Cristian Diaconescu nu se vrea un "presedinte jucator" - Ce ofera si de ce se dezice Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 11:43
8843 citiri
Cristian Diaconescu nu se vrea un "presedinte jucator" - Ce ofera si de ce se dezice Interviu

Viitorul presedinte trebuie sa se inteleaga si sa coopereze cu orice guvern generat democratic, trebuie sa se ridice deasupra sistemului politic si sa reprezinte societatea, afirma Cristian Diaconescu, candidatul anuntat de PMP pentru presedintie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Diaconescu s-a aratat deschis dialogului cu restul dreptei, dar numai pe baza programelor, a principiilor si a subliniat ca in niciun caz nu ar sustine in turul al doilea candidatul PSD, indiferent cine ar fi el.

Cristian Diaconescu admite ca asocierea cu personaje de tip Marin Anton ii creeaza o dificultate, dar "oamenii cu gandire libera nu castiga voturi, nici in partid, nici in afara".

Cititi in interviu ce lege nu ar fi promulgat Cristian Diaconescu spre deosebire de Traian Basescu, dar si cum comenteaza eventuala candidatura a sefului SRI sau SIE pentru Cotroceni.

De ce candidati la presedintia Romaniei?

Pentru ca am ceva de oferit. Cred ca functia de presedinte presupune in primul rand expertiza. Am fost ministru al Justitiei, de doua ori ministru de Externe, am fost seful Administratiei prezidentiale si, sub aspect tehnic, profesional cunosc modul in care se poate duce aceasta functie. As oferi societatii dorinta si capacitatea de a asigura linistea politica pe marile dimensiuni.

Pe ce electorat contati? PMP are verificate doar 6 procente.

Presedintele trebuie sa se ridice deasupra sistemului politic, a conflictualitatii politice si sa reprezinte societatea. Am speranta ca interactiunea cu societatea va fi foarte utila pentru ca toti candidatii sa inteleaga adevaratele asteptari ale romanilor. Reprezentarea nu inseamna doar imagine, ci si protectie a societatii si a cetatenilor.

Care credeti ca sunt aceste asteptari ale societatii de la presedinte?

Ele tin de reprezentare si de pastrarea unui echilibru. E important ca viitorul presedinte sa se inteleaga si sa coopereze cu orice guvern generat democratic. Trebuie sa asigure reprezentarea activa si profesionista in exterior.

E o discutie nedreapta pentru milioane de romani in privinta liberei circulatii a fortei de munca. In diverse tari exista tot felul de pozitii politice care afirma ca romanii, bulgarii etc genereaza o presiune pe piata fortei de munca prin turism social.

Presedintele trebuie sa ii explice omologului francez sau premierului britanic faptul ca turismul social reprezinta 1% la nivel european si el poate fi reglementat la nivel intern. Problema e dumpingul social. E nevoie de intelegeri interguvernamentale, de interventia CE, pentru ca piata fortei de munca sa ramana libera.

Fac si ceva concret: sunt avansat in organizarea unei discutii in Marea Britanie, inclusiv cu Nigel Farange, la BBC, in care sa avem o explicatie reciproca. Multi parteneri din Marea Britanie mi-au spus: romanii nu vin sa ne explice si atunci se aud doar vocile radicale.

Traian Basescu nu a facut aceste lucruri de vreme ce trebuie sa le faca viitorul presedinte?

Poate ca ne aflam intr-un moment evolutiv din cauza clivajului dintre presedinte si zona executiva, din cauza unor dezvoltari de politica interna, cum a fost in vara lui 2012. Aceste tensiuni au diminuat forta reprezentatilor Romaniei si lucrurile nu au mai fost sustinute cu aceeasi tarie.

Nu e vorba doar de presedinte. Unde a fost Guvernul cand presedintele a acuzat agresiunea Federatiei Ruse in Crimeea?

Dar daca veti fi ales presedinte in toamna, exact peste acelasi guvern veti da, veti ateriza in aceleasi conditii interne. Cum veti depasi clivajul pe care il acuzati?

Pornind de la rationalitatea oricarui guvern. Sunt teme care nu pot fi depasite de conflictul politic intern. Ele presupun o atitudine solidara.

Traian Basescu nu a reusit depasirea conflictului si atitudinea solidara.

Nu i-a oferit nimeni nimic din zona politica si ideea de a-l izola nu a fost buna. Daca Guvernul era disponibil, presedintele avea alta atitudine.

Abandonati modelul presedintelui jucator?

Proiectul meu nu este al unui presedinte jucator. Nu ma voi distanta insa niciun milimetru de la proiectul lui Traian Basescu privind statul de drept, independenta institutiilor si regulile democratiei. Independenta Justitiei e sacrosanta. Isi fac foarte bine treaba cei care conduc DNA, ICCJ, CSM. Ei trebuie sa ramana pe loc si sa-si finalizeze mandatele. La fel in cazul serviciilor secrete.

Deci nu va indepartati de proiectul presedintelui, dar va indepartati de metodele presedintelui?

Din acest punct de vedere sper ca am cooperarea tuturor. Trebuie trasa o linie, pentru ca sunt teme grave care vizeaza societatea si trebuie sa fii iresponsabil sa le ignori.

Pe ce va bazati speranta?

In primul rand, pe modul in care imi voi configura campania. Nu voi ataca ieftin, nu voi cobori intr-o zona gregara doar pentru a da replica. Cu orice pret, vreau ca electoratul sa voteze in cunostinta de cauza.

Este invocata sistematic ipoteza candidaturii prezidentiale a sefilor SRI si SIE. Credeti ca trecerea unui sef de serviciu secret direct din functie intr-o candidatura prezidentiala, eminamente politica, poate crea probleme de credibilitate serviciului secret respectiv?

Actualii sefi SIE si SRI se apropie foarte mult de ceea ce este nevoie pentru un presedinte. Dar, daca ar dori sa candideze, sa anunte azi! Cei care intra in arena trebuie cunoscuti si evaluati din toate punctele de vedere. Pentru sensul democratic e bine ca toti cei care se doresc candidati sa iasa cu cat mai mult timp inainte pentru a asigura evaluarea drastica si democratica. Altfel apare o umbra oculta nemeritata, dar inerenta.

Azi nu e cam tarziu? George Bush a lasat ani buni intre sefia CIA si presedintia SUA. Nu e nevoie de un asemenea timp de separare clara intre fosta functie si candidatura?

Categoric. Trecerea imediata poate ridica semne de intrebare privind artificialiatea intregului proces.

Sunteti candidatul unui partid de dreapta, ati fost un politician de stanga, vicepresedinte PSD, candidat la presedintia PSD, ati fondat un partid de stanga. Sunteti un politician de stanga sau de dreapta?

Nu reneg nimic din ce am facut. Intotdeauna mi-am reprezentat tara si am crezut neclintit intr-un destin occidental si modern al acestei tari. La Justitie am reusit impreuna cu Vasile Puscas sa inchidem capitolul justitie cu UE. Clauza de salvardare s-a dus in mandatul meu. A ramas MCV, dar el nu a fost inalturat nici acum.

Impreuna cu Bogdan Aurescu am incheiat tratatele esentiale cu Ucraiana si Rusia pentru intrarea in NATO. Am dat cele trei legi ale justitiei, care 80% au ramas in vigoare si azi, desigur cu sprijinul colegilor din Parlament. Nu am facut politica unui partid sau al altuia nici in MJ, nici la Externe.

Ideologic, n-as putea decat sa imi pun semne de intrebare privind consecventa celor de la care am plecat. Am iesit incercand sa fac alt partid de doua ori, incerc sa sprijin proiecte politice care sa faca diferenta.

Vorbiti despre statul de drept, justitie, anticoruptie, servirea tarii. Acestea sunt valori transideologice, ale oricarui politician cu vocatie democratica. Eu va intreb despre diferentele clare intre stanga si dreapta: interventie sau nu a statului in economie, ce fel de stat, egalitarism sau nu etc. Unde va situati?

Ma situez de partea Romaniei. Guvernul Nastase, spre exemplu, a luat masuri liberale pentru ca asa era momentul, a introdus prima declaratie de avere.

Romania are nevoie de dreapta sau de stanga?

Are nevoie de lege si ordine, de un stat minimal, de patru taxe si atat, de familia popular europeana, de reguli drastice si de clasa medie care sa nu fie incurcata de stat. Si apoi, ma vedeati pe mine alaturi de cei care au vrut in doua zile sa schimbe statul din temelii in 2012 sau huiduind-o pe Merkel? Eu am intutit in 2010 ca acolo va ajunge conducerea PSD.

Imi invocati principii de dreapta. Daca aveti aceste convingeri, cum de ati stat atata vreme in stanga?

Pentru ca nu a existat in stanga o presiune doctrinara. Am avut pozitii utile pentru proiectele mele. Am lucrat dincolo de interese politice pentru interesul Romaniei. Poate am fost tinut separat in PSD.

Spuneti ca statul de drept e fundamental, ca nu va puteati regasi langa cei care au facut ce au facut in 2012. In aceste conditii, va simtiti confortabil alaturi de dl Marin Anton, vicepresedinte PMP acum, membru PNL in 2012 si parlamentar care a votat pentru mutilarea Codului penal in "martea neagra"?

Evident ca am o dificultate. Dar raportarea directa la un caz sau altul care ridica semne de intrebare poate fi corecta numai secvential. Pe aceasta logica, cu niciun parid nu poti fi credibil pe temele mentionate. Trebuie sa fim realisti, partidele curpind oameni de toate felurile. Important e ca astfel de oameni sa nu aiba o influenta determinanta in legatura cu decizia politica majora.

Daca acesti oameni dau linia de conduita a partidului, avem o problema. Daca sunt doar participanti la un proiect coerent, trebuie sa vedem realist lucrurile. Viata de partid in sine e diferita, fara ea partidul nu ajunge la putere si atunci lucrurile raman simple vorbe. Helmuth Kohl imi spunea ca prefera ca Boris Eltin sa ajunga in istorie pentru ce a facut din momentul in care a intrat in Biroul politic, nu pentru ce a facut ca sa ajunga in Biroul politic.

Deci fara "mariniantoni" nu se poate castiga puterea?

Relatia dintre cetateni si partide e cea pe care o avem. Oamenii cu gandire libera sunt importanti, dar nu castiga voturi, nici in partid, nici in afara. Si ai aceasta dilema profunda: de ce o retorica etica, principiala nu se intalneste cu succesul politic?

Deci daca ramaneti principial riscati sa nu primiti voturi la prezidentiale? O sa va schimbati?

De statul de drept si demnitatea Romaniei nu ma voi deroba sub nicio forma. Sper sa aduca si voturi.

Va pun intr-o speta prezidentiala. Sefii ANI si DNA acuza legea prind delegarea semnaturii primarilor si presedintilor de CJ ca le blocheaza interventia in cazul conflictului de interese. Traian Basescu a promulgat-o fara obiectii. Daca erati presedinte, ati fi promulgat aceasta lege?

In forma actuala, nu. O trimiteam inapoi si ceream gasirea unei solutii, astfel incat sa nu afectam chestiunea conflictului de interese, dar sa rezolvam si problemele practice ale primarilor pe care se aglomereaza toata raspunderea. Era nevoie de un act normativ mai complex reglementat.

Fostul presedinte al Fundatiei MP, Marian Preda, caruia ii urmati in functie, a declarat la demisie, dupa congresul PMP: "clasa politica nu poate fi reformata din interior". Va ingrijoreaza?

Am un respect desavarsit pentru dl Preda si sper ca il voi convinge ca se poate. Dar procesul e complicat, asteptarile nu pot fi indeplinite pe termen scrut. Este frumos entuziasmul, dar e nevoie de staruinta si ani. Poate e o dezamagire de moment.

Traian Basescu si Elena Udrea au sustinut cu mare tarie proiectul candidatului comun al dreptei. Candidatura dvs tot pe dreapta nu fractureaza acest proiect?

Cred ca nu. Evident, ideea unei drepte solidare ramane de actualitate, cu mai multi sau mai putini candidati. Ceea ce conteaza nu e asocierea liderilor in jurul mesei, ci a unor programe similare.

In acest moment, pe liniile esentiale legate de statul de drept, nu i-am auzit pe ceilalti spunand unde se situeaza. Discutam despre oameni de stat care isi accepta si greselile. Nu putem sprijini un candiat care nu si-a facut clara pozitia in privinta regulilor de functionare din Romania. Sub aspectul statului de drept, lucrurile trebuie sa continue cum sunt.

Il suspectati pe dl Predoiu, de exemplu, ca ar pune gand rau statului de drept, ANI sau DNA?

Nu. Dl Predoiu nu e in situatia delicata a celorlalti. Dar nu stiu in ce masura garantiile domniei sale functioneaza si la ceilalti. Daca vor da semnalele corespunzatoare si vor fi suficient de rationali, se poate deschide o cale de dialog.

Veti ajunge cu siguranta in turul II?

Da, dar sunt dispus la dialog. Nu as sustine niciodata ideea ca Romania sa fie acoperita politic de la nivelul presedintelui pana la ultimul catun de un singur partid politic.

Deci in turul al II-lea nu ati sustine sub nicio forma candidatul PSD oricine ar fi el?

Nu!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Diaconescu candidatura prezidentiala, #Diaconescu Udrea Basescu , #Miscarea Populara