Romania are un litigiu privind frontiera de stat cu Bulgaria

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 08:12
5549 citiri
Romania are un litigiu privind frontiera de stat cu Bulgaria
Foto: Digi 24

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala" dintre Romania si Bulgaria, oficialul precizand ca este vorba de 17 kilometri patrati si ca vor avea loc discutii cu experti bulgari.

"In legatura cu aceasta comunitate (comunitatea de romani din Bulgaria - n.red.) va trebui sa avem o discutie politica de fond, ca de altfel si in ceea ce priveste unele aspecte privind, poate o sa va mire, delimitarea platoului continental si a marii teritoriale, cu Bulgaria. Asa cum am avut negocieri cu Ucraina, si cu Bulgaria sunt inca o serie de aspecte nesolutionate, pe care o sa le punem in discutie, o spun cat se poate de formal, daca doriti, impreuna cu partenerii nostri", a mentionat ministrul, marti seara, la postul de televiziune Digi 24.

Totodata, Cristian Diaconescu a declarat ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele doua state".

"E drept, este vorba de 17 kilometri patrati, nu de foarte mult, dar intre state europene, state cat se poate de cooperante in foarte multe planuri, nu vad de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate", a explicat ministrul de Externe.

Acesta a subliniat ca "vom invita partea bulgara sa discutam la nivel de experti, intr-un cadru pe care-l vom agrea la nivel bilateral".

Cristian Diaconescu a vorbit si despre problemele cu care se confrunta minoritatea romaneasca din Bulgaria, completand ca aceleasi standarde si aceleasi principii se aplica peste tot in legatura cu regimul minoritatilor la nivel european.

"Nu ma deranjeaza absolut nimic atata vreme cat dreptul romanilor de a se considera romani si nu alta categorie, alta denominare eventual dintr-o perceptie emisa la nivel statal, este respectat. Cata vreme acest drept este respectat, nu avem absolut nicio problema, dar trebuie sa atragem atentia atunci cand apar diluari", a conchis ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Cristian Diaconescu granita Bulgaria, #frontiera Romania Bulgaria litigiu, #litigiu granita Cristian Diaconescu , #ministru Externe