Si totusi Europa

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Luni, 03 August 2015, ora 11:00
6318 citiri

Incepand cu 3 august, Ziare.com imi ofera posibilitatea de a comunica, de doua ori pe saptamana, cu cititorii extrem de avizati ai acestui site.

Cred, cu tarie, ca astazi evolutiile in relatiile internationale ne privesc si ne afecteaza pe fiecare in parte, deci este firesc sa fim bine informati, sa intelegem ce se intampla cu noi si in jurul nostru.

Romania si romanii in lume nu mai reprezinta o simpla paradigma de imagine care se rezolva cu sarmale si invitati din tara la zilele nationale.

Astazi amenintarile de tot felul izbucnesc in jurul Romaniei, iar pentru milioanele de romani care traiesc in strainatate imaginea lor si a tarii lor a devenit un factor de securitate personala.

Ma voi stradui sa explic momentele in care ne aflam, dezvoltarile in domeniul securitatii, atitudini, reactii, planuri si greseli la nivel global sau regional care, in opinia mea, au semnificatie si pentru noi romanii.

Ma bazez pe publicul perceptiv si atent al Ziare.com.

Va rog sa-mi adresati intrebari, solicitari de clarificare si evident critici pentru ca, in domeniul politicii externe chiar nimeni nu s-a nascut intelept.

In fiecare luni am sa va propun o serie de evenimente la nivel global sau regional pe care va voi invita sa le urmariti si asupra carora vom putea dialoga.

Deci, sa incepem

Dupa criza greaca, din ce in ce mai frecvent, Uniunea Europeana pare a fi devenit vinovatul de serviciu spre care se indreapta criticile cetatenilor europeni, atent orientate atat de catre politicieni populisti reductionisti din spatiul comun european, dar si de catre guverne interesate din afara zonei europene.

In Marea Britanie se critica atitudinea "prea socialista"; Franta considera UE ca fiind "prea capitalista", iar Grecia lui Tzipras este vehementa impotriva "atitudinii coloniale cu accente fasciste" a Grupului Euro. Din Europa de Est se aud critici motivate de inactiunea UE privind facilitarea mobilitatii fortei de munca.

Birocratii de la Bruxelles sunt derutati. "Oare nu am generat suficiente proiecte benefice pentru natiunile europene?"

Pana la un punct, cu totii au dreptate.

Prin decizii politice, UE a coborat barierele economice, a creat moneda unica si zona euro destul de stabila si a extins, pe cat posibil, prosperitatea economica la nivelul statelor membre.

Mai important, fostii inamici ai lumii occidentale au fost integrati, ceea ce a contribuit la promovarea stabilitatii politice la nivelul continentului.

De unde apar germenii contestarii?

Se invoca aroganta si elitismul. Desi UE are propriul Parlament, exista o preocupare intemeiata privind mecanismul prin care se iau deciziile relevante, prin intermediul unor "mandarini" care nu au fost alesi in mod direct.

Solidaritatea europeana este testata aproape zilnic. Sentimentul anti-european este in crestere si pare a fi de neoprit, cu predilectie in statele fondatoare, puternic dezvoltate economic si semnificative in domeniul securitatii. Tentatia de a crea o Uniune "cu mai multe viteze", diferentele de abordare in relatia cu partenerul american sau reactia nuantata la demersurile Rusiei de a crea cat mai multe linii de separare inlauntrul UE sunt tot atatea provocari.

Electoratul din state europene, consolidate democratic, reactioneaza la confuzia creata de mesajele contradictorii si, ironic aproape, trimite in Parlamentul European politicieni anti-europeni.

In absenta unui efort comun al celor 28 de a actiona solidar si determinat, prin institutii puternice si coerente, va fi tot mai dificil, chiar in conditiile imbunatatirii parametrilor economici, ca Europa sa isi pastreze traiectoria ascendenta.

Sunt un sustinator hotarat al Europei ca expresie a sistemului de valori occidentale si tocmai de aceea semnalez cu preocupare ca raspunsurile nesigure, confuze deseori, pe care unele state sau institutii europene le dau la marile provocari globale, genereaza ingrijorare. Numarul record de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa Sub-Sahariana, escaladarea fundamentalismului jihadist sau invazia din Ucraina sunt doar cateva exemple. Aceste amenintari si multe altele afecteaza mai serios Uniunea Europeana si mai putin SUA sau China.

Dar si gestionarea neclara a vectorilor pozitivi dinspre exteriorul UE este contra-productiva.

Relatia transatlantica, pivotala pentru ordinea mondiala, este slabita. La ultimul Summit G7, SUA au depus eforturi intense pentru a-si convinge partenerii europeni sa mentina regimul sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse, pentru inca 6 luni, in ciuda escaladarii crizei ucrainiene.

Europenii sunt ezitanti atunci cand se pune problema angajarii NATO la frontiera Aliantei, desi state membre din zona, precum Polonia, tarile baltice sau Romania sunt tot mai preocupate de securitatea lor amenintata la un nivel fara precedent dupa 1990.

Interesul fundamental al Romaniei este atat pastrarea intacta a agendei comune europene si euro-atlantice, cat si raspunsul solidar al membrilor NATO si UE in fata riscurilor si amenintarilor la adresa comunitatii internationale. Viitorul nostru comun are ca dimensiune fundamentala sistemul de valori occidentale.

In saptamana care urmeaza se vor marca doua evenimente care au influentat dramatic istoria mondiala: a 70-a aniversare a primei detonari a unei arme atomice la Hiroshima, precum si implinirea a 25 de ani de la invazia Irakului in Kuweit.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat printre altele functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#politica Uniunea Europeana, #criza Grecia Uniunea Europeana, #politica anti europeana , #Miscarea Populara
Comentarii
Poza Cosmin Daniel
Cosmin Daniel
rank 5
Un articol excelent, de inalta calitate.