Plangere depusa la Parchet pentru abuz in serviciu, la doi ani de la referendum (Video)

Marti, 29 Iulie 2014, ora 16:12
3483 citiri
Plangere depusa la Parchet pentru abuz in serviciu, la doi ani de la referendum (Video)
Foto: Arhiva

Fundatia Miscarea Populara a depus marti o sesizare la Parchetul ICCJ in care cere constatarea savarsirii infractiunii de abuz in serviciu de catre premierul Ponta si persoanele care ocupau functii de demnitate publica in vara anului 2012, in timpul referendumului de demitere a presedintelui.

Presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, a anuntat intr-o conferinta de presa depunerea acestei sesizari dupa ce a aratat ca se implinesc doi ani de la referendumul de demitere a presedintelui Romaniei, organizat de USL, aratand ca ii asteapta pe Mihai Razvan Ungureanu si pe Monica Macovei sa se alature acestui demers al Fundatiei Miscarea Populara.

"Astazi, Fundatia Miscarea Populara, in dispozitiile art. 288, alin. 1, raportat la art. 290, alin. 1 din Codul de procedura penala, a depus o sesizare pentru persoane care au exercitat si exercita functii de demnitate publica la nivel central, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 297, alin. 1 din noul Cod penal, anume abuz in serviciu in ceea ce priveste ceea ce noi consideram abuzul impotriva statului de drept comis in vara anului 2012.

Noi, Fundatia Miscarea Populara, solicitam Parchetului General sa constate faptul ca, in exercitarea functiilor detinute, primul ministru a actionat in mod nelegal prin emiterea unor acte cu incalcarea dispozitiilor legale, actiunile sale au adus atingere relatiilor sociale referitoare la atributiile fundamentale ale statului de drept, constituind un pericol real si evident pentru siguranta statului.

In egala masura, solicitam Parchetului General sa administreze probe din care, in opinia noastra, a juristilor din fundatie, va reiesi cu claritate actiunea concreta a unei grupari de oameni politici in frunte cu primul ministru al Romaniei fara concursul caruia acest plan de afectare a statului de drept nu ar fi devenit operational, adica grupare actionand organizat si premeditat folosind mijloace ce au dus la deturnarea finalitatii legale, in scopul de a obtine demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu", a explicat Cristian Diaconescu, candidatul PMP pentru prezidentiale.

El a aratat ca "se impune ca, in baza unei evaluari in rem in legatura cu fapta, Parchetul General, tinand seama de toate consecintele interne si internationale ale actiunilor conduse din acea perioada de o serie de politicieni apartinand USL, sa traga concluziile necesare din perspectiva penala in ce priveste savarsirea infractiunii de abuz in serviciu".

Diaconescu a mai spus ca sesizarea se refera la grupul politic care a actionat la acea data si care ii cuprinde atat pe primul ministru, cat si pe presedintele Senatului din acea perioada.

"Fiind vorba de o sesizare in rem, este vorba de investigarea pe care Parchetul General trebuie sa o faca in legatura cu elementele constitutive in ceea ce priveste o fapta penala de abuz in serviciu, grupul politic infractional care actiona la acea data in mod categoric cuprinzandu-l pe primul ministru si pe presedintele Senatului si evident mai multe persoane care au ajutat la adoptarea unor ordonante de urgenta de o maniera distructiva la adresa functionarii institutiilor statului, care au manipulat publicarea in Monitorul Oficial a acestor ordonante de urgenta, in asa fel incat sa lase liber actiunea abuziva impotriva institutiilor statului", a adaugat Diaconescu.

El a precizat ca ii cheama pe Mihai Razvan Ungureanu si Monica Macovei sa se alature acestei actiuni a Fundatiei Miscarea Populara, aratand ca ar fi un semn de consecventa din partea lor.

"Ii chem pe Mihai Razvan Ungureanu, pe Monica Macovei, cei care in acea perioada au fost alaturi de cativa politicieni care au mai crezut in sistemul democratic din Romania sa se alature acestei actiuni a Fundatiei Miscarea Populara. Ar fi din partea lor un semn de consecventa", a mai spus Cristian Diaconescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#plangere Parchet referendum abuz serviciu, #Miscarea Populara plangere parchet referendum , #Miscarea Populara