Ziare.com

Cristian Diaconescu nu se vrea un "presedinte jucator" - Ce ofera si de ce se dezice Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 11:43

   

Cristian Diaconescu nu se vrea un "presedinte jucator" - Ce ofera si de ce se dezice Interviu
Viitorul presedinte trebuie sa se inteleaga si sa coopereze cu orice guvern generat democratic, trebuie sa se ridice deasupra sistemului politic si sa reprezinte societatea, afirma Cristian Diaconescu, candidatul anuntat de PMP pentru presedintie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Diaconescu s-a aratat deschis dialogului cu restul dreptei, dar numai pe baza programelor, a principiilor si a subliniat ca in niciun caz nu ar sustine in turul al doilea candidatul PSD, indiferent cine ar fi el.

Cristian Diaconescu admite ca asocierea cu personaje de tip Marin Anton ii creeaza o dificultate, dar "oamenii cu gandire libera nu castiga voturi, nici in partid, nici in afara".

Cititi in interviu ce lege nu ar fi promulgat Cristian Diaconescu spre deosebire de Traian Basescu, dar si cum comenteaza eventuala candidatura a sefului SRI sau SIE pentru Cotroceni.


De ce candidati la presedintia Romaniei?

Pentru ca am ceva de oferit. Cred ca functia de presedinte presupune in primul rand expertiza. Am fost ministru al Justitiei, de doua ori ministru de Externe, am fost seful Administratiei prezidentiale si, sub aspect tehnic, profesional cunosc modul in care se poate duce aceasta functie. As oferi societatii dorinta si capacitatea de a asigura linistea politica pe marile dimensiuni.

Pe ce electorat contati? PMP are verificate doar 6 procente.

Presedintele trebuie sa se ridice deasupra sistemului politic, a conflictualitatii politice si sa reprezinte societatea. Am speranta ca interactiunea cu societatea va fi foarte utila pentru ca toti candidatii sa inteleaga adevaratele asteptari ale romanilor. Reprezentarea nu inseamna doar imagine, ci si protectie a societatii si a cetatenilor.

Care credeti ca sunt aceste asteptari ale societatii de la presedinte?

Ele tin de reprezentare si de pastrarea unui echilibru. E important ca viitorul presedinte sa se inteleaga si sa coopereze cu orice guvern generat democratic. Trebuie sa asigure reprezentarea activa si profesionista in exterior.

E o discutie nedreapta pentru milioane de romani in privinta liberei circulatii a fortei de munca. In diverse tari exista tot felul de pozitii politice care afirma ca romanii, bulgarii etc genereaza o presiune pe piata fortei de munca prin turism social.

Presedintele trebuie sa ii explice omologului francez sau premierului britanic faptul ca turismul social reprezinta 1% la nivel european si el poate fi reglementat la nivel intern. Problema e dumpingul social. E nevoie de intelegeri interguvernamentale, de interventia CE, pentru ca piata fortei de munca sa ramana libera.

Fac si ceva concret: sunt avansat in organizarea unei discutii in Marea Britanie, inclusiv cu Nigel Farange, la BBC, in care sa avem o explicatie reciproca. Multi parteneri din Marea Britanie mi-au spus: romanii nu vin sa ne explice si atunci se aud doar vocile radicale.

Traian Basescu nu a facut aceste lucruri de vreme ce trebuie sa le faca viitorul presedinte?

Poate ca ne aflam intr-un moment evolutiv din cauza clivajului dintre presedinte si zona executiva, din cauza unor dezvoltari de politica interna, cum a fost in vara lui 2012. Aceste tensiuni au diminuat forta reprezentatilor Romaniei si lucrurile nu au mai fost sustinute cu aceeasi tarie.

Nu e vorba doar de presedinte. Unde a fost Guvernul cand presedintele a acuzat agresiunea Federatiei Ruse in Crimeea?

Dar daca veti fi ales presedinte in toamna, exact peste acelasi guvern veti da, veti ateriza in aceleasi conditii interne. Cum veti depasi clivajul pe care il acuzati?

Pornind de la rationalitatea oricarui guvern. Sunt teme care nu pot fi depasite de conflictul politic intern. Ele presupun o atitudine solidara.

Traian Basescu nu a reusit depasirea conflictului si atitudinea solidara.

Nu i-a oferit nimeni nimic din zona politica si ideea de a-l izola nu a fost buna. Daca Guvernul era disponibil, presedintele avea alta atitudine.

Abandonati modelul presedintelui jucator?

Proiectul meu nu este al unui presedinte jucator. Nu ma voi distanta insa niciun milimetru de la proiectul lui Traian Basescu privind statul de drept, independenta institutiilor si regulile democratiei. Independenta Justitiei e sacrosanta. Isi fac foarte bine treaba cei care conduc DNA, ICCJ, CSM. Ei trebuie sa ramana pe loc si sa-si finalizeze mandatele. La fel in cazul serviciilor secrete.

Deci nu va indepartati de proiectul presedintelui, dar va indepartati de metodele presedintelui?

Din acest punct de vedere sper ca am cooperarea tuturor. Trebuie trasa o linie, pentru ca sunt teme grave care vizeaza societatea si trebuie sa fii iresponsabil sa le ignori.

Pe ce va bazati speranta?

In primul rand, pe modul in care imi voi configura campania. Nu voi ataca ieftin, nu voi cobori intr-o zona gregara doar pentru a da replica. Cu orice pret, vreau ca electoratul sa voteze in cunostinta de cauza.

Este invocata sistematic ipoteza candidaturii prezidentiale a sefilor SRI si SIE. Credeti ca trecerea unui sef de serviciu secret direct din functie intr-o candidatura prezidentiala, eminamente politica, poate crea probleme de credibilitate serviciului secret respectiv?

Actualii sefi SIE si SRI se apropie foarte mult de ceea ce este nevoie pentru un presedinte. Dar, daca ar dori sa candideze, sa anunte azi! Cei care intra in arena trebuie cunoscuti si evaluati din toate punctele de vedere. Pentru sensul democratic e bine ca toti cei care se doresc candidati sa iasa cu cat mai mult timp inainte pentru a asigura evaluarea drastica si democratica. Altfel apare o umbra oculta nemeritata, dar inerenta.

Azi nu e cam tarziu? George Bush a lasat ani buni intre sefia CIA si presedintia SUA. Nu e nevoie de un asemenea timp de separare clara intre fosta functie si candidatura?

Categoric. Trecerea imediata poate ridica semne de intrebare privind artificialiatea intregului proces.

Sunteti candidatul unui partid de dreapta, ati fost un politician de stanga, vicepresedinte PSD, candidat la presedintia PSD, ati fondat un partid de stanga. Sunteti un politician de stanga sau de dreapta?

Nu reneg nimic din ce am facut. Intotdeauna mi-am reprezentat tara si am crezut neclintit intr-un destin occidental si modern al acestei tari. La Justitie am reusit impreuna cu Vasile Puscas sa inchidem capitolul justitie cu UE. Clauza de salvardare s-a dus in mandatul meu. A ramas MCV, dar el nu a fost inalturat nici acum.

Impreuna cu Bogdan Aurescu am incheiat tratatele esentiale cu Ucraiana si Rusia pentru intrarea in NATO. Am dat cele trei legi ale justitiei, care 80% au ramas in vigoare si azi, desigur cu sprijinul colegilor din Parlament. Nu am facut politica unui partid sau al altuia nici in MJ, nici la Externe.

Ideologic, n-as putea decat sa imi pun semne de intrebare privind consecventa celor de la care am plecat. Am iesit incercand sa fac alt partid de doua ori, incerc sa sprijin proiecte politice care sa faca diferenta.

Vorbiti despre statul de drept, justitie, anticoruptie, servirea tarii. Acestea sunt valori transideologice, ale oricarui politician cu vocatie democratica. Eu va intreb despre diferentele clare intre stanga si dreapta: interventie sau nu a statului in economie, ce fel de stat, egalitarism sau nu etc. Unde va situati?

Ma situez de partea Romaniei. Guvernul Nastase, spre exemplu, a luat masuri liberale pentru ca asa era momentul, a introdus prima declaratie de avere.

Romania are nevoie de dreapta sau de stanga?

Are nevoie de lege si ordine, de un stat minimal, de patru taxe si atat, de familia popular europeana, de reguli drastice si de clasa medie care sa nu fie incurcata de stat. Si apoi, ma vedeati pe mine alaturi de cei care au vrut in doua zile sa schimbe statul din temelii in 2012 sau huiduind-o pe Merkel? Eu am intutit in 2010 ca acolo va ajunge conducerea PSD.

Imi invocati principii de dreapta. Daca aveti aceste convingeri, cum de ati stat atata vreme in stanga?

Pentru ca nu a existat in stanga o presiune doctrinara. Am avut pozitii utile pentru proiectele mele. Am lucrat dincolo de interese politice pentru interesul Romaniei. Poate am fost tinut separat in PSD.

Spuneti ca statul de drept e fundamental, ca nu va puteati regasi langa cei care au facut ce au facut in 2012. In aceste conditii, va simtiti confortabil alaturi de dl Marin Anton, vicepresedinte PMP acum, membru PNL in 2012 si parlamentar care a votat pentru mutilarea Codului penal in "martea neagra"?

Evident ca am o dificultate. Dar raportarea directa la un caz sau altul care ridica semne de intrebare poate fi corecta numai secvential. Pe aceasta logica, cu niciun parid nu poti fi credibil pe temele mentionate. Trebuie sa fim realisti, partidele curpind oameni de toate felurile. Important e ca astfel de oameni sa nu aiba o influenta determinanta in legatura cu decizia politica majora.

Daca acesti oameni dau linia de conduita a partidului, avem o problema. Daca sunt doar participanti la un proiect coerent, trebuie sa vedem realist lucrurile. Viata de partid in sine e diferita, fara ea partidul nu ajunge la putere si atunci lucrurile raman simple vorbe. Helmuth Kohl imi spunea ca prefera ca Boris Eltin sa ajunga in istorie pentru ce a facut din momentul in care a intrat in Biroul politic, nu pentru ce a facut ca sa ajunga in Biroul politic.

Deci fara "mariniantoni" nu se poate castiga puterea?

Relatia dintre cetateni si partide e cea pe care o avem. Oamenii cu gandire libera sunt importanti, dar nu castiga voturi, nici in partid, nici in afara. Si ai aceasta dilema profunda: de ce o retorica etica, principiala nu se intalneste cu succesul politic?

Deci daca ramaneti principial riscati sa nu primiti voturi la prezidentiale? O sa va schimbati?

De statul de drept si demnitatea Romaniei nu ma voi deroba sub nicio forma. Sper sa aduca si voturi.

Va pun intr-o speta prezidentiala. Sefii ANI si DNA acuza legea prind delegarea semnaturii primarilor si presedintilor de CJ ca le blocheaza interventia in cazul conflictului de interese. Traian Basescu a promulgat-o fara obiectii. Daca erati presedinte, ati fi promulgat aceasta lege?

In forma actuala, nu. O trimiteam inapoi si ceream gasirea unei solutii, astfel incat sa nu afectam chestiunea conflictului de interese, dar sa rezolvam si problemele practice ale primarilor pe care se aglomereaza toata raspunderea. Era nevoie de un act normativ mai complex reglementat.

Fostul presedinte al Fundatiei MP, Marian Preda, caruia ii urmati in functie, a declarat la demisie, dupa congresul PMP: "clasa politica nu poate fi reformata din interior". Va ingrijoreaza?

Am un respect desavarsit pentru dl Preda si sper ca il voi convinge ca se poate. Dar procesul e complicat, asteptarile nu pot fi indeplinite pe termen scrut. Este frumos entuziasmul, dar e nevoie de staruinta si ani. Poate e o dezamagire de moment.

Traian Basescu si Elena Udrea au sustinut cu mare tarie proiectul candidatului comun al dreptei. Candidatura dvs tot pe dreapta nu fractureaza acest proiect?

Cred ca nu. Evident, ideea unei drepte solidare ramane de actualitate, cu mai multi sau mai putini candidati. Ceea ce conteaza nu e asocierea liderilor in jurul mesei, ci a unor programe similare.

In acest moment, pe liniile esentiale legate de statul de drept, nu i-am auzit pe ceilalti spunand unde se situeaza. Discutam despre oameni de stat care isi accepta si greselile. Nu putem sprijini un candiat care nu si-a facut clara pozitia in privinta regulilor de functionare din Romania. Sub aspectul statului de drept, lucrurile trebuie sa continue cum sunt.

Il suspectati pe dl Predoiu, de exemplu, ca ar pune gand rau statului de drept, ANI sau DNA?

Nu. Dl Predoiu nu e in situatia delicata a celorlalti. Dar nu stiu in ce masura garantiile domniei sale functioneaza si la ceilalti. Daca vor da semnalele corespunzatoare si vor fi suficient de rationali, se poate deschide o cale de dialog.

Veti ajunge cu siguranta in turul II?

Da, dar sunt dispus la dialog. Nu as sustine niciodata ideea ca Romania sa fie acoperita politic de la nivelul presedintelui pana la ultimul catun de un singur partid politic.

Deci in turul al II-lea nu ati sustine sub nicio forma candidatul PSD oricine ar fi el?

Nu!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
63 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 
 

 

Sincer, nu am citit interviul deloc, carisma se vede de la distanta,

Cristian Diaconescu nu are nici un fel de carisma, nici un fel de credibilitate, nu are nici un fel de partid in spate ( sa nu ma faceti sa rid cu PMP ! ), nu are nici un fel de realizari in politica, si , mai mult decit atit, PMP se erijeaza total nejustificat in partidul propulsator al presedintelui !
Domnule Diaconescu, ar trebuie sa-ti fie rusine sa te propulseze cineva candidat la presedentie.
Uita-te-n oglinda sufletului tau, vezi-ti de traseele politice care te-au nascut, trage-n piept aer de trei ori, si nu trage niciodata in piept poporul roman !

 

@curechila-sincer,nu am citit....

Dar de ce esti asa de sobru?Razi,tzatzicule,ca ai de ce.
Nutica inca nu a spus tot,succesurile abia acum sunt puse
la cuptor.Zau,ca da.Razi din toata inima,daca iti place
umorul servit gratis,moca,la cafeneaua din centrul vechi.

Sincer, ma amuza politicienii in general,

N-au mama,n-au tata, n-au nici un Dumnezeu, se erijeaza fara rusine in exponentii poporului.
Cum sa nu le dorest.....succesuri ?!

Nu vreau un presedinte PAPA LAPTE,sarac cu duhul. El trebuie sa

.....directioneze politica tarii iar gtuvernul sa o infaptuiawsca.
Asta nu inseamna SA FRII JUCATOR.

Se vede treaba ca Diaconescu nu are calitati de presedinte de tara.

In Anglia, regina vine in Camjera Comunelor, cu un program si-l ofera guvernului spre exsecutare.
Altfel esti o PAIATA de de3cor politic.

Tipic romanesc, nu stiti ce vrea omu' da e rau

Nu mai zic ca voi va pricepeti la toate si va vine atat d eusor din spatele nickurilor sa va dati destepti sa faceti teorii si sa aratati cu dgetul.
Omul est ebun, stie si cel mai imporytant este bine intentionat.
In plus, nu-i santajabil, nu e hot, nu depinde de oameni de afaceri dubiosi.
Il votez fara nici un dubiu. Din ce stim pana acum , el pare cel mai in masura sa ajunga Presedinte al Romaniei. Nu va fi papa lapte si isi va duce foarte bine pe umeri functia de reprezentare si de doirectionare a politicii externe.
Daca nu se va injura cu Ponta, nu mi se pare in nici un caz o pierdere.
Un om inteligent va sti sa vorbeasca chiar si cu dottore.
Stie bine ce are de facut, deocamdata votul meu este al lui. Vreau insa ca si MRU sa isi gaseasca locul langa el. MRU este un pic prea aerian pentru functia d epresedinte, din pacate. Ar putea fi presedinte foarte bun, dar nu in Romania, din pacate. Romania este speciala si are alegatori speciali. Si asta nu-i o lauda.

Cel mai bun presedinte este Regele

Monarhia ar pune capat acestor lupte ante si post electorale. Romania este o tara prea saraca sa-si permita bataliile aceste oarbe si costisitoare pentru putere. Intrebarea este -cine sa fie REGELE?

@nusual-cel mai bun....

Huan Carlos.E disponibil.

Diaconescule ! Crezi ca Ponta ar face la fel ? Vai de mamaliga ta !

De unjde ai luat"Modelul" ?

Pune-l pe maxi.Desi, asta e mai bun de Napoleon.

Fa-l imparat ;) Se potriveste cu Cioaba si in plus isi gaseste reprezentare in electoratul PSD.

Bine ai facut ca nu l-ai citit! Oricum nu spune nimic deosebit

Cica stie cu ce se mananca functia de presedinte fiindca a fost seful Administratiei prezidentiale! Pai, vrea sa spuna ca a invatat de la basescu ce inseamna sa fie presedinte? Adica, basescu este modelulu lui? Atunci, sa ne lase!!!

Habar nu aveti ce vorbiti oameni buni

Are experienta muuult peste oricare alt candidat la functia de Presedinte din Romania si de-asta l-a si avansat Base pe pozitia asta.
L-a pregatit adica pentru candidatura asta de ani de zile.
Si daca Base l-a ales, nu am nici un dubiu ca este bun... mai bun decat Base.
Ce-i lipseste probabil, este experienta de capitan de vapor care ii permitea lui Base o lejerete a limbajului, apreciata de unii, condamnata de altii, dar fara de care nu putea face fata lui Nastase, lui Antonescu, Ponta, Patriciu, Vadim samd.
Tinand cont ca Romania de acum este cumva mai "domolita" decat cea de la inceputul anilor 2000, cred ca Diaconescu poate salta un pic stacheta pozitiei.
Eu unul as fi mandru sa fu reprezentat de un asemenea om.
By the way, astet de la Ioana o indiscretie in ceea ce-l priveste pe Diaconescu, cam ca cea referitoare la Kovesi.
Sa ne spuna adica despre omul din spatele mastii publice a lui Diaconescu. Este masca total altfel decat miezul?! Sau pur si simplu asa este Diaconescu, bun profesionist, serios, sobru, om care gandeste pana sa deschida gura?!

mie, domnul Diaconescu

imi inspira respect si incredere si il voi vota fara rezerve - cu conditia, putin probabila, sa avem o oferta si mai buna.

ma intristeaza insa majoritatea postarilor, nu pentru ca exprima o opinie diferita, ci pentru superficialitatea lor : sa nu citesti, sa nu analizezi, dar sa decizi si sa decretezi, iata ce a adus Romania unde este astazi : guvern de afaceristi, parlament de penali si un PM, tatal delicvantilor.

Nu vad incoerente in raspunsurile domnului Diaconescu, ii cunosc performantele din functiile pe care le-a exercitat. Si-a servit tara, a facut-o bine si competent ; e un bun roman. Daca ar fi spus ca va urma modelul "presedintelui jucator" ar fi fost rau, daca vrea sa fie un element de echilibru si de coerenta, iar este rau. Firea, temperamentul si caracterul domnului Diacoescu merg spre diplomatie mai mult decat spre confruntarea prin replici taioase. Ce-i rau in asta ? Au devenit romanii atat de dependenti de circul de care se plang ?

Colegul Curechila spune cu evidenta, superioara, mandrie : "Sincer, ma amuza politicienii". Nu stiu, domnule, cat va amuza cu adevarat, dar stiu cat se amuza ei pe spinarea romanilor care le fac jocul si pe a celor care stau dispretuitori de-o parte si lasa pe altii sa decida pentru ei, crezand cu naivitate ca mizeria nu-i atinge. Nu numai ca-i atinge, dar ii si ineaca fara ca ei s-o realizeze macar.

Oricum, fiecare - om sau natie - doarme cum isi asterne.

OK, Val, Demoana-Ieftina

Va aruncaratz in razbelul trancanelii pro-Udrea.
Degeaba datzi cu clontzu' ptr marionetele ple$k-oitzei balaie, cu 1% acceptantza, ma si mir ca mai scoatetzi nasu' pe internet.

Doamna Ioana Ene Dogioiu

Nici nu m-m obosit sa citesc tot articolul.Singura chestie care mi-a placut este asertiunea aceea cu artificialiatea intregului proces.Restul e gargara.Si mai am o nelamurire.Iarasi un "Escu"?!Chiar nu gasiti pe unul care sa-l cheme cu "escu" in coada?A fost unul,saracul,l-au mancat serviciile secrete,desi -l avea pe "escu"in coada.Da'era numele lui adevarat?Studentii zic afirmativ.

 

SI Printul Charles ar fi

Nu sunt sigur daca ar vrea ,dar disponibil este!
Lasand gluma la o parte cred ca 25 de ani sunt de ajuns sa intelegem ca suntem prea corupti,prea rebeli si prea incapatanati sa ne conducem singuri!

 

Pai de ce nu ceri insotitor?

Sunt atat de multi oameni care nu ar trebui lasati singuri pe strada.
Tu imi amintesti de rusu' ala sarac care spunea ca pentru copilul lui trebuie un boier puternic, care sa stie sa-l tina departe de viata desfranata si in huzur.
De ce crezi tu ca ai nevoie de altcineva sa te conduca? Nu stii ce vrei? Sau nu stii cum sa obtii ce vrei?
Aici este buba si de-aia se vorbeste de principii.
Dupa ce ti-ai stabilit niste principii in viata, in politica, poti incepe sa dezvolti ceva.
Daca nu, bajbai si te faci ca ploua cand te fura unii sau te lasi mereu prostit de promisiuni desarte ca sosele suspendate si metrou la Cucuieti...
Daca principiile de baza sunt clar definite, restul va curge de la sine.
Cel care neloveste cel mai tare si care ma scoate din minti este inegalitatea in fata justitiei. De ce adica o baba de la tara s afaca ani grei de parnaie in conditii mizere pentru a a furat o gaina, iar Voiculescu sa schimbe legi, judecatori, hotarari ale CSM doar ca sa scape dupa ce a furat miliarde?
De ce Nastase sa aiba regim preferential si sa scrie pe blog de la mititica, de ce Becali sa faca rebusuri in puscarii si verii lui sa stea la table cu Meme?
PRINCIPIILE sunt prioritare.
Intr-o tara corupta, nimic nu poate creste de umbra baronilor locali, de raul jurnalistilor corupti, al mogulilor interesati...

apreciez interviul

si structurarea lui prin intrebarile puse de doamna Ene, care nu a ocolit nici punctele cele mai sensibile, dar si raspunsurile domnului Diaconescu : clare, directe, la esenta, fara eludari si ocultari politicienesti.

Bine ca te obosesti comentand ceva ce nu ai inteles

Ca de fapt de-aia suntem noi pe-aici, nu-i asa?
Sa ne pricepem la de toate si sa depunctam colegii, pe mortiv ca-s basisti sau securisti sau mai stiu eu ce.
Daca scrii acelasi text cu doua nick-uri diferite, pe pariu ca sunt punctate diferit. Stii de ce? Ca nimeni nu citeste de fapt ce spun ceilalti ci citesc ceea ce vor ei sa auda.
Oricum, puneti tare tunurile pe el acum. Cand vor avea loc alegerile se vor fi fgasait deja toate rautatile despre el. Cum ca nu are carisma, ca are ochelari, ca a albit prea tare in ultimii ani si ca nu stie sa se injure cu mitocanii din PSD. Cred ca mai sunt si alte defecte in afara de astea dar...va astept pe voi sa le dati in vileag. Sa nu uitati sa-i cereti lui Vanghele filmarea aia cu fes pe cap. Ar putea fi o arma mai grea decat aia cu pixelu' albastru si piscina de la Dante.
Cand descopar ce ciudat functioneaza mintea postacilor de pe aici, ma inspaimant. Pentru ca eu cred ca aici se afla clasa medie, avocatii, medicii, ziaristii, inginerii, profesorii samd... Ce as putea crede despre amaratii lui Mazare din cartierul ala de baraci vopsite? Ce sa cred despre cei care nu citesc nimic toata viata decat titlurile de la Antena 3 si calendarul Ortodox?

comentezi fara sa citesti

este sinonim cu votezi fara sa stii. Si asta se intampla tare des. Nu putem sa reprosam celor care au o instructie redusa, dar e revoltator pentru cei care au trecut prin scoala. Isi etaleaza dispretul pentru informare cu un orgoliu deplorabil.
E TRIST.

Il voi vota pe domnul Diaconescu.

Sa vedeti ce o sa zaica Ponta, ca e omul lor,clocdit si iesit din

....gaoacea PSD(FSN), ca-i este prieten de cand lumea, ca PSD l-a format ca politician.
O fi el bun ca ministru, dar nicidecum ca presedinte.

Nu vreau " o domnisoara" ca presedinte, supusul lui Hudereaca.

Sa ne pricepem la de toate si sa depunctam colegii

... care nu linge$te (sic!) pre Base, sluga FMI-ului si-al Neocons-ului amerloc.
Degeaba te scremi sa-l scotzi catindant valoros pe Diaconescu, ptr ca la 1% al Lenutzei Udrea de la alegeri, mare minune ca i se mai ia un interviu, darmite sa-l si voteze Romania.

Tu te-ai gasit sa comentezi treaba asta cu punctajele ??? :-))
Pai numai x5-uri de-ale Israelului si USA bantuie pe-aici si va tamaiatzi reciproc si calomniatzi tot ce nu reflecta slugarnicie portocalez-Chevron sau zionism obraznic.

Coane, tu vezi ce face redactzia asta ouata de Soros via univ romano-amerlicana = cand nu mai avetzi argumente, sare non-sorbonnista lui Base si anuleaza conturi, de parca ar fi Ceauseasca pe tarlaua socialista a lu' barbatu-su. Si cica Ziare.com reprezinta US-democracy, libertatea Pressei, freedom of speech :-))
"If freedom of speech is taken away, then dumb and silent we may be led, like sheep to the slaughter."
― George Washington
Eu, de parte amea ma luptez (sic!) sa tzi se dea pe mai departe posibilitatea netzarmurita ...sa te faci pe mai departe de fletz pe aici, cu gudureala ta portocalez-zionista:
"I may not agree with you, but I will defend to the death your right to make an ass of yourself."
― Oscar Wilde

"Nici nu m-m obosit sa citesc tot articolul"

Atunci, mukles :-)
Pt ca in acest caz, faci "critica de arta" din presupuneri si le dai de bune.

Nu vreau o MOGALDEATA ca presedinte al Romaniei ci un bun jucator

... care sa dirijeze corect politica interna si externa a tarii, dupa intereselul national si nu dupa dorinta PMP, a unor dudui si amantilor lor.

Doamna Ioana Ene Dogioiu

Pe la Ziare.com nu aveti din intamplare niste IT-isti mai
buni?!Ca, m-am plictisit sa tastez de doua ori codul de securitate.

 

:-)

"Pe la Ziare.com nu aveti din intamplare niste IT-isti mai buni?"
Aaaare! ..De la PmP care stie sa cenzureste.
Cand vrei sa bagi codul.. vine fleoasca cu feisbucile" :-)) Aiureala.
Ma tot intreb cum crede Diaconescu ca il voteaza romanii, daca il recomanda un "partid" de 1%.

Daca ar avea in spate PSD-ul, ar fi mai bun?

Ciudata gandire ai, nu mai spun de felul cum vorbesti ;)
Eu credeam ca la Presedinte alegem oameni, nu partide.
Sau poate ca tu esti strans legat de vreo doctrina politica in mod deosebit, care vine in contradictie cu crezul Domnului Diaconescu?! Hai lumineaza-ne si pe noi ;)
Apropo, cum ai tras tu concluzia ca ar fi supusul Elenei Udrea? PSD-ul ar fi trebuit sa plateasca in aur un candidat ca asta si in loc de asta l-a irosit... PNL-ul... dup acaricatura de Antonescu va avea nevoie de mai mult timp sa se refaca decat dupa comunisti. PDL_ul, pana nu scapa de bietul Blaga... nu are sanse prea mari. Pacat de oamenii de caracter care inca mai sunt pe-acolo, Macovei, Boc, Vass samd.

Diaconescu nu constituie o garantie pentru presedintia Romaniei din

.....moment ce si-a lepadat inhdependenhta si s-a angajat slugoi la Huedreanca si la EXPIRATUL presedinte !

io il votez si pe asta :)

ii votez pe toti, ca e baieti buni :)

 

@JulianDoe-io il votez si pe....

Ma tot intreb si-mi fac sperante,desarte se pare,cand o sa-si anunte candidatura Hoara sau Talmacean.Ar fi spectaculos
Unul din astia doi ar fi cel mai grandios spectacol oferit
gratis de serviciile noastre.Pentru care optezi?

heh, esti copil ?? pe Talmacean, desigur :))

macar ma face sa rad :)
restul e tacere...
acu', fara gluma: habar n-am pe cine sa votez.
ponta: exclus - candidatura lui e un afront la inteligenta romanilor inteligenti :)
ceilalti: vai de mama lor...

Glumiti voi dar asa functioneaza.

Ii alegeti pe-aia de care "sa va radeti", si pe urma va apuca plansul.
Asa a ajuns PONTA (inca mai cred c avisez) sa fie Prim Ministru. E de rasu' plansu'.
Voi vedeti cat de stupida este situatia? Asta nu a facut nimic TOATA VIATA LUI. In afara de faptul ca l-a convins pe procurorul Panait ca... a trait prea mult.
Mai est ealtceva ce-mi scapa? Vreo mare realizare a lui?! Asa ca alegeti ca si pana acum si p eurma intrebati-va de ce tine coada clasamentelro la orice in Europa. Noroc cu Halep saraca :(

Diaconescuvrea "Un presedinte pentru linistea noastrqa " a PSD !

Multam de "OFERTA" !
Te voteazaa Lenuta cdu ai sai !

Incepe sa se distanteze d.l Predoiu de acest Diaconescu !

Si e bine asa !
Serviti "succesuri" !

 

 

@curechila-7,42

Au tzatzicule.Mama Secu,tata Secu si te seaca la inima si
razi de-ti sar balamalele de spectacolul pus in scena pe-un picior de plai pe-o gura de rai,cu trei ciobanei,unul
ungurean,altul rusian si unul american.Cam mare turma lor,nu?Da',nu e totul pierdut.Transhumanta dureaza. Noroc,ca nu mai avem Flota,ca ne vindeau rapid ca sclavi.

 

Ideea cu linistea e proasta, Parca-mi aminteste de cineva.

Alt un presedinte care sa ne asigure "linistea"? Peste coruptia, mizeria, decaderea de pe toate fronturile din Romania, nu linistea e cea care ne trebuie, ci nelinistea! "Presedintele trebuie sa se ridice deasupra"... bla, bla.. La ce ne mai trebuie, daca el pluteste si nu ajuta?
Acum nu e timp pentru liniste. Avem nevoie de un presedinte puternic, care sa inteleaga problemele tarii si sa se implice cu toata energia. Cu inteligenta, cu tact si chiar cu viclenie. Care sa aiba ca obiectiv doar Romania, nu sustinerea unei persoane sau partid, sau asigurarea vietii de dupa.
Din pacate, niciunul dintre candidatii care se anunta nu e suficient de bun.
Felicitari pentru interviu, pentru intrebarile extrem de bine tintite.

 
 

In principiu ai dreptate, buna caracterizarea.

Cu exceptia lui Ungureanu care stie ce vrea, stie ce trebuie facut dar il mananca sistemul. Nu are obraznicia lui Basescu si fara ea nu rezista.
Diaconescu nu este nici el obraznic dar are experienta tuturor luptelor politice din ultimii ani si stie ca poti lovi cu cuvantul si cu adevarurile pe care le stii, mai tare decat cu biciul.
Ca om, ca intelectual, poate ca as sustine un MRU, dar ca politician, ca profesionist in diplomatie, mizez pe Diaconescu.
Daca ar avea sustinerea lui MRU, ar fi un mare castig de imagine si in plus ar avea un viitor PM/Ministru de Externe asigurat.

Valll,

aveti dreptate in privinta calitatilor necesare viitorului presedinte. Cred insa ca diplomatia si echilibrul domnului Diaconescu nu exclud puterea si determinarea. Dimpotriva. Din experieta stim ca galagia stridenta e mai degraba semn de slabiciune sau de disperare, dupa caz. Nu replicile in aceeasi gama si ton ii opresc pe actualii politicieni la putere sa isi faca de cap. Ei isi vad de treaba. Stim din istorie ca o diplomatie de calitate poate opri razboaie.
Nu il suspectez pe domnul Diaconescu de slabiciune, deloc. Ma sperie insa romanii nostri care vor circ, circ si paine, circ si fara paine. Circ sa fie !

Cristian Diaconescu, un Președinte ce ne asigură "liniștea"

necesară pentru a se putea pune Romania pe Calea Dreaptă.
L-am propus și pe această cale, pe CRISTIAN DIACONESCU, ca unic candidat, din partea Dreptei Unite, care azi a căpătat "nuanțe" diferite, la funcția de Președinte al Romaniei, cand poate nici domnia sa nu se gandise și cu atat mai puțin cei apropiați, azi, lui Traian Băsescu și i-am spus-o personal.
Am mai spus, și aici, că pentru a putea avea UN PREȘEDINTE BUN, PENTRU FIECARE DINTRE ROMÂNI, trebuie să modificăm legislația privind alegerea Președintelui, astfel incat să nu poată candida la această funcție, decat cei care in ultimii 4 ani nu au făcut parte dintr-un partid politic și la cel tarziu un an după alegerea Președintelui, iși anunță candidatura. Numai astfel, vom putea avea un Președinte care are toate posibilitățile de a nu fi aservit partidelor și la fel de important, vom avea timp să-l cunoaștem.
Inscrierea lui Cristian Diaconescu in cadrul PMP, trebuie să aibă in vedere toate acestea și nu era deloc oportună, mai ales că partidele, auto-considerate de dreapta, aveau și incă au, posibilitatea să-l desemneze drept CANDIDAT UNIC, din partea Dreptei, chiar și așa cum se prefigurează a se poziționa. Și așa, cu siguranță, candidatul Dreptei, CRISTIAN DIACONESCU, va caștiga din primul tur, electoratul de dreapta fiind și cu această minimă condiție, stimulat și motivat să vină la vot pentru a face tot posibilul ca Romania să pășească cu brio pe Calea Dreaptă.
Partidele auto-considerate de dreapta, PNL, PD-L, FC, PMP, nu reușesc incă să facă tot ce trebuie pentru a ințelege necesitatea acestei desemnări, tocmai că incă nu sunt in stare să pună INTERESUL NAȚIONAL, mai presus de orice interes de partid și cu atat mai mult interesului unui personaj politic, oricare ar fi el.
In această situație, CANDIDATUL CRISTIAN DIACONESCU, trebuie să-și ia soarta in propriile maini și să-și construiască ECHIPA POTRIVITĂ, care să-l aducă in poziția de a avea UN ADEVĂRAT PROIECT DE ȚARĂ, capabilă să să garanteze aducerea la indeplinire cu brio și SĂ-I ASIGURE CÂȘTIGAREA ALEGERILOR.
A se baza numai pe aportul PMP, oricat de bine intenționat ar fi, este insuficient și nepotrivit, pentru a trece peste prejudecățile electoratului de dreapta, reale de fel și unele justificate, și asta nu din vina lor.
Electoratul de dreapta, a ințeles că trebuie să fie in interesul țării. Politicienii, incă nu...

Numai, uniți și impreună, vom face Romania Bună!
Eu IANCU GHEORGHE, il susțin și-l votez pe Cristian Diaconescu - Președintele Romaniei !!!

Degeaba te agitzi

Diaconescu-i si el "fata in casa" la Lenutza Peempista.
"Ne asigura".. M'da, tzi-o fi asigurand tzie, lui Base, Lenutzei si carduluio lor de tzucalari-de-curte.

"Proiectul meu nu e de presedinte jucator! Ofer linistea politica"

Nu oferi nimic, nimic poporului roman, esti doar o marioneta sa te-nvirti pe sirma baronilor ! Sa-ti fie rusine ca te-ai gindit macar o clipa sa fii presedinte, cu psd-ul la putere, daca nu esti jucator, esti NIMENI !

 

Daca n-a invatat nimic de la Basescu,e un candidat "DEGEABA" !

Vai de PMP si de "visele" sale !

Bai curechila, esti tare.Il cunosti pe Diaconescu personal?

Daca nu ai citit interiul, de unde stii ca-i marioneta baronilor/ A mai fost vreodata s inu stim noi? Nu cumva de-aia s-au sucit si l-au ales BARONII pe PONTA la PSD? Nu pentru ca si-ar fi pierdut marioneta daca il alegeau pe Cristi Diaconescu?

Excelent punctat citatul"oamenii cu gandire libera nu castiga voturi

nici in partid, nici in afara"

 

@gasprom... daca asta nu-ti place, mai asteapta...

Umbla vorba ca vine Isus inapoi sa discute un pic cu noi. Pentru detalii vor sari acum colegii nostri postacii hiper-credinciosi, ca ei au mai multe detalii.
Eu l-as incerca pe Diaconescu pana una alta ca decat Ponta, oricum e mai bun. Nici nu est egreu de fapt sa fii mai bun decat Ponta.
Bineinteles, daca nu ar fi zombie aia ai lui Dragnea si amaratii lui Mazare din cartierele de amarati ale lui Mazare, construite pentru amaratii lui Mazare, care nu ar fi fost amarati daca nu ar fi existat Mazare ;)

"Cred ca functia de presedinte presupune in primul rand expertiza."

Daca-i nejucator, de ce conteaza "expertiza" ca ministru al justitiei si externelor?

 

Pentru ca asta trebuie sa faca presedintele ..te-ai blocat ;)

.

globedreamer, m-as bucura ca candidatii astia

sa explice pentru alegatorul de rand, asa cum sunt eu, ce treaba are presedintele. Nu ce vor sa faca presedintele, ci ce treaba are si ce competente au pentru a-si face treaba.

"Pentru ca asta trebuie sa faca presedintele"

Asta o sa si faca, dar depinde daca le face dupa capatzana lui, sau dupa ce-i shuiera in ureche Lenutza-fara-Sorbonne. Tot ce sta sub papucul Lenutzei, face ca Basescu. Maaare afacere atunci cu Diaconescu.

Dar tu si ai tai zvonaci avetzi aici misie concreta, sa datzi cu klontzu ptr Udrea si guduraii ei. Nici macar portocalezii pedelisti, nu mai pot s-o vada pe Udrea asta, deci slabe shanse s-o mai dregetzi in favoarea ei.

Poate o fi bun Diaconescu, n-am de unde sa stiu ce ar fi daca ar fi ca nu dau in bobi. Dar cat timp planeaza Udrea precum uliul peste gainushele PMP, potzi sa-l uitzi! RO risca prea mult.

"Care credeti ca sunt aceste asteptari ale societatii de la presedin

te?" " E nevoie de intelegeri interguvernamentale, de interventia CE, pentru ca piata fortei de munca sa ramana libera." Ciudat presedinte nejucator...

Am subliniat asta pentru ca de fapt arata exact puterea pe care o are presedintele: niciuna! Dar este un scaun caldut si platit bine...

 

" Sub aspectul statului de drept, lucrurile trebuie sa continue cum

sunt." Adica presedinte nejucator, care sa-si dea cu parerea ce trebuie sa faca guvernul? Care-i rolul presedintelui? Sa contrasemneze legile emise de parlament? De ce nu spune mai clar care-i puterea presedintelui de a influenta viata omului de rand, ca din raspunsurile date mai sus reiese ca de fapt guvernul are puterea?

 

Cred ca Romania merita un alt fel de presedinte, ...

... nu o sluga baselariana, lipsita de obraz, de constiintza, de coloana vertebrala, cum s*a dovedit acest Diaconescu!

 

@blocatu

Gasesti tot ce vrei sa stii despre atributiile presedintelui in Constitutie.
Citeste tu singur si nu astepta sa-i spuna altcineva ce scrie acolo. Vei fi mintit, asa cum se intampla mereu in situatii dintr-astea.
Deschide pagina http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339 si da-i bataie
Afli acolo o gramada de chestii interesante, de car enici nu ai auzit pana acum.
Cum ar fi:
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică si de protectie socială, de natură să asigure cetătenilor un nivel de trai decent.
Ce masuri a luat statul pentru asta in ultima vreme?

Globedreamer, iti fac copy-paste din link-ul dat

Rolul Presedintelui ARTICOLUL 80
(1) Presedintele Romaniei reprezintă statul roman si este garantul independentei nationale, al unitătii si al integritătii teritoriale a tării.
(2) Presedintele Romaniei veghează la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritătilor publice. In acest scop, Presedintele exercită functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Pentru ART 80 alineatul (1) exista
Atributii in domeniul apărării ARTICOLUL 92 ceea ce-i clar. Cristian Diaconescu nu-i militar de cariera, deci... Si atunci cu ce se ocupa ministrul apararii?
Pentru ART 80 alineatul (2), Presedintele se poate baga singur in seama crezand ca poate media (fara nici o putere de constrangere) intre 2 entitati conduse de persoane ce isi dau cu tifla. Deci nici o putere, doar posibilitatea de a se baga singur in seama.

Atributii in domeniul politicii externe ARTICOLUL 91
(1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acreditează si recheamă reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aprobă infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3)...

Este si aici clar, Presedintele are ceva atributii privind politica externa a tarii noastre. Evident negocierile sunt facute de Guvern si aprobate de Parlament. Foarte mari atributii, intr-adevar. Se pare ca dl. Cristian Diaconescu are "expertiza" necesara pentru a incheia tratatele internationale negociate de Guvern.

Presedintele mai are si Alte atributii ARTICOLUL 94
Presedintele Romaniei indeplineste si următoarele atributii:
a) conferă decoratii si titluri de onoare;
b) acordă gradele de maresal, de general si de amiral;
c) numeste in functii publice, in conditiile prevăzute de lege;
d) acordă gratierea individuală.

Cu exceptia conducerii armatei, astea ar fi de fapt jucarioarele presedintelui. si cam atat.

Pentru ce se sfarma oamenii astia sa devina presedinti? Nu pot altfel sa se bage in seama? Care-i militar sau cu experienta militara, ca pentru a da decoratii nu-i nevoie de nu stiu ce "expertiza"?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor