Cum a ajuns PMP să-și dea afară propriul președinte, în ziua în care Băsescu a fost declarat colaborator al Securității

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 21:50
12669 citiri
Cum a ajuns PMP să-și dea afară propriul președinte, în ziua în care Băsescu a fost declarat colaborator al Securității
Continuă lupta dintre Eugen Tomac și Cristian Diaconescu pentru PMP FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

Doi foști președinți ai PMP au suferit câte o lovitură dură miercuri, 23 martie. Unul dintre ei s-a trezit că este dat afară din partidul pe care susține că încă îl conduce, în timp ce altul, fostul președinte Traian Băsescu, a fost declarat colaborator al Securității.

PMP-ul condus de Eugen Tomac s-a reunit miercuri într-o ședință a Colegiului Național al partidului, unde, una dintre principalele decizii de pe ordinea de zi a fost excluderea lui Cristian Diaconescu din PMP. La finalul evenimentului Eugen Tomac a declarat că s-a încheiat o etapă în istoria PMP.

„În PMP nu există decât o singură structură de conducere, aleasă democratic, și care astăzi, în deplină legalitate, în acord cu statutul partidului nostru, cu un singur vot de abținere, a decis să ne despărțim definitiv de fostul nostru coleg, domnul Diaconescu. S-a încheiat o etapă, lucrurile sunt clare, începând de astăzi domnul Diaconescu nu mai este membru PMP. Înțeleg că are alte obiective politice, îi urăm succes, dar experiența pe care am avut-o împreună este una regretabilă și ea s-a încheiat astăzi”, a declarat Eugen Tomac.

De cealaltă parte, Cristian Diaconescu, care susține în continuare că este președintele PMP, l-a acuzat pe Eugen Tomac că nu a așteptat pronunțarea justiției în cazul conflictului dintre cei doi, al cărui termen e stabilit pentru 20 mai 2022 și că dorește grăbirea unei presupuse fuziuni. Totodată, Diaconesuc mai subliniază că excluderea sa din PMP „este NULĂ deoarece decizia a fost luată de o adunare de persoane nestatutar constituită”.

Câteva minute mai târziu, Diaconescu a transmis și un mesaj personal adresat lui Tomac în care susține că tabăra acestuia din urmă încearcă să-i intimideze pe șefii de organizații și primarii care nu se supun. Mai mult, Diaconescu susține că Eugen Tomac și apropiații săi au premeditat ca PMP să rămână în afara Parlamentului.

„Modalitatea de adresare a dvs și a acoliților dvs a făcut a în trecut PMP să rămână premeditat în afara Parlamentului României. Iar azi, să pretindeți un nou început, plecând de la marja de eroare în care se află astăzi PMP, de 1%. (...) În ceea ce vă privește, domnule Eugen Tomac, vă asigur că vă accept demisia în orice moment. În ce mă privește, vă asigur pe toți că voi continua proiectul politic care va da viitorul președinte al României în anul 2024”, a relatat Diaconescu într-un mesaj video adresat lui Tomac.

Ruptura PMP

PMP s-a rupt oficial în două pe 19 februarie după ce Eugen Tomac a fost ales președinte al partidului într-un congres pe care celălalt președinte, Cristian Diaconescu, l-a caracterizat drept ilegal.

Congresul a fost organizat de către tabăra din care face parte și Eugen Tomac, acesta din urmă fiind apoi ales cu 421 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” și 17 abțineri. Pe 12 ianuarie, atunci când în Colegiul Național al PMP s-a decis convocarea congresului, Cristian Diaconescu afirma că s-a trezit peste noapte cu o „surpriză neplăcută” și că "un grup de 'organizatori binevoitori' a convocat o adunare, pe care au denumit-o în mod ilegal Colegiu Naţional". De altfel, acesta a subliniat în mai multe mesaje publice că adunarea convocată de tabăra lui Tomac este ilegală.

AUR vs PNL în interiorul PMP

Ambele tabere din PMP se acuză reciproc că doresc să fuzioneze ori să facă alianțe nepopulare cu alte partide. Pe de o parte, Cristian Diaconescu acuză că Eugen Tomac ar dori o fuziune cu PNL, pe când acesta din urmă îl acuză pe Diaconescu că vrea să se aropie de AUR.

Acuzațiile au venit după ce în cadrul unei întâlniri interne organizate de Cristian Diaconescu a intrat și liderul AUR George Simion. Din discuții purtate s-a dat de înțeles că se dorește o colaborare extinsă între PMP și AUR.

Cristian Diaconescu acuză în schimb că de fapt gruparea lui Eugen Tomac este cea care dorește alierea cu un alt partid.

„Pe scurt miza reală a acestui conflict este debarcarea către un alt partid politic și promisiunile făcute de domnul Eugen Tomac în acest sens”, a scris Cristian Diaconescu pe Facebook marți, 22 martie.

Probleme și pentru Băsescu

Fostul președinte al României și fondator al PMP Traian Băsescu a avut și el probleme miercuri, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decretat definitiv că a colaborat cu Securitatea. Concret, ÎCCJ a respins recursul fostului președinte la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care hotărâse în 2019 că fondatorul PMP a fost colaborator al Securităţii. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.

“Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal”, a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Traian Băsescu a anunțat scurt, pe Facebook, că va face demersuri legale la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

"Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO", a scris Băsescu pe Facebook.

Până la ora scrierii acestui articol, nici Eugen Tomac și nici Cristian Diaconescu nu au reacționat la decizia ÎCCJ.

Băsescu, scenariu bombă pentru maximizarea șanselor Kamalei Harris: „Biden să se retragă și din funcția de președinte”
Băsescu, scenariu bombă pentru maximizarea șanselor Kamalei Harris: „Biden să se retragă și din funcția de președinte”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, duminică seară, 21 iulie, că preşedintele SUA, Joe Biden, după retragerea din cursa electorală, mai are de făcut o mişcare pentru a-i crea...
Un nou candidat intră în ring pentru alegerile prezidențiale. Politicianul a avut portofolii de ministru în trei guverne
Un nou candidat intră în ring pentru alegerile prezidențiale. Politicianul a avut portofolii de ministru în trei guverne
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu va candida la alegerile prezidențiale din acest an, conform unor surse apropiate de politician, relatează duminică, 21 iulie, Gândul. Lansarea...
#Cristian Diaconescu, #PMP, #eugen toma, #Traian Basescu, #alegeri pmp, #scandal pmp , #stiri Cristian Diaconescu
  1. Vasile Dîncu, despre posibila destrămare a coaliției: "Noi suntem în politică, nu la mănăstire"
  2. Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază
  3. Băsescu, scenariu bombă pentru maximizarea șanselor Kamalei Harris: „Biden să se retragă și din funcția de președinte”
  4. Un nou candidat intră în ring pentru alegerile prezidențiale. Politicianul a avut portofolii de ministru în trei guverne
  5. Mănăstirea din România care se delimitează de comportamentul Dianei Șoșoacă din PE: ”Este contrar Creștinismului”
  6. Traian Băsescu, avertisment sumbru: „România nu este pregătită să țină piept unei invazii ruse, să spunem 30 de zile”
  7. Traian Băsescu consideră că a fost cel mai bun, dar și cel mai rău președinte al României: „Depinde la ce televizor vă uitați”
  8. Analiza lui Băsescu privind prezidențialele: "Sunt cele mai necinstite alegeri". Pe cine vede fostul președinte intrând în al doilea tur
  9. Burduja anunță când va exista o definiție a consumatorului vulnerabil. Ce se întâmplă cu prețul la energie electrică
  10. Cum a dus Diana Șoșoacă circul din Parlamentul României la Bruxelles. Politicienii care ne-au făcut țara de râs în ultimii 17 ani