Ministrul Diaconescu: Germania sustine consecvent aderarea Romaniei la Schengen

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 07:57
1713 citiri
Ministrul Diaconescu: Germania sustine consecvent aderarea Romaniei la Schengen
Foto: Arhiva

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, ca Germania ramane o sustinatoare consecventa a aderarii Romaniei la Schengen in acest an, dar urmareste cu atentie si aspectele legate de reforma sistemului judiciar.

Cristian Diaconescu se afla intr-o vizita oficiala la Berlin, unde a avut o intrevedere cu omologul sau, Guido Westerwelle.

"Ministrul german al Afacerilor Externe a subliniat sustinerea Germaniei pentru aderarea in acest an a Romaniei la Acordul Schengen. Germania ramane consecventa astfel aderarii conform calendarului agreat", a spus Diaconescu.

El a adaugat insa ca "partea germana sustine ca argumentele privind reforma sistemului judiciar si ireversibilitatea procesului de modernizare a acestuia reprezinta un element in plus, suplimentar, pozitiv privind deciziile pe care parlamentele nationale in tarile membre ale acordului Schengen urmeaza sa le ia".

"Aspectele legate de functionarea sistemului judiciar in Romania continua sa ramana relevante in conturarea unei decizii pozitive privind tara noastra. Dar politic, Germania este de acord si va promova ideea ca in acest an Romania sa devina membra a Spatiului Schengen", a mai spus ministrul.

El a mai explicat ca fiecare tara din acordul Schengen isi propune evaluarea candidatilor pe baza unor criterii existente.

"Olanda a adaugat si cele privind MCV. Nu neaparat partea germana are o preferinta in acest sens dar (...) incercam ca prin complinirea si a acestor argumente suplimentare sa se obtina o decizie. Ce e important e ca partea gemana ramane extrem de consecventa cu aderarea Romaniei in acest an la Schengen", a mai spus ministrul.

Intrebat daca este vorba despre aderarea totala, inclusiv cu frontierele terestre, sau doar partiala, el a spus ca acest aspect ramane in dezbatere.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca partea germana a salutat adoptarea de catre Guvernul roman a Tratului privind pactul fiscal si "determinarea de a asimila la nivel decizional in Romania masurile serioase, responsabile, care au fost promovate in ultima perioada de cancelarul Merkel".

"Partea germana considera ca semnalul dat de Romania prin ratificarea acestui tratat reprezinta un argument foarte serios pentru increderea investitorilor in Romania, dar si pentru credibilitatea tarii noastre pe pietele financiare europene", a mai spus ministrul.

El a precizat ca a abordat cu omologul german si aspecte legate de vecinatatea estica, cei doi salutand alegerea unui presedinte in Republica Moldova. Potrivit lui Diaconescu, Germania a reiterat sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Sibiu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat vineri, 15 martie, că ”extremismul e real şi e o problemă”, iar creşterea acestuia în...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Cristian Diaconescu Romania Schengen, #Germania sustine Romania Schengen, #aderare Romania Schengen , #ministru Externe