Externele, inca un trofeu pentru UNPR (Opinii)

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:10
3177 citiri
Externele, inca un trofeu pentru UNPR (Opinii)

Cristian Diaconescu are toate premisele sa fie un ministru de Externe mai bun decat Teodor Baconschi. Nici nu e greu, pentru ca dupa ce a fost un foarte bun ambasador la Vatican si la Paris, dupa ce a contribuit in mod real la vizita Papei la Bucuresti, palaria de ministru s-a dovedit prea mare pentru dl. Baconschi.

Nu este prima data cand dl. Diaconescu detine portofoliul Externelor si poate ca este pozitia care i se potriveste cel mai bine. Desemnarea domniei sale era, asadar, din acest punct de vedere, una logica si de mai multa vreme vehiculata. Din punct de vedere politic este insa o nominalizare complicata pentru ca nu doar Teodor Baconschi pierde functia, ci si PDL, in timp ce puterea UNPR in cadrul coalitiei de guvernare creste substantial.

Nu cred ca sunt prea multi democrat liberali care sa suspine dupa Teodor Baconschi. Desi ales prim-vicepresedinte al PDL, domnia sa nu a fost niciodata asimilat de partid. Era unul dintre intelectualii cu care Traian Basescu a incercat la un moment dat sa reformeze partidul. Asa ca o inlocuire a d-lui Baconschi cu un alt democrat liberal nu era nicio problema. Din pacate pentru el, PDL nu are figuri reprezentative pentru politica externa, iar presiunea timpului era cu mult prea mare pentru a mai fi timp de tatonari.

Chiar si asa sunt convins ca vor fi destui democrat liberali care vor percepe aceasta decizie drept un pas inapoi in fata UNPR. Pentru ca exista in PDL o tabara deloc incantata de tovarasia tot mai stransa cu partidul lui Gabriel Oprea. Cu siguranta, Elena Udrea nu face parte din aceasta tabara.

Si adevarul e ca UNPR repeta oarecum paradoxul PC. Este un partid de traseisti, cei mai mult evadati din PSD in degrigolada pierderii alegerilor de catre Mircea Geoana, si expandat cu primari satui de opozitie si parlamentari convinsi ca nu vom mai primi inca o candidatura. UNPR nu a participat niciodata la alegeri, toate sondajele il plaseaza sub pragul electoral si totusi detine doua portofolii de foarte mare importanta in guvern, doua portofolii din cadrul CSAT.

Mai mult decat atat, vehiculul UNPR a adus la putere niste figuri nu doar controversate, ci de-a dreptul penale, dar, nu-i asa, reevaluate. Dar iata ca "oastea de stransura" nu mai este doar o plomba care sa acopere o gaura din procentele majoritatii, ci detinatorul a tot mai multe pozitii foarte importante. Amuzant este ca prin rocada de la Externe, consecinta a protestelor si impotriva aliantei Udrea - Oprea, tocmai aceasta alianta a fost intarita in matematica guvernamentala.

De remarcat ca si Traian Basescu, la randul sau, isi pierde unul dintre reprezentantii din guvern. E un prim pret pe care-l plateste, la randul sau, pentru criza pe care a declansat-o absolut gratuit si pentru care, in mod evident, nu are solutii. Si este foarte posibil sa nu fi avut un cuvant prea important de spus in decizia de revocare a ministrului de Externe, luata in urma unei sedinte furtunoase a conducerii PDL si anuntata pe picior de Emil Boc.

Disperat si fara imaginatie, premierul, aflat in plina lupta de supravietuire politica, a incercat sa arunce partidului si multimii cel mai putin important cap. Este a doua oara cand un om al lui Traian Basescu este evacuat din Palatul Victoria ca urmare a furiei starnite in PDL de niste declaratii neinspirate. Si lipsit de pincipalul sau atu, redus pentru prima data la tacere, presedintele nu poate reactiona in niciun fel si trebuie sa inghita galusca.

Citește și:
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat joi, 1 decembrie, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar că trebuie să fie pregătită...