Presa de azi: Reforma mersului pe jos, la PSD

Marti, 23 Februarie 2010, ora 07:20
2891 citiri
Presa de azi: Reforma mersului pe jos, la PSD
Foto: Romania Libera

In timp ce Victor Ponta a demarat deja reforma in PSD, adica cea a mersului pe jos, asta dupa ce s-a instalat in fostul birou a lui Adrian Nastase, Cristian Diaconescu marturiseste ca s-a retras din cursa ca asa a vrut, nu pentru a fost santajat, iar Guvernul Boc este la un pas de a incalca, din nou, Constitutia.

Cu forte proaspete noul lider social democrat a inceput timid reformarea, adica a trecut initial la cea fizica, nu la cea ideologica, mult asteptata de altfel.

Jurnalul National: Reforma mersului pe jos, la PSD

Jurnalul National scrie in editia de marti ca Victor Ponta si-a ales biroul de presedinte si a dictat prima decizie: toti liderii sa lase masinile la poarta. Vanghelie are dureri de cap, amenintat cu pierderea functiei de la Bucuresti si urmarit de datorii.

Dupa ce si-a ales biroul (fostul birou al lui Adrian Nastase, cel al lui Mircea Geoana urmand sa fie impartit, la comun, de vicepresedinti), noul presedinte al partidului, Victor Ponta, a luat primele doua decizii personale de la instalarea in functie, provocand nemultumirea colegilor, care nu au scapat ocazia de a-l ironiza din acest motiv: liderii PSD sa nu mai aiba acces cu masinile in curtea sediului si sa fie obligati sa vina la sedinte fix la ora stabilita. "Am ajuns la sediu si am gasit poarta inchisa, si i-am si spus, asta este social-democratie, sa mergi pe jos de la poarta pana la usa?", a relatat unul dintre vicepresedintii partidului.

A doua decizie, cea referitoare la punctualitate, l-a lasat rece pe vechiul rival al lui Ponta, Marian Vanghelie, care a tinut sa-si arate indiferenta fata de noile coordonate ale vietii de partid, intarziind in mod voit la sedinta.

Relatia dintre cei doi a ramas la fel de rece ca si inaintea Congresului, mai ales dupa ce au aparut informatii legate de intentia lui Victor Ponta de a-l debarca pe Vanghelie de la PSD Bucuresti pentru a-l ajuta pe Miron Mitrea sa obtina sefia acestei organizatii, drept rasplata pentru ajutorul acordat la Congres.

Romania Libera: Cum isi plateste Victor Ponta politele politice

Daca reformele ar fi singura grija a lui Victor Ponta ar fi totul destul de simplu, insa in paralel el trebuie sa le multumeasca cum se cuvine celor care l-au ajutat sa ajunga pana aici.

Romania Libera scrie in deschiderea de marti ca recompensarea sustinatorilor, precum Adrian Nastase si Miron Mitrea, simultan cu subrezirea pozitiei contestatarilor reprezinta prioritatile pe termen scurt ale noului sef al PSD.

In ceea ce priveste pozitionarea PSD pe scena politica, Victor Ponta spune ca partidul sau va deveni un adversar serios al PNL si ca se va opune proiectului PDL de revizuire a Constitutiei.

Ca sa-si consolideze pozitia abia castigata, presedintele Victor Ponta are de facut doua lucruri: sa-si onoreze obligatiile fata de cei care l-au sustinut si sa plateasca polite celorlalti.

Asa se face ca noul presedinte al PSD s-a grabit luni sa anunte ca-l sustine pe Adrian Nastase pentru un nou mandat in fruntea Consiliului National al PSD. Nu s-a stabilit insa data Consiliului National, Ponta spunand ca acesta va avea loc "imediat" ce social-democratii vor fi pregatiti. Mult mai nerabdator pare a fi Adrian Nastase, care a sustinut ca o sedinta a CN al PSD ar trebui convocata "cat mai curand" pentru a arata ca social-democratii sunt interesati "nu doar de chestiuni de conducere, ci si de idei si proiecte".

Ponta mai are insa de platit datorii si fata de alti lideri ai PSD, nu numai fata de Adrian Nastase, caruia ii datoreaza ascensiunea rapida in politica. Unul dintre ei este Miron Mitrea, nume vehiculat atat atunci cand se discuta despre inlocuirea lui Mircea Geoana de la conducerea Senatului, cat si in legatura cu dorita schimbare a lui Marian Vanghelie de la sefia PSD Bucuresti.

De ce s-a retras Cristian Diaconescu

Desi se zvoneste ca retragerea lui Cristian Diaconescu se datoreaza unui santaj, acesta spune ca s-a retras la rugamintea unor colegi.

Cristian Diaconescu a declarat luni, pentru Gandul, ca acest demers e o proba de "politie politica", n-a negat informarile din raport, dar a subliniat ca nu are "elemente in plus" pe care sa le faca publice.

Fostul ministru de Externe sustine ca aparitia stirii, chiar in noaptea Congresului, nu are niciun fel de legatura cu retragerea sa din cursa, el facand acest gest la rugamintea lui Geoana si a sustinatorilor sai. Mai mult, Diaconescu sustine ca s-a retras deoarece a constat ca ramanerea lui in cursa ar fi insemnat prelungirea inutila a Congresului sau chiar blocarea lui, din cauza ca s-ar fi facut un tur doi iar votantii plecasera deja acasa.

- Ati aflat cine va urmareste, domnule Diaconescu?

- Nu stiu ce sa spun. Este, intr-adevar, ceva foarte curios si presupune un consum fizic si financiar foarte mare. Nu am inca elemente in plus si nu stiu amanunte, dar o astfel de intamplare miroase, de la o posta, a politie politica, indiferent cine a facut-o. Un om politic, candidat la sefia unui partid politic, urmarit astfel ... nu poate fi decat un gest cu o atare conotatie. Si apoi, momentul in care a aparut informatie, in plin Congres...

- In ce masura v-a determinat aceasta pozitie, de "obiectiv aflat sub observatie", sa renuntati, in timpul votului, la candidatura?

- Nu are niciun fel de legatura una cu alta. Au existat doua motive care au dus pana acolo. Bine, acuma sa nu credeti ca, inainte de Congres, a fost cineva scutit de negocieri si aranjamente! Dar, in seara aceea, Mircea Geoana, impreuna cu alti sase colegi de-ai nostri - intre ei Catalin Chereches si Sorin Bota de la Maramures, Ion Toma de la Olt - m-au rugat, in situatia in care Mazare si Mitrea renuntasera in favoarea lui Ponta, sa-l sustin pe liderul in exercitiu. M-am gandit atunci ca daca n-o fac, congresul va fi, mai mult ca sigur, anulat.

- Din ce motive?

- Niciunul dintre noi n-am fi obtinut numarul minim de voturi pentru a putea castiga din primul tur - as fi obtinut si eu 200 - 300 de voturi -, iar la ora 4 dimineata nu s-ar mai fi aflat in sala prea multi delegati, care sa reia procesul de vot. Nimeni n-ar fi castigat si am fi mers asa, in continuare. In aceste conditii am acceptat propunerea. Puteam spune ca ma retrag fara sa sustin pe nimeni. Sau puteam spune ca-l sustin pe Ponta. Am considerat, insa, ca am lucrat, o perioada lunga de timp alaturi de Mircea Geoana si, de aceea, am facut acel anunt.

Evenimentul Zilei: Guvernul Boc, la un pas de a incalca, din nou, Constitutia

In timp ce la PSD lumea inca se concentreaza pe polite, datorii, in loc sa se focuseze ca sa faca treaba Opozitie, Boc este la un pas de a incalca din nou Constitutia, adica adoptarea statutului functionarilor publici care reglementeaza situatia directorilor de deconcentrate din teritoriu.

Evenimentul Zilei scrie in editia de marti ca Guvernul Boc este la un pas de a oficializa astazi inca o decizie neconstitutionala.

Chiar daca a trecut luni de Senat, statutul functionarilor publici care reglementeaza situatia directorilor de deconcentrate din teritoriu nu poate fi adoptat si de Camera Deputatilor pana pe 27 februarie, cand expira termenul dat de Curtea Constitutionala pentru corectarea actualelor incalcari ale Constitutiei.

Astfel, in sedinta de guvern de astazi, guvernul fie da o noua ordonanta, in ciuda interdictiei CC in acest sens, fie lasa in aer, de sambata, aproape 3.000 de directori si adjuncti ai institutiilor subordonate ministerelor in judete.

Vot cu repetitie

Chiar daca se gandea din start la o ordonanta de urgenta pentru sefii de deconcentrate, asa cum le-a promis la Poiana Brasov liderilor PD-L din judete, Boc a trimis, in prealabil, in parlament un proiect de lege acum doua saptamani. Initiativa serveste insa doar ca paravan pentru a justifica o noua ordonanta, trecerea prin ambele Camere ale parlamentului in 12 zile lucratoare fiind cvasi-imposibila.

La dezbaterea de luni din Senat, puterea si-a mobilizat insa toti parlamentarii, aducandu-i la vot inclusiv pe ministri - de la Vasile Blaga, care a venit sa sustina legea, la Radu Berceanu si chiar la vicepremierul Marko Bela. Legea a fost adoptata la limita, cu 69 de voturi, dupa ce in prima instanta picase la un vot diferenta.

Adevarul: Dacian Ciolos - "La noi, politica agricola s-a schimbat an de an"

Si cum lucrurile nu ar fi destul de complicate in tara asta vine si Dacian Ciolos sa reaminteasca ca agricultura este in stare proasta din cauza ca politica agricola se schimba de la an la an.

Adevarul publica in editia de marti un interviu cu comisarul european pentru Agricultura cu Dacian Ciolos.

Acesta spune ca agricultura romaneasca sufera din cauza frecventelor schimbari care se fac pe criterii politice. In fruntea agentiilor din agricultura trebuie sa fie profesionisti, afirma comisarul

Comisarul Ciolos a trimis acum cateva zile o scrisoare autoritatilor de la Bucuresti in care solicita remedierea deficientelor in functionarea sistemului de acordare a subventiile europene pentru agricultorii romani.

El s-a izbit de acelasi gen de probleme in 2007-2008, pe vremea in care a ocupat portofoliul de ministru al Agriculturii, mandatul sau de atunci avand intre obiective si eliminarea pericolului unei clauze de salvgardare care plana asupra agriculturii romanesti.

Acum, Dacian Ciolos, 41 de ani, gestioneaza intreaga agricultura europeana si un buget care se ridica aproape la jumatate din bugetul Uniunii. Mandatul sau este de a pregati reforma Politicii Agricole Comune, unul dintre cele mai delicate si ambitioase proiecte la nivel comunitar.

Agentiile de Plati si-au ameliorat mult functionarea fata de momentul in care au fost create. Au fost infiintate pe fuga, la presiunea Comisiei Europene pentru ca trebuiau indeplinite niste criterii de aderare. S-a evoluat mult, dar mai e mult de lucru mai ales la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura unde inca rata erorilor la depunerea cererilor de catre agricultori e mult mai mare decat media comunitara.

In Uniunea Europeana avem la platile directe, la hectar sau pe ferma, o medie a erorilor de sub 2%. Intre ce declara agricultorii si ce se gaseste pe teren la control, In Romania, in Bulgaria si in Grecia rata erorilor este de peste 10%. Decalajul e inca mare. Mai sunt lucruri de facut in privinta calitatii materialului orto-fotografic, a hartilor pe care agricultorii isi identifica parcelele. Sunt diferente intre baza de date si ceea ce se gaseste pe teren. Mai sunt inca intarzieri in ceea ce priveste rapiditatea cu care se fac controalele pe teren si se fac platile.

Trebuie un management performant si constant in fruntea Agentiei. Daca tot la 6 luni se schimba directorul Agentiei odata cu schimbarea ministrului si se numeste un nou director pe criterii politice care trebuie sa indeplineasca obiective strict politice si nu de performanta manageriala, sigur ca e greu sa rezolvi probleme care cer timp. In fruntea agentiilor trebuie sa fie oameni in primul rand cu performanta manageriala si profesionala si abia apoi sa fie numiti pe criterii politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Victor Ponta reforma PSD, #retragere cursa Cristian Diaconescu, #Guvernul Boc incalca Constitutia, #Dacian Ciolos agricultura , #PSD