoptarea strategiei anticoruptie propuse de Guvern, pentru ca Romania sa nu fie vulnerabila in privinta aderarii la spatiul Schengen, chiar daca indeplineste regulile pentru aderare.

"Absenta unui astfel de angajament politic, pe considerente pe care nu le pot comenta, din partea partidelor, ar putea genera o vulnerabilitate in plus si o relativizare a vointei politice de la Bucuresti pe o zona atat de sensibila precum e lupta anticoruptie", ne-a declarat Diaconescu.

Seful diplomatiei romane a vorbit si despre Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania, despre care spune ca ar fi corect ca, din vara, sa-si inceteze activitatea, urmand ca, de la sfarsitul anului, sa avem un mecanism anticoruptie la nivel european.

Referitor la litigiul cu Bulgaria, Diaconescu a afirmat ca el va fi, in opinia sa, transat foarte rapid. In privinta relatiilor cu Serbia si a modului cum stiu sa gestioneze statele din jur problema etnicilor romani de pe teritoriul lor, Diaconescu s-a aratat de parere ca Romania e un model, un proiect de succes in ceea ce priveste tratamentul minoritatilor. El s-a aratat convins ca Serbia isi va respecta propriile angajamente, acum ca e stat candidat la aderarea la Uniunea Europeana.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu:


Am aflat recent ca avem un diferend cu Bulgaria, mai avem si altele, cu alti vecini, despre care nu se stie?

In primul rand, nu e vorba de un diferend, e vorba de o negociere. Cei care au purtat aceste negocieri au informat public. Din pacate, pentru considerente pe care chiar nu le inteleg, aceste teme nu ajung la cunostinta publicului. Da, e vorba de o negociere care se poarta cu Bulgaria pe aspecte privind delimitare. E nevoie de un acord si cred ca acesta se va obtine cat se poate de curand.

Cu alti vecini mai avem?

Nu.

S-a scris in presa ca diferendul nostru cu Bulgaria ar tine de o zona in care se gasesc hidrocarburi, e adevarat ca sunt hidrocarburi acolo?

La nivelul Ministerului de Externe avem doar negocierea pe palierul de drept international, nu pot sa va dau un raspuns pe teme economice.

In ultimul timp, Romania s-a exprimat ferm la adresa Serbiei, Bulgariei, Olandei. Vedem o schimbare de atitudine, o politica externa mai apasata?

Este vorba de o politica externa activa, asa cum toate statele desfasoara. Poate, in acest moment, opinia publica e ceva mai informata in legatura cu temele de politica externa care reprezinta zone de interes national. Din aceasta perspectiva, situatia romanilor din afara granitelor, aspectele care tin de functionarea comunitatilor romanesti, imaginea acestora, probleme de interes regional, sunt zone care trebuie, din punctul de vedere al politicii externe, trebuie sa beneficieze de sprijinul societatii, dincolo de mandatele institutionale pe care cei care fac politica externa sunt obligati sa le obtina.

Si opinia publica trebuie sa cunoasca mult mai in detaliu modul in care cei care o reprezinta statul roman isi exercita atributiunile. Cred ca ne aflam in faza unei informari ceva mai largi a opiniei publice. Astfel de atitutidini in politica externa sunt obisnuite, apar la un moment dat diferente de perceptie, si intre alte state, dar acest lucru nu deranjaza cadrul general de parteneriat pe care il avem cu spatiul european si euroatlantic.

Sunt puncte pe care pot sa apara diferente de opinie, dar ele sunt rezolvate in spiritul unei bune vecinatati si a unei bune analize factuale a analizei ca atare. Intre state, deosebit de relatiile intre indivizi sau partide, scopul e sa se ajunga la o formula agreata.

Putem spune ca, la momentul in care Serbia va intra in Uniunea Europeana, problemele semnalate, referitoare la etnicii romani din Valea Timocului se vor rezolva? Adica Serbia nu intra in UE fara sa le rezolve?

In primul rand, trebuie spus ca Romania a sprijinit Serbia in parcursul sau european inca de la primul enunt politic facut de Belgrad in acest sens. Credem ca rolul Serbiei in Balcanii de vest, ca de altfel in intreg sistemul european, e unul foarte important. Serbia parcurge, prin obtinerea statutului de candidat, un drum pe care toate celelalte state, inclusiv Romania, l-a urmat. E vorba de indeplinirea unor criterii economice, politice si institutionale foarte clare, aplicate pentru toate statele candidate. Exista si o anumita responsabilitate a institutiilor de la Belgrad in ceea ce priveste drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Din aceasta perspectiva, nu exista alta pretentie speciala a Romaniei decat aplicarea cadrului juridic existent in Serbia, acest cadru juridic fiind adecvat cadrului juridic la care aceasta tara a aderat.

Nu vom crea noi un caz special, sunt convins ca autoritatile de la Belgrad isi vor indeplini exemplar obligatiile.

Mai exista cazuri asemanatoare in statele invecinate, cu etnicii romani care nu au drepturi la nivel european?

Aici sunt 2 aspecte - e de remarcat, in primul rand, cazul Romaniei, care, sub aspectul protectiei drepturilor si libertatilor fundamentale ale minoritatilor, in ceea ce priveste reprezentativitatea si accesul la acele instrumente necesare pentru confirmarea identitatii etnice reprezinta un model de succes, o spun toate organizatiile internationale care au monitorizat de-a lungul anilor dezvoltarile din tara noastra.

Plecand de la propria noastra experienta, noi consideram ca, mai ales pentru statele care doresc sa devina membre ale Uniunii Europene, respectarea maximala a standardelor si valorilor in aceasta zona reprezinta un semnal pozitiv de reforma, de adaptare institutionala. Nu discutam in termenii unor pretenii sau revendicari, discutam in termenii unor armonizari ale standardelor la nivel european.

Sa nu uitam de unde am plecat, in anii '90-'91, pe aceste paliere, sa nu uitam ca, dincolo de evolutiile cadrului juridic, sau institutionale, a fost si inca este nevoie de progrese in ce priveste cultura, spiritul cetatenilor privind grupurile minoritare de un fel sau altul.

Aceste evolutii sunt in sens european, e in interesul tuturor statelor ca, atunci cand doresc sa devina membre ale Uniunii Europene, sa inteleaga cu prioritate si cat se poate de substantial, faptul ca protectia drepturilor si libertatilor etnicilor care locuiesc si sunt buni cetateni in statele respective reprezinta un argument hotarator in ce priveste candidatura lor la Uniunea Europeana. Nu facem decat sa reafirmam principiile fundamentale ale functionarii Uniunii Europene.

Cu alte cuvinte, apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana e un avantaj in apararea drepturilor etnicilor romani de peste granite?

Nu de natura politica. Este un exemplu in ceea ce priveste un proiect de succes, care a plecat dintr-o zona minimala de perceptie publica si a ajuns intr-o zona de armonizare cu standardele statelor membre ale Uniunii Europene. Acest proces nu e urmarit numai de Romania, ci de toate celelalte partenere din Uniunea Europeana.

In perioada asta au inceput negocierile pentru modificarea regulilor de guvernanta pentru Spatiul Schengen, una dintre propuneri fiind posibilitatea ca statele sa poata fi suspendate temporar de acolo - poate ajuta asta, paradoxal, Romania, in conditiile in care cei care se opun sa poata considera ca ne pot suspenda temporar daca sunt probleme?

Nu. Sunt 2 procese separate. Aderarea Romaniei la Schengen ar fi trebuit sa se produca atunci cand s-au indeplinit criteriile de aderare. Acest proces e intarziat, dialogul privind integrarea a intrat intr-o zona diferita de criteriile care au stat la baza evaluarii Romaniei in perioada pre-aderare. E o problema care trebuie rezolvata in acest an, avem semnale incurajatoare din acest punct de vedere.

Tutilescu: Schengen isi schimba regulile. Statele vor putea fi data temporar afara

In legatura cu regandirea unor prevederi ale acordului Schengen, in mod normal m-as putea pronunta in momentul in care am deveni membri. Am vazut o serie de luari de pozitie, unele legate de campanii electorale, altele care tin mai mult de o oarecare preocupare in ce priveste riscul imigrationist si capacitatea sau incapacitatea unor state de a raspunde.

Din punctul de vedere al Romaniei, cu eforturi foarte serioase, profesionale si financiare, am luat masurile necesare pentru securizarea frontierei, a doua frontiera de Est a UE ca lungime, dupa a Finlandei.

In al doilea rand, participam cu expertii nostri la proiectele UE si in ce priveste protectia altor frontiere, la proiectele Frontex, de exemplu. Pe acest palier, experienta noastra si modul in care raspundem la riscurile asimetrice cu care e confruntata Uniunea Europeana, inca o data, exemplar si are o recunoastere clara.

In legatura cu regandirea modului in care statele membre ale Acordului Schengen pot raspunde noii categorii de riscuri, in momentul in care vom face parte, ne vom putea spune punctul de vedere. Cred insa ca mult mai important decat sanctionarea unor state e gandirea unor proiecte strategice, mai ales pentru statele aflate la frontiere mai complicate, cum e Romania sau cum sunt Italia sau Spania.

E clar ca, dincolo de vointa politica de a implementa proiectele Schengen, exista zone in care statele europene trebuie sa concentreze fonduri, sa aiba o atitudine proactiva in ceea ce priveste intarirea cu profesionisti, cu ofiteri cu experienta. As merge mai degraba pe o idee de cooperare decat de a scoate din sistem state, cu atat mai mult cu cat dificultatile sunt diferite, in functie de zonele geografice.

Spuneati dumneavoasta recent: "Nu va jucati cu aderarea la Schengen". Cine se joaca?

Diaconescu: Nu va jucati cu aderarea la Schengen

Am fost intrebat si am dat un raspuns despre expresia vointei intregii clase politice de la Bucuresti. Determinarea ca, pe termen lung, Romania sa continue procesele de reforma, sa modernizeze functionarea statului de drept reprezinta angajamente politice care pot ajuta foarte serios procesul decizional in Uniunea Europeana privind Acordul Schengen.

Strategia anticoruptie ar putea oferi posibilitatea Parlamentului Romaniei ca, pe o tema care a beneficiat de interpretari sensibile si de suspiciuni mai mult sau mai putin intemeiate, sa fie considerata de parteneri ca fiind asumata la nivel national si, indiferent de schimbarile democratice la nivel guvernamental, sa existe un coridor sau un domeniu de permanenta in ce priveste atitudinea Executivului sau Parlamentului.

Absenta unui astfel de angajament politic, pe considerente pe care nu le pot comenta, din partea partidelor, ar putea genera o vulnerabilitate in plus si o relativizare a vointei politice de la Bucuresti pe o zona atat de sensibila precum e lupta anticoruptie. Era un semnal si o solicitare, o dorinta de a complini o astfel de asteptare, atat timp cat toate partidele politice si-au afirmat disponibilitatea de a intelege acest fenomen si de a reactiona ca atare.

O noua forma a MCV, din vara, ne-ar ajuta pentru aderarea la Schengen?

In primul rand, Mecanismul de Control si Verificare a fost introdus pe criterii avute in vedere la data integrarii Romaniei, in urma cu 5 ani. Si datorita aplicarii acestui mecanism, sistemul judiciar si institutiile sale sunt mult mai functionale, au un standard ridicat de raspuns la problemele societatii romanesti, principiile functionarii statului de drept sunt cat se poate de europene si valide. In mod categoric, regulile schimbandu-se, ar fi corect ca mecanismul sa-si inceteze valabilitatea.

Inlocuit cu altceva?

Nici nu poate fi inlocuit, am sa va spun, tehnic, de ce. Pentru ca aspectele legate de lupta anticoruptie vor face obiectului unui instrument european care va fi decis, probabil, la sfarsitul acestui an si care se va referi la toate celelalte state membre ale UE. In ce priveste celelalte criterii din mecanism, se refera la micromanagementul sistemului judiciar si eu cred ca institutiile care sunt direct implicate in acest proces au suficienta maturitate sa-si faca propria analiza.

Citeste vineri a doua parte a interviului acordat Ziare.com de ministrul Cristian Diaconescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4556 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

spatiul schengen e pentru tari civilizate

nu pentru rumunika cea mai mare exportatoare de minoritari si fonduri europene furate de pedelakeii oranjgutani cleptomani
tarile civilizate nu pot deschide usa mafiotilor crescuti si promovati de diktakioru' si emilogu' bocciu
cum poti sa lasi liber la circulatie unora ca vikleanu', berkovici, udreaka pedelaka, robertoaka agabaritica, bercea mondialu' cumatru fratelui lu' diktakioru' - traficant de arme, boldea, olteanu broscofagu', mircea degetel si alti oranjgutani pedelakei cleptomani?
daca se liber la vama pedelakeii ar trece cu tirurile de valuta si lingouri - au furat peste 350.000.000.000 euro in anii stapanirii lu' diktakioru'

 

Vreau sa fim in Schengen !

Dar ...........

M E R I T A M ?

 

nici un pedelakeu oranjgutan

nu merita sa traiasca, darmite sa intre in spatiul Schengen
korea de nord e pentru voi

Gandire tipic sekurista.

De la uslasi nu te poti astepta la altceva.

ura si invidie=neputinta

Asa caracterizez team-ul psd ist de pe forum.Corea de nord este pentru Iliescu-ponta -nastase.Dl ungureanu a studiat in vest.Ponta a spalat vase si vandut ziare in vest.

Diaconescule: pt Schengen trebuie sa avem clasa politica la puscarie

sa fii orb sa nu vezi cum se da spaga la judecatori ca mafiotii LPF, FRF si sekuristii deveniti dupa 89 "politicieni" care au jefuit economia si resursele tarii devenind miliardari in euro, au scapat "curati" de dosarele grele penale pe care le aveau...

Dupa alegeri vom vedea.

In Slovacia,le-au dat ultimatum daca va amintiti...votati pe candidatul pro-occidental si veti fi primit in UE.
Si asa auu iesit in proportie covarsitoare si l-au votat pe cel indicat,La noi n-o sa fie la fel,asta se intampla acum 15 ani de zile.
Se considera ca suntem maturi si nu vom vota alianta comunista USL.

o sa votezi

alianta pedelatrinei cu ddtv-0tv-ppdd - e mai democratica

Dupa alegeri vor fi schimbari la varf

In pisd si pnal -datorita pierderii alegerilor

@half-dupa alegeri vom vedea

Mai draga "mijocasule",ca nu vreau sa te jignesc,de ce nu
esti tu baiat de treaba si nu recunosti in fata Marii
Adunari Nationale ca acesti comunisti pe care-i blamezi tu nu au vandut tarisoara asta cum au vandut-o fariseii astia din '89 pana acum?Le vine si lor randul la moara,
nu-ti face griji!

degeaba suntem pregatiti "tehnic"

daca omul care lucreaza la calculator sau supravegheaza camerele video este corupt!vezi cazul pasapoartelor pentru moldoveni...si multe alte "nazbatii"!a propos,au mai fost condamnati vamesii aia...ca era telenovela deja!?

 

Isi rod unghile de ciuda pesedeii....

...dupa plecarea lui Diaconescu din PSD.
Era singurul cu care se laudau ca este incoruptibil,iar acum il fac tradator.
Dupa ce i-au terfelit familia,in pragul alegerilor interne de partid ca sa-l determine sa renunte la candidatura pentru sefia PSD....acum plang dupa el.

 

In spatele usilor inchise

Lacheii si razgandacii se fac pres in fata tarilor “civilizate" si fac totul spre binele
lor dar nu al tarii. Acest traseist, ca alta definitie nu am pentru calitatea lui umana,
acest ocupant al unei functii de mare raspundere pentru existenta poporului roman,
vine si ne sursura la ureche ca a aflat, ca vezi doamne nu e grav, dar, “din pacate, pentru considerente pe care chiar nu le intelege, aceste teme nu ajung la cunostinta publicului. Da, e vorba de o negociere care se poarta cu Bulgaria pe aspecte privind delimitare. E nevoie de un acord si cred ca acesta se va obtine cat se poate de curand.".Bravos natiune.Ce surprize ne mai pregatiti?
intelegere cu Ungaria pentru cedarea Transilvaniei, ca asa vrea Germania?O intelegere cu
Serbia pentru cedarea Banatului, ca pe romanii de acolo i-ati vandut deja? Ca ati scos toata
Tara la mezat, am vazut-o, ca ne vindeti FMI-ului si BM, iarasi am vazut-o.Daca va puneti la adapost in spatele unui individ numit MRU sa obtineti tot ce va vor muschii vostri(sunt
curios cat de repede aveti tupeul de semnare a acordului de mediu pentru cele 3 obiective),
credeti ca veti scapa vreodata de zidul cu care va inconjurati ? Va inselati amarnic,fariseilor.
Ne considerati pe toti niste prosti.V-o inghite si pe asta cine vrea. Dar nu uitati ca suntem
mult peste numarul vostru si va vom coplesi prin acest factor de care nu tineti seama.

 

Cum vrei tu Gogosica,

Doar haita USL-ista sa nu ajunga la putere!
In rest, PDL poate sa dispara linistit, ca n-o sa prea planga nimeni dupa el.
De fapt, lumea o sa-i mai voteze negativ, ca sa nu ajunga Felix-Ilici-Nastase la putere impreuna cu cei doi saltimbanci!

@mcgogosica....adevar din adevar graiesti....

fi te rog draguta si spune adevarat....cati oameni din acesta tara au o "educatie" ca sa le permita sa gandeasca astfel...,apoiii....oare... acesti "slujitori" ai intereselor straine care au vandut tara si pe noi ca robi,e posibil sa nu aibe spatele asigurat..?? si astfel sa ajunga la Drepta Judecata a Poporului.....!!!,dar oareee...... sfinti bisericii....sunt ei mai breji decat politicienii??,cum se face ca "politica lor" e una si aceias de la infintarea politici crestin-patriarhale...rabdati si suferiti Nedreptatea....chiar daca acea "nedreptate" pune in pericol exsistenta si traiul turmei pe care o pastoresc,interesele nationale a Romaniei...
Care a fost si este atitudinea "biserici" fata de hotia generalizata din tara si fata de furul avutiei nationale a Romaniei...!!??,iertarea de fiecare an de "sfintele pasti" si la pastele cailor Dreptate in Romania!!!!????...
O analiza putin mai profunda a starilor generatoare a "hotiei generalizate" si a faptelor imorale...Nu strica...mcgogosica....

Ce pete grele vor fi existand in biografia lui Diaconescu

ca putut fi santajat de Basescu sa constituie o secta rosie, socialista, o remorca, a unui partid ce isi spune liberal si democrat.
Probabil ceva foarte compromitator.
Numai ca acele pete se stiu si la U.E, caci ce se poate tine secret fata de serviciile secrete, si nu negociaza nimic cu el.
Dintr-o vanitate prezidentiala de a-si lega numele, in orice mod, cu orice pret, de aderarea la spatiul Schenghen procesul va fi intarziat, amanat, sine-die.

Indemnul: "Nu va jucati cu aderarea la Schengen" ar trebui sa fie motto-ul lor, al guvernantilor de astazi.

 

Iar teorii conspirationiste de doi bani?

Adica nu se poate accepta ca un tip pregatit si cu gandire moderna precum Diaconescu sa se sature de un partid neocomunist plin de dinozauri securisto-comunisti si hoti in lege??!

@stan

sigur ca se poate...acum depinde ce pregatire si gandire i s-a dat.vad ca a ajuns la unpr...deci,nu prea multa pregatire si gandire!!!cam 1%!!!

Spatiul Schengen ne este aratat ca o acadea unui copil

Nu foloseste decit celor care nu au ginduri cinstite,adica celor care doresc o verificare cit mai sumara la trecerea unor frontiere.In rest,se poate circula foarte bine si fara acordul Schengen.Mai bine ne-ar spune,in ce fel a amendat iesirile in decor ale obraznicului ambasador SUA,Ghitenstein,care,de foarte multe ori,s-a amestecat in treburi ale Romaniei care nu-l privesc?

 

Ce domn este acest ministru de externe Cristian Diaconescu

Ne intrebam mereu ce cauta acest domn in slehata de prost gust a PSD?Teo

 

Un gentleman intre comunisti

Suna ca ***.Nu. Nu se putea.

Pentru un agent de influenta chinez, tovarasul

caporal Diaconescu Cristian ne flasneteaza cam mult in limbajul sau de lemn mostenit de la Cizmaru si de la Zimbilicovici.
Noroc de hackerii chinezi care ii sar in ajutor cu algoritmul de osanale:
Delta-force
Marris
Gabitza
Dlupea
Darkness si
Boaxa

Articol interesant

Se vede bine ca Domnul Diaconescu este potrivit la pozitia care o are,este un om foarte serios si devotat intereselor tarii,felicitari domnului Diaconescu si success la slujba si in viata.

 

Romania in Schengen

Tara noastra va intra in spatiul Schengen datorita implicarii lui Cristian Diaconescu.

 

Vom reusi!

Avem nevoie de aderarea in Spatiul Schengen si prin intermediul lui Diaconescu sigur vom reusi pentru ca s-a straduit prea mult ca sa obtina acest lucru.

 

in Schengen

datorita lui Cristian Diaconescu in acest an vom intra in sfarsit in Spatiul Schengen. Am asteptat pana acum dar gata! Daca era Diaconescu la Externe de cativa ani acum altfel statea situatia. Dar e bine totusi ca se intampla si acum.

 

Diaconescu trebuie sprijinit

cu aderarea la Schengen nu prea e de joaca. nici nu stii ce intorsatura pot lua lucrurile, dar poate nu vom ajunge in aceasta situatie. Pana la urma trebuie sa avem incredere in Diaconescu. El stie ce e mai bine si va face ceea ce trebuie.

 

schengen

bine ca mai luati comentarii si unor ministri/politicieni de calitate din Romania, iar C. Diaconescu este unul dintre ei. am vazut ca are multe demersuri pentru binele tarii si sper sa ii reuseasca si aderarea in schengen.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor