Dezvaluiri din culisele Fundatiei Miscarea Populara - Interviu cu unul dintre fondatori

Sambata, 23 August 2014, ora 13:56
9999 citiri
Dezvaluiri din culisele Fundatiei Miscarea Populara - Interviu cu unul dintre fondatori
Foto:miscareapopulara.eu

PMP a rupt contractul cu Fundatia Miscarea Populara (FMP) si, mai grav, cu principiile care au stat la baza, iar cel care a lansat campania de defaimare a lui Cristian Diaconescu a dorit sa ii faca un mare deserviciu presedintelui tarii, crede Radu Borza, unul dintre fondatori.

Fundatia Miscarea Populara a pornit de la un apel lansat de Cristian Diaconescu, iar scopul ei era sa construiasca un partid nou, fara "indicatii pretioase", bazat pe valori precum competenta si integritate, spune Radu Borza (foto centru) intr-un interviu acordat Ziare.com, in care explica, printre altele, cine este de vina pentru esecul inregistrat la alegerile europarlamentare si care este relatia fundatiei cu Traian Basescu.

Radu Borza este absolvent al Facultatii de Electronica si al Facultatii de Matematica, membru cofondator al dexonline si presedinte al Asociatiei cu acelasi nume. A ocupat functia de secretar general al Mensa Romania in perioada februarie 2009 - iulie 2011 si este membru al Mensa International.

Cum ati ajuns fondator al Fundatiei Miscarii Populare? Ce v-a motivat si cine v-a invitat sa participati la acest proiect?

Dupa ce am auzit apelul domnului Cristian Diaconescu pentru formarea Fundatiei Miscarea Populara, m-am inscris pe acea lista, iar dupa cateva zile, Daniel Funeriu m-a invitat sa fiu unul dintre membrii fondatori.

Motivatia? Imi place sa lupt pentru principiile mele, iar principiile FMP descrise in program sunt cele care consider si acum ca ar fi singura sansa a Romaniei pentru viitor.

Care au fost valorile pe care a fost intemeiata aceasta fundatie si ce scopuri s-au urmarit?

Proiectul de platforma al FMP a reprezentat temelia pe care s-a constituit FMP. Ideile de baza? Competenta, integritate, respectarea principiilor statului de drept. Scopul a fost de la inceput unul politic: crearea unei platforme la care sa adere in special cei care nu se simteau reprezentati de partidele existente.

Povestiti-ne despre evolutia fundatiei. Ce v-a impresionat cel mai tare, care au fost principalele temeri? Cum s-a ajuns la infiintarea partidului?

Cel mai mult m-a impresionat calitatea oamenilor cunoscuti prin intermediul fundatiei, in special la Constanta si Timisoara. Ne bazam pe strangerea, in 2-3 ani, a unei mase critice care sa poata construi un partid de jos in sus, fara "indicatii pretioase" de sus, ci dimpotriva, un partid care sa isi creasca in mod natural liderii si care sa fie capabil, cu ajutorul experientei pe care o va fi avut in acel moment fundatia, sa poata rejecta orice incercare de capusare din partea oamenilor politici "consacrati" deja sau de deturnare a obiectivelor fundatiei.

Sunt convins ca daca am fi reusit sa respectam planurile initiale, agreate de toti membrii fondatori, acesti oameni ar fi reusit sa construiasca si o organizatie civica, si un partid politic in concordanta cu principiile enuntate mai sus.

Temerea principala (nu numai a mea) a fost ca s-ar putea intampla exact lucrurile care se intampla astazi.

In legatura cu infiintarea partidului, consider ca s-a facut in pripa, iar acest lucru cred ca s-a vazut. De altfel, am militat cat am putut pentru respectarea planului initial, dar, din pacate, nu am reusit sa fiu persuasiv. Cum tot timpul incerc sa fiu consecvent cu mine insumi, nu m-am implicat deloc pe partea cu infiintarea partidului (nici macar cu propria semnatura) si nici nu m-am interesat indeaproape de evolutia lui.

De ce credeti ca nu a obtinut PMP un scor de doua cifre la europarlamentare, asa cum se angajase public conducerea lui?

In opinia mea, doua au fost motivele. Primul, alcatuirea listei: Daniel Funeriu cap de lista ar fi reusit cu notorietatea sa sa aduca mai multi oameni la vot. Al doilea: campania personala in locul uneia electorale. Ce cauta oare un "simplu membru" in prim-planul afisului oficial?

La inceputul campaniei electorale, PMP era creditat cu 9-12%. Dupa campania personala a doamnei Udrea s-a obtinut un pic peste 6%. Sigur, aici vina principala ii apartine organizatorului de campanie, care n-a fost in stare sa spuna nu unei initiative evident pierzatoare.

Stiti de ce nu a mai candidat Eugen Tomac, la congres, pentru functia de presedinte al partidului? Cum vi s-au parut alegerile?

Din pacate nu va pot furniza informatii despre PMP deoarece, dupa cum am spus, am incercat sa evit contactul cu partidul: singurele persoane prin care am intrat in contact cu PMP au fost colegii de la fundatie. Despre alegerile din partid va pot spune doar ca am propus, prin intermediul colegilor mei, votul electronic, dar nu s-a intamplat nimic.

Cine conduce de facto FMP si care este relatia partidului cu Traian Basescu si cu fundatia de la care s-a pornit?

La fundatie am pornit la drum cu libertate totala atat timp cat respectam principiile. Stiu ca presedintele Traian Basescu se interesa de mersul FMP, insa niciodata nu a intervenit in vreun fel.

Cum comentati plecarile unor cunoscute personalitati din PMP? Care credeti ca au fost cauzele?

Ca sa fiu sincer, mi-a parut mai rau faptul ca oamenii de calitate din fundatie nu au reusit sa intre in partid.

Acceptarea de catre conducerea interimara a unui contingent mare de politicieni din esaloanele inferioare ale altor partide a creat premisele devierii de la principiile fundatiei si intrarea PMP in paradigma partidelor mioritice.

Ce parere aveti despre modul in care Elena Udrea a ajuns candidatul la presedintie al PMP? Cine credeti ca a luat aceasta decizie si ce rost a mai avut nominalizarea initiala a lui Cristian Diaconescu?

Lucrurile care i se imputa acum lui Cristian Diaconescu sunt hilare: se puteau imputa cand a fost numit sef al Cancelariei Prezidentiale si cand a inceput organizarea FMP. A-l acuza abia acum de aceste lucruri reprezinta o lipsa totala de consecventa, dar si de loialitate.

Candidatura lui Cristian Diaconescu era singura optiune fireasca si, de altfel, a fost si anuntat la congres ca fiind candidatul la prezidentiale. Dar, probabil ca a fost luat prin surprindere de acel anunt, caci altfel ar fi trebuit sa ceara Congresului PMP validarea sa drept candidat in acelasi timp.

Scenariul cu Cristian Diaconescu retras si iesirea Elenei Udrea la rampa a fost vehiculat de anumite canale media pentru a arunca in derizoriu candidatura. Campania de defaimare a inceput acum o luna pe retelele de socializare, intamplator sau nu, in acelasi timp cu momentul in care Cristian Diaconescu lansa Monicai Macovei (si lui Mihai Razvan Ungureanu) invitatia de a se alatura Fundatiei Miscarea Populara (nu partidului!).

Elena Udrea, contestata de fondatorii Miscarii Populare: Se dezice de Traian Basescu!

Cu cine veti vota la alegerile prezidentiale si de ce?

Dintre cei care si-au anuntat candidatura pana acum numai Cristian Diaconescu si Monica Macovei sunt pregatiti pentru functia de presedinte. Sper sa reuseasca sa stranga semnaturile de sustinere.

Basescu o sustine pe Udrea la prezidentiale: Reactiile fostilor sai colaboratori

Care este activitatea fundatiei in prezent si ce planuri de viitor aveti? Cristian Diaconescu ramane presedintele fundatiei, in ciuda acuzelor aduse in legatura cu suspendarea presedintelui din 2007?

In prezent, activitatea fundatiei e pusa sub semnul intrebarii de faptul ca PMP a rupt contractul cu fundatia si, ce e mai grav, cu principiile care au stat la baza formarii acestor entitati.

Am observat in Romania o tendinta anormala de a substitui principiile cu oameni. Oamenii iti pot insela asteptarile, insa principiile nu, ba dimpotriva, oamenii pot incalca principiile. Evolutia PMP evidentiaza faptul ca este obligatorie reforma legii partidelor si alinierea la normele occidentale (unde este nevoie doar de 3 persoane pentru a forma un partid).

Eu sincer sper ca domnul Cristian Diaconescu sa ramana presedintele fundatiei. Nu voi ramane in cadrul fundatiei daca se va impune un presedinte din exterior sau se va repeta un scenariu similar cu cel din cadrul partidului.

Mi-am spus parerea despre acuzatiile legate de suspendarea din 2007: si daca sunt reale si daca nu, Traian Basescu iese mai sifonat (doar el l-a ales pentru Cancelaria Prezidentiala si drept organizator al FMP), deci cine a lansat aceasta campanie de defaimare a dorit sa ii faca un mare deserviciu presedintelui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Borza Miscarea Populara, #Basescu fundatia Miscarea Populara, #Cristian Diaconescu candidat Miscarea Populara , #Miscarea Populara