Cristian Diaconescu: PNL va trebui sa faca o alegere, Antonescu are un discurs nationalist-comunistoid

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 11 Martie 2013, ora 13:09
30000 citiri
Cristian Diaconescu: PNL va trebui sa faca o alegere, Antonescu are un discurs nationalist-comunistoid

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu, fost ministru PSD, afirma ca in acest moment Partidul Social Democrat si-a pierdut vointa politica europeana dovedita in perioada in care social-democratii au luat decizii esentiale pentru aderarea Romaniei la UE.

Totodata, Cristian Diaconescu observa, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca niciunul dintre social-democratii care au avut un cuvant greu de spus in luarea acestor decizii pro-europene nu se mai afla in pozitii de decizie in PSD.

"Vasile Puscas, Ioan Rus, Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Miron Mitrea, George Maior, Ioan Mircea Pascu, poate si eu, nu se mai afla in decizia politica a partidului. (...) Senzatia mea e ca nu mai exista nici acesti oameni si, intamplator sau nu, nici aceasta vointa politica", a declarat Cristian Diaconescu.

Pe de alta parte, Cristian Diaconescu considera ca nationalismul practicat de Crin Antonescu este unul de tip comunistoid, asa cum nu se mai intalneste decat in putine tari ale lumii, iar mai devreme sau mai tarziu, PNL va trebui sa faca o alegere.

Ati facut parte din conducerea PSD. Ati fost ministru in Guvernul PSD care a incheiat negocierile de aderare la UE. S-a diminuat europenismul PSD?

Privind din exterior, putem vedea in PSD o dinamica interesanta. Realmente, incepand cu 2001, acest partid si-a subsumat eforturile politice interne in Parlament, in institutiile statului, proiectelor de integrare europeana si euroatlantica.

Prin sprijinul in Parlament pentru proiectele de legi, prin atitudinea guvernamentala, luandu-se masuri care in acel moment erau necesare aderarii, dar mai putin de stanga, PSD a generat evolutia pe care cetatenii romani o solicitau. Acel PSD s-a adecvat agendei cetateanului. Acel partid, in acel moment, si-a pus ca vectori in dinamica internationala oameni care au performat.

In prim rand, in acest moment, in ultimul an, asistam la o retorica evident antieuropeana, uneori chiar antiamericana. Nu stiu atitudinea fundamentala in partid, dar aceasta este retorica. Vedem o negare a unor conditionalitati pe care la un moment dat le acceptam, ba chiar le propuneam noi, pentru a arata o vointa politica.

De exemplu, Agentia Nationala de Integritate, declaratii de avere, DNA. Aceste institutii si tot ce inseamna competenta lor au fost propuse de noi, ministrii PSD. Acum aceste institutii si competentele lor sunt negate vehement. In al doilea rand, o chestiune oarecum nostalgica daca vreti, niciunul, dar absolut niciunul dintre cei care au condus institutii reformate atunci, adecvate la mersul european al Romaniei, nu se mai afla in zona de decizie politica in PSD. Niciunul.

De ce?

Niciunul dintre cei care conduc politic acest partid nu au avut legatura cu momentul integrarii noastre, cu indeplinirea vestitelor criterii. Vasile Puscas, Ioan Rus, Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Miron Mitrea, George Maior, Ioan Mircea Pascu, poate si eu, nu se mai afla in decizia politica a partidului. Punct.

Sunt alti oameni, mai tineri sau nu, mai capabili sau nu. Nu vreau sa creada nimeni ca fac judecati de valoare, antinomii. Eu sunt foarte fericit ca nu mai fac politca. Subliniez de doua ori cuvantul fericit. Dar constat, ca un cetatean, ca niciunul dintre acesti oameni care si-au asumat in fata partenerilor occidentali nu se mai afla in zona de decizie politica a PSD.

N-au fost doriti, n-au stiut sa se adecveze vietii de partid, mi-e greu sa spun, dar acesti oameni au dat in acel moment sensul si tonul de atitudine politica, si au fost urmati de partid.

Atunci erau adecvati vietii de partid, altfel nu ar fi fost urmati.

Sigur. Nu am fi putut, de exemplu, ca toate legile justitiei, care functioneaza si astazi cu unele modificari, sa fie adoptate in jumatate de luna, decat cu sprijinul extrem de puternic al PSD, care a reusit sa genereze consens. Deci a existat vointa politica si niste oameni care au pus in aplicare aceasta vointa politica.

In acest moment, senzatia mea e ca nu mai exista nici acesti oameni si, intamplator sau nu, nici aceasta vointa politica.

Si-a pierdut PSD aceasta vointa dupa asocierea cu PNL? A slabit acest mariaj europenismul PSD?

Singura proiectie ce a generat acest mariaj a fost confruntarea cu Traian Basescu. Tot efortul s-a subsumat confruntarii cu Traian Basescu. O confruntare dorita, tocmai pentru a avea un partener puternic, deci pentru a realiza o proiectie politica puternica pentru cei care i s-au opus. Deci nu cred ca temele ideologice au prevalat.

Nu ma refer la ideologie. Ma refer la discursul nationalist, pe alocuri antioccidental al lui Crin Antonescu.

Da, a existat un fenomen de empatie. Daca observati, acest discurs nationalist agresiv nu e formula nationalismului pe care il stiu occidentalii, care merge spre extreme. Nationalismul promovat acum este unul de tip comunistoid. Noi prin noi insine, de o alta formula decat cea liberala traditionala, cu tente autarhice, cu rabufniri impotriva celor care se amesteca in treburile interne si impotriva turnatorilor din tara.

Asa ceva se intalneste in tari pe care nu vreau sa le enumar acum. La un moment dat inclusiv PNL va trebui sa faca la vedere o alegere. Nu se poate merge cu jumatati de masura, deoarece partenerii si poporul roman vor cere clarificari de o maniera, sper, democratica.

SRI este de ceva vreme tinta unor atacuri sustinute. In ce masura vulnerabilizeaza ele aceasta institutie fundamentala a statului?

Nu cred ca aceasta campanie este intamplatoare. Hai sa vedem ceea ce SRI nu poate spune, despre ce institutie vorbim. Este vorba despre o institutie care a reusit sa se occidentalizeze de o maniera extrem de profunda, foarte rapid. Este meritul celor care conduc SRI, mai ales a lui George Maior.

Este institutia care se afla intr-o relatie parteneriala ireprosabila pe domenii cat se poate de sensibile. Are in acest moment in cooperarea cu partenerii sai responsabilitati extradordinare in combaterea terorismului. Este nu numai cea mai importanta, ci si una dintre cele mai semnificative institutii pentru tara noastra.

Este adevarat ca opinia publica nu poate fi la curent cu ceea ce face SRI, dar e bine nici sa nu aflam, pentru ca daca am afla ar insemna ca activitatea preventiva nu a functionat. Deci vedem o institutie modenizata, destul de diferita de celelalte, care a reusit sa se adapteze european si euroatlantic si sa fie respectata.

O institutie cu foarte mare rol anticoruptie.

Da. Tocmai din genul de contestare primita pe acest palier, ne dam seama ca atinge zone sensibile. Am auzit critici de genul de ce coopereaza SRI cu institutiile Justitiei, cu Parchetul General si DNA. Pentru ca asa e normal. Asa se intampla in orice stat in care independenta institutiilor e o tema nu numai afirmata, ci si garantata reciproc intre aceste institutii. Se sprijina reciproc pentru a fi independente.

Nu putem sa ne gandim deocamdata ca in Romania independenta acestor institutii e o chestiune asumata automat si deci nu e nevoie de o anumita solidaritate. Ba da.

E un atac politico-mafiot?

Eu nu as putea sa-l calific. In orice caz, e o instituie care si-a asumat, cum era normal, teme de o sensibilitate mare si ale carei competente sunt puse sub semnul intrebarii.

Este vulnerabilizat SRI de aceste atacuri?

Nu, pentru ca osatura interna si calitatea oamenilor din aceste institutii sunt foarte mari. Nu se creeaza decat o anumita emotie negativa si nu e bine, desigur.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Cristian Diaconescu PNL, #Cristian Diaconescu Crin Antonescu, #Cristian Diaconescu PSD , #PSD
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Cine să facă o alegere? PNL? Voiculescu face alegerile în locul PNL!